Menu
Italië

Almenwandeling in het Hirzergebied

Hirzerhütte

Op een voorjaarsdag begin mei maakten we een mooie, maar spannende almenwandeling in het Hirzergebied. Waarom spannend? Heeft iets te maken met sneeuw… Het Hirzergebied is een enorm populair gebied, maar in het vroege voorjaar kom je nog bijna niemand tegen. Natuurlijk is hiken in het Hirzergebied (vlakbij de stad Merano) niet voor niets populair. Het is er namelijk prachtig!

Kabelbaan naar Klammeben

Om in het Hirzergebied te komen nemen we de kabelbaan in Saltaus/Saltusio dat in het Passeiertal ligt. De camping waar wij verblijven ligt precies naast het kabelbaanstation, dus dat is makkelijk. Nog een pluspunt: op de camping krijgen we een GuestCard, waardoor we korting krijgen op ons kabelbaanticket! Bij het tussenstation Prenn stappen we over op de kabelbaan naar Gasthof Klammeben. Als we daar aankomen is het uitzicht vanaf ruim 2000 meter hoogte prachtig om te zien.

Hirzer cable car Prenn

Hirzerhütte

Vanaf het kabelbaanstation bij Gasthof Klammeben volgen we eerst de wandelbordjes richting de Hirzerhütte. Op de bordjes staat dat het maar 10 minuten lopen is, dus dat is lekker dichtbij. De sneeuw is hier al flink aan het smelten, dus we hebben goede moed dat deze hike zo in het voorjaar al prima te doen is. Als we aankomen bij de berghut is deze uiteraard nog gesloten en hier ligt nog vrij veel sneeuw. Maar op de bruine grasvelden waar de sneeuw net gesmolten is poppen honderden krokusjes uit de grond. Heerlijk om te zien!

Klammeben
Hirzerhütte

Ploeteren door de sneeuw

Al direct na de Hirzerhütte zien we dat hier veel meer sneeuw ligt. De meeste wandelaars lopen blijkbaar alleen naar de Hirzerhütte en gaan dan weer terug, maar we zijn vastbesloten om verder te gaan. De wandeling gaat namelijk voornamelijk naar beneden, dus we verwachten dat het snel minder zal worden met de sneeuw. Maar al snel komen we erachter dat het tegendeel waar is, haha. We zakken steeds dieper weg en we moeten echt ploeteren op onze normale wandelschoenen door de sneeuw. We moeten af en toe over schuine sneeuwhellingen onze weg zien te vinden, wat niet altijd makkelijk is. Avontuur dit! Sommige stukjes zijn eigenlijk wel gevaarlijk, maar terug kunnen we ook niet echt meer. Gelukkig bereiken we veilig de verschillende almen. In de zomer moet dit allemaal heel eenvoudig zijn.

Hirzerhütte
Almenwandeling Hirzergebied
Almenwandeling Hirzergebied

Verschillende almen

Tijdens de almenwandeling in het Hirzergebied passeren we achtereenvolgens de Hintereggalm, Mahdalm en Gompm Alm. Alle berghutten zijn verlaten en we hebben het idee dat we door niemandsland dwalen. Wat een rust! En dan te bedenken dat het hier in de zomer zo druk is. Toch moet het dan ook erg mooi zijn, omdat dan alles groen is. We zijn blij als we bij de Gompm Alm aankomen, want vanaf dat moment is de sneeuw echt voorbij en kunnen we weer gewoon verder wandelen. Vlak voor het einde van de hike hebben we een prachtig uitzicht op Prenn waar we de kabelbaan weer nemen. Het is weer heerlijk groen waar we na alle sneeuw extra van genieten.

Almenwandeling Hirzergebied
Prenn

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: mei 2018
Kilometers: 9,5 kilometer
Hoogtemeters: 153 meter stijgen, 733 meter dalen
Hoogste punt: 2029 meter
Tijdsduur: 3-4 uur (of 5 uur door mogelijke sneeuw…)

Je kunt de almenwandeling in het Hirzergebied hier downloaden.

Kabelbaan:
De openingstijden en prijzen van de kabelbaan kun je hier checken.

Almenwandeling Hirzergebied

Geen reacties

    Laat een reactie achter