Menu
Italië

Bezoek de prachtige Cascate di Fanes

Cascate di Fanes

Inmiddels hebben we door heel Europa al heel wat prachtige watervallen mogen bewonderen. Toen wij in de zomervakantie bij Cortina d’Ampezzo op vakantie waren, ontdekte ik ineens dat daar ook een toffe waterval te zien is. Cascate di Fanes is een waterval die vanaf verschillende uitkijkplekken te bewonderen is. Lees hier alles over ons bezoek aan de prachtige Cascate di Fanes.

Start van de wandeling

Op zo’n 10 minuten rijden van Cortina d’Ampezzo vinden we de start van de wandeling naar Cascate di Fanes. We parkeren onze auto op de parkeerplaats voor het informatiepunt. Nadat we het informatiepunt zijn gepasseerd, zien we al heel snel een splitsing waar ook een mooi klein kloofje te zien is. We houden hier rechts aan en lopen dus rechtdoor in de richting van de waterval. Alles staat goed aangegeven op bordjes overigens. Nadat we ruim 2,5 kilometer door het bos gewandeld hebben opent de vallei zich voor ons. Wat een pracht gezicht! De rivier Rio di Fanes heeft een geweldig mooie kleur en we zien dan ook heel wat mensen in het gras bij het water zitten. Vlak voor de brug over het water komen we weer een splitsing tegen. Beide wandelpaden leiden naar een heel mooi uitkijkpunt. We besluiten om eerst het linkerpad te nemen.

Ru Felizon
Rio di Fanes

Uitkijkpunt 1: Ponte Alto

We volgen dus eerst het pad aan de linkerkant van de rivier. Het wandelpad gaat hier omhoog, maar het is niet zwaar. In 1,5 kilometer tijd stijgen we 100 meter. Dan komen we aan bij een brug waar duidelijk aangegeven staat dat dit Ponte Alto is. Aan de linkerkant vind je een mooi uitkijkpunt en aan de rechterkant ook. Neem zeker bij beide kanten een kijkje! Links zie je vooral de kronkelige kloof. Aan de rechterkant bij de picknickbankjes is het uitzicht nóg mooier. Je kijkt namelijk recht de kloof van Cascate di Fanes in met onderin de stromende Rio di Fanes. Hoog achter de kloof zijn fantastische bergen. Echt ongelofelijk mooi en nog véél mooier in het echt!

Kloof Rio di Fanes
Kloof Rio di Fanes
Kloof Rio di Fanes

Start van de via ferrata

Bij het uitkijkpunt aan de rechterkant van de brug start ook de via ferrata. Wij hebben geen klettersteigset, maar ik wil het eerste stukje toch even lopen. Je kunt dan namelijk de waterval van dichtbij bekijken. Ook zien we hier al goed het uitkijkpunt aan de overkant van de kloof waar we straks heen gaan lopen. Het paadje is smal, maar er hangen staalkabels, dus je kunt er best even lopen tot de waterval. Wij zijn blij dat we dat toch even gedaan hebben. Kan prima!

Cascate di Fanes
Kloof Rio di Fanes

Op weg naar het tweede uitkijkpunt

Nadat we uitgebreid van het uitzicht genoten hebben, lopen we weer helemaal terug tot de splitsing bij de brug. Daar gaan we niet gelijk terug naar de parkeerplaats, maar we volgen het wandelpad aan de rechterkant van de rivier. Dit pad gaat eerst over een breed gravelpad, maar even later lopen we weer door het bos. Onderweg kun je trouwens hier en daar al wat uitzichtpuntjes opzoeken vanwaar je de waterval kunt bewonderen. Wij lopen door naar het einde van het pad.

Uitkijkpunt 2: Punto Panoramico

En dan ineens verschijnt daar in onze ooghoeken het uitkijkplatform als we 2 kilometer na de brug aan het eind van het pad gekomen zijn. Het is inderdaad een prachtig uitkijkpunt! We zien goed het pad waar we net even gelopen hebben (de start van de via ferrata). Cascate di Fanes is echt een mooie waterval. De waterval ziet er vanaf deze kant van de kloof weer heel anders uit, dus het loont de moeite om echt beide kanten te bewandelen. Zeker omdat ze allebei eenvoudig en niet zwaar zijn. Er staan een paar bankjes bij het viewpoint, dus als je wilt kun je even uitrusten hier. Wij zien echter ineens vanuit onze ooghoek aan de linkerkant van het uitkijkpunt iemand opduiken. Er blijkt een pad naar beneden te zijn. We vragen het na en volgens de man moet dit goed te doen zijn voor ons. Yes, dat is een leuke verrassing!

Cascate di Fanes

Naar de bodem van de kloof

Natuurlijk beginnen we gelijk aan de (steile!) afdaling. De afdaling gaat in zigzagbochtjes naar beneden en is zo gebeurd. Wauw, wat worden we beloond. Het uitzicht op de kloof en de rivier daar dwars doorheen is zo ontzettend mooi. En het mooiste is: hier zien we helemaal niemand! We kijken echt onze ogen uit en zijn heel blij dat we even afgedaald zijn. Wat een aanrader! We lopen nog een stukje dichter naar de waterval en genieten met volle teugen. We nemen lekker even een pauze en genieten van de rust. Daarna wandelen we weer terug omhoog om vervolgens helemaal terug naar de parkeerplaats te gaan. We zijn blij met ons bezoek aan de prachtige Cascate di Fanes!

Rio di Fanes kloof
Cascate di Fanes

Extra tip:

Bij de laatste splitsing vlak voor de parkeerplaats kun je in plaats van rechtdoor naar de parkeerplaats ook even rechtsaf slaan. Hier wandelen maar weinig mensen, waardoor je in alle rust van het blauwe water van de Boite kan genieten. Je kunt zo ver lopen als je wilt, bedenk alleen wel dat je diezelfde weg natuurlijk ook weer terug moet.

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: juli 2021
Kilometers: ruim 12 kilometer
Hoogtemeters: ongeveer 400 meter
Hoogste punt: 1500 meter
Tijdsduur: 3 uur

Je kunt onze wandeling naar Cascate di Fanes hier downloaden. Let op: hier zit ook het stukje langs de rivier de Boite bij en de hoogtemeters kloppen ook niet helemaal. De gps doet het toch niet altijd helemaal goed in een kloof… Volg gewoon de beschrijving in de blog en de wandelbordjes en dan komt het helemaal goed!

Geen reacties

    Laat een reactie achter