Menu
Italië

Hike rond de imposante Sassolungo/Langkofel

Langkofel/Sassolungo Dolomieten Val Gardena

Wat kun je toch heerlijk wandelen in de Dolomieten. Wij maakten vele mooie wandelingen in de Dolomieten en hadden daarbij vaak uitzicht op de Sassolungo/Langkofel. Deze machtige berg bleef toch maar lonken naar ons, dus natuurlijk moesten we er gewoon een keer omheen lopen. De hike rond de imposante Sassolungo/Langkofel is best lang en intensief, zeker als je ook nog naar de Langkofelhutte klimt zoals wij deden. Toch is de hike al die zweetdruppeltjes wel waard. Juist omdat je helemaal om het bergmassief heenloopt, heb je elke keer weer verschillende uitzichten. De landschappen die je ziet zijn prachtig! Alleen al daarom is deze hike echt een aanrader. Lees je mee?

Hoe kom je bij het startpunt?

Onze hike rond de imposante Sassolungo/Langkofel start op de Sellapas. Dit is een beroemde bergpas in de Dolomieten en daarom ook erg druk. Maar het is helemaal te begrijpen als je met eigen ogen ziet hoe mooi het hier is. We parkeren langs de weg in de buurt van de Sessellift Sasso Levante, maar je kunt hier ook op de parkeerplaats parkeren. Wat een schitterend uitzicht hebben we al gelijk! Voor ons troont de Sassolungo/Langkofel en rechts kijken we uit over het mooie Val Gardena. Eigenlijk is het bergmassief voor ons de Langkofelgruppe, die de bergen Langkofel en Plattkofel omvat. We zijn hier in Zuid-Tirol en daar heeft alles twee namen: een Duitse en een Italiaanse naam. Om dit massief zullen we dus gaan lopen. Voor wie niet alles wil lopen, is er ook een mogelijkheid om in een wel heel bijzondere gondel te stappen naar Forcella del Sassolungo.

Sassolungo/Langkofel Sellapas Dolomieten
Uitzicht Sellapas Dolomieten
Gondelbahn Forcella del Sassolungo Dolomieten
Zie je de kleine gondels?

Naar Rifugio Comici

Op wandelpad 526 begint onze gave wandeling rond de Langkofel. We wandelen eerst naar Rifugio E. Comici en genieten daarbij van het mooie wandelpad dat langs de voet van de Langkofel loopt. Zo kijken we bijvoorbeeld uit op de Marmolada, de hoogste bergen van de Dolomieten. Natuurlijk hebben we ook een fantastisch uitzicht op de Sellagruppe en in de verte Seceda en Monte Stevia. Naast ons grazen koeien op de alpenweides.. wat een heerlijke bergsfeer!

Hike Sassolungo/Langkofel Dolomieten

Richting Col de Ciaulonch

Aangezien het erg druk is bij Rifugio Comici wandelen we gelijk verder. We kiezen nu voor pad 526a en wandelen in de richting van Col de Ciaulonch. Een heel mooi stukje van de route. Dit gedeelte is veel rotsachtiger dan het eerste stuk van de wandeling. Ook steken we nog een klein sneeuwveld over, nadat we onder overhangende rotsen hebben gelopen. Erg afwisselend! Ondertussen hebben we waanzinnig uitzicht over Val Gardena. Hoe verder we wandelen op pad 526a, hoe meer we kunnen zien van de mooie Seiser Alm. Erg leuk om de Seiser Alm nu weer vanaf een andere kant te kunnen zien. Bij de picknickplek vlak voor Col de Ciaulonch slaan we linksaf.

Hike Sassolungo/Langkofel Dolomieten
Hike Sassolungo/Langkofel Dolomieten
Uitzicht op Seceda en Monte Stevia
Hike Sassolungo/Langkofel Dolomieten

Uitstapje naar de Langkofelhütte

Nadat we linksaf geslagen zijn, vervolgen we onze wandeling over pad 526. Voor ons duikt de imponerende Plattkofel op. Tussen de Langkofel en de Plattkofel bevindt zich de Langkofelhütte (Rifugio Vicenza) op 2256 meter hoogte. Deze hut hebben we gezien toen we over de Seiser Alm liepen, dus het lijkt ons leuk om hier even heen te klimmen. Het uitstapje naar de Langkofelhütte is heen en terug 2 kilometer extra met maar 150 hoogtemeters, dus dat is goed te doen. Het is wel ongelofelijk druk op het wandelpad naar de Langkofelhütte. We hebben het niet vaak zo druk gezien in de Dolomieten. Vanaf de hut hebben we een prachtig uitzicht over de Seiser Alm en we kiezen een mooi plekje uit vlakbij de hut voor onze lunchpauze.

Langs de prachtige Seiser Alm

Na onze lunchpauze dalen we weer af naar het wandelpad waar we net waren. (Mocht je niet de hele route willen lopen, dan kun je ook vanaf de Langkofelhütte naar de Langkofelscharte klimmen en vanaf daar afdalen.) Wij vervolgen onze weg echter in de richting van de Plattkofelhütte. Het duurt niet lang voor we het rotsachtige wandelpad achter ons laten (pad 527). Voor ons verschijnen de prachtige grote groene weides van de Seiser Alm, de grootste alpenweide van Europa. Op onze weg naar de Plattkofelhütte wandelen we de hele tijd langs de prachtige Seiser Alm. Het is echt een schitterend gezicht; zo groen!

Hike Sassolungo/Langkofel Dolomieten

Plattkofelhütte

Bij de Plattkofelhütte is het ook weer lekker druk, dus we kiezen een wat rustigere pauzeplek even na de Plattkofelhütte. Vanaf onze rustplek hebben we een prachtig uitzicht op de Marmolada met zijn eeuwige sneeuw. Voor ons ligt de Friedrich-August-Weg waar we zo over zullen gaan lopen. De Seiser Alm is uit het zicht verdwenen, dus we hebben weer een heel ander uitzicht nu.

Hike Sassolungo/Langkofel Dolomieten Plattkofelhütte

Friedrich-August-Weg

De laatste kilometers gaan over de mooie Friedrich-August-Weg. We passeren eerst de Plattkofelalm om daarna naar Rifugio Sandro Pertini te lopen. Voorbij de Plattkofelalm wordt het zó ontzettend groen! Het lijkt wel of er een groen tapijt over de hellingen is gedrapeerd, prachtig. Je ziet het niet echt op de foto’s, maar het is echt megadruk op de Friedrich-August-Weg. Dat doet voor ons wel wat af aan de bergbeleving helaas. Gelukkig is de omgeving dus prachtig en worden we daar wel door afgeleid.

Hike Sassolungo/Langkofel Dolomieten
Hike Sassolungo/Langkofel Dolomieten
Rifugio Sandro Pertini

Terug naar de Sellapas

Het laatste stuk van de hike rond de Langkofelgruppe brengt ons langs Rifugio Friedrich August. Tot slot dalen we met prachtig uitzicht op de Sellagruppe weer af naar de Sellapas. Deze hele wandeling zijn we maar liefst zeven berghutten gepasseerd, een record. Ondanks dat het laatste gedeelte van de hike megadruk was, zijn we wel blij dat we de hike rond de imposante Sassolungo/Langkofel gedaan hebben. We hebben genoten van de spectaculaire, veelzijdige landschappen!

Hike Sassolungo/Langkofel Dolomieten
Hike Sassolungo/Langkofel Dolomieten

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: augustus 2021
Kilometers: 20 kilometer
Hoogtemeters: 1000 meter
Hoogste punt: 2358 meter
Tijdsduur: 5 uur zonder pauzes

Je kunt onze hike rond de Langkofel/Sassolungo hier downloaden. Veel wandelplezier!

Geen reacties

    Laat een reactie achter