Menu
Italië

Gave wandeling van Seceda naar Ortisei/St. Ulrich

Seceda - Geisler/Odle peaks

In Val Gardena vind je een paar van de bekendste highlights van de Dolomieten. Zo brengt bijna iedereen die hier in de buurt verblijft wel een bezoekje aan de beroemde bergtop Seceda. Vanaf Seceda heb je namelijk een prachtig uitzicht over de ruige Geisler-Odle bergpieken, een geliefd fotopunt. Daarnaast kun je bij Seceda hele mooie hikes maken. Wij kozen voor een gave wandeling van Seceda terug naar Ortisei/St. Ulrich. Een toffe route met uitzichten op de highlights Sassolungo/Langkofel, Seiser Alm, Monte Stevia en de Sellagruppe. Heel mooi!

Seceda

Op een zonnige zomerdag nemen we ’s morgens vroeg in Ortisei/St. Ulrich de kabelbaan naar de berg Seceda. Bij het tussenstation Furnes stappen we over naar een grotere cabine en na een best lange rit komen we aan op Seceda. De kabelbaan is erg prijzig, maar hij overbrugt dan ook bijna 1200 hoogtemeters. Het uitzicht wat we om ons heen zien als we uitstappen is schitterend. Aan onze rechterhand de machtige Sassolungo/Langkofel en rechts daarvan de Seiser Alm, daarvoor in de diepte de dorpen in Val Gardena, voor ons de Sellagruppe en links in de verte zien we de besneeuwde toppen van Oostenrijkse bergen. Links van het restaurant klimmen we een stukje verder omhoog naar een uitkijkpunt. Zeker doen! Want vanaf hier heb je ook het mooiste uitzicht op de rotspieken Geisler-Odle.

Sassolungo/Langkofel
Uitzicht op de Sassolungo/Langkofel

Geisler-Odle bergketen

Vanaf het uitkijkpunt op de echte top van Seceda wandelen we langs de rotsrand (niet eng, want: hekjes) over het wandelpad een stukje naar beneden om zo dicht mogelijk bij de beroemde rotspieken te komen. Gaaf om ze nu van zo dichtbij te zien. We zien links van ons de beroemde Geisler Alm, waar we eerder de Adolf Munkel Trail wandelden. We lopen over het wandelpad tot we bij Panascharte/Forcella Pana aankomen. Eigenlijk hadden we hier willen afdalen naar de Brogles Alm, maar deze route is sinds enige tijd afgesloten. Jammer, maar aan de andere kant zien we ook een mooi landschap liggen. We besluiten om via deze kant terug naar St. Ulrich terug te lopen. We wandelen echter eerst nog even terug naar het restaurant waar de kabelbaan aankwam en na een lekker bakkie begint dan de echte wandeling.

Afdalen naar Lech Sant

De uitgestrekte bergweide waar we over naar beneden wandelen heeft wel wat weg van de Seiser Alm. Verspreid over de bergweide liggen almhutten en huizen en het uitzicht is ook hier heel indrukwekkend. Prachtig! De wandelpaden verschillen van brede wegen tot smalle graspaadjes. Met de Monte Stevia pal voor ons dalen we af naar een klein kapelletje (Fermeda-kapel). Ongelofelijk, wat is de omgeving hier groen!

Seceda Geisler-Odle peaks
Het bergmeertje Lech Sant komt al snel in zicht

Lech Sant

Vanaf het kapelletje is het nog maar een paar minuten lopen naar het bergmeer Lech Sant. Volgens ons wandelgidsje één van de mooiste bergmeren van de Dolomieten. Nu kan ik dat niet helemaal beamen, maar mooi gelegen is het meer zeker wél. Hier vlakbij vind je een kleine berghut waar je wat kunt eten, maar wij eten onze lunch op aan de rand van het meer. Het is hier eigenlijk best rustig; een heerlijk plekje dus.

Monte Stevia op de achtergrond

Afdaling door het bos

De volgende 6 kilometer voert ons voornamelijk door het bos en langs de bosrand verder naar beneden. Een heel ander landschap dus dan in het begin van de wandeling. De mooie Sassolungo blijft wel prominent in beeld; heel mooi. We zijn blij dat we ervoor gekozen hebben om deze wandeling dalend te doen in plaats van stijgend, want het is een flink stuk! Het is niet heel druk op dit gedeelte van de hike, dus dat zorgt voor een lekker ontspannen wandeling.

St. Jakobskirche

Na heel wat kilometers opent het landschap zich weer voor onze ogen. Schitterend! We blijven wandelpad 32 volgen en ver voor ons zien we de Seiser Alm weer liggen. Daarna lopen we door dennenbos naar de oudste kerk van Val Gardena: de St. Jakobskirche/ San Giacomo. Wauw, deze eeuwenoude kerk ziet er schilderachtig uit en staat op een werkelijk prachtige plek. Het is hier dan ook goed toeven op de grasvelden rond de kerk. Een enorme aanrader om deze plek mee te pakken tijdens je wandeling. Daarna is het nog zo’n 3 kilometer lopen naar ons startpunt bij de kabelbaan. Het was echt een gave wandeling van Seceda naar Ortisei/St. Ulrich en we hebben genoten!

Fijne feiten om te weten:

Wanneer: augustus 2021
Kilometers: 16,5 kilometer
Hoogtemeters: 140 meter stijgen en 1348 meter dalen
Hoogste punt: 2519 meter
Tijdsduur: 4 uur zonder pauzes

Je kunt onze gave wandeling van Seceda naar Ortisei/St. Ulrich hier downloaden. Veel wandelplezier!

Seceda - Geisler/Odle peaks

Geen reacties

    Laat een reactie achter