Menu
Italië

Heerlijk wandelen over de Seiser Alm

De Seiser Alm is de grootste alpenweide van Europa en heeft honderden kilometers aan wandelpaden. Je kunt dus wel stellen dat het heerlijk wandelen is over de Seiser Alm. Er zijn drukke plekken bij, zeker aan het begin van de alm, maar ook genoeg plekken waar je nog rustig kan wandelen. De uitzichten vanaf de Seiser Alm zijn adembenemend!

Vertrek naar de Seiser Alm

De Seiser Alm, ook wel Alpe di Siusi genoemd, is voor het grote publiek in de zomer vooral bereikbaar vanaf twee plaatsen: Seis/Siusi en St. Ulrich/Ortisei. Wij nemen ’s morgens de kabelbaan vanaf St. Ulrich samen met vele honderden anderen. Het is echt gigadruk hier, dus als je niet in de rij wilt staan kun je het beste al heel vroeg komen. De steile kabelbaan brengt ons naar de rand van de Seiser Alm. Het uitzicht als we uit de kabelbaan komen is direct fantastisch! De Seiser Alm is een glooiende groene alpenweide met veel almhutten en is omgeven door het massief Schlern-Rosengarten en de Sassolungo/Langkofel. Een plaatje om te zien dus!

Uitzicht op de Sassolungo/Langkofel

Via de wandelpaden 9 en 6B wandelen we eerst naar de Sanon Hütte. Er zijn genoeg wandelroutes om uit te kiezen hier en alles staat goed aangegeven op de wandelbordjes. Veel mensen wandelen naar de Sanon Hütte, want onderweg heb je echt prachtig uitzicht op de Sassolungo/Langkofel en de Plattkofel. Het is maar 2,5 kilometer naar de Sanon Hütte. Ondertussen genieten we van de groene hellingen en de uitzichten op de almhutjes op de Seiser Alm. Dit is een prachtig gedeelte van de Seiser Alm!

Langs de Biotop Großes en Kleines Moos

Er staat zelfs een rij mensen te wachten voor het terras van de Sanon Hütte, dus die slaan we maar even over. We lopen verder rechtdoor over wandelpad 6B en passeren hierbij de Biotop Großes en Kleines Moos. We wandelen verder naar het kruispunt bij Hotel Ritsch-Schwaige. Van tevoren hebben we niet echt bedacht waar we allemaal willen wandelen op de Seiser Alm, maar gelukkig hebben we een goede wandelkaart bij ons waar alle wandelpaden op staan. Het kruispunt ligt zo ongeveer in het midden van de Seiser Alm, dus het is hier best druk. Ook komen er veel bussen en motors voorbij. We zijn namelijk niet zo ver bij Kompatsch vandaan, waar je tot ’s morgens 9 uur met je eigen auto/motor naar toe mag rijden. Als je daar voor 9 uur bent, mag je met je eigen vervoermiddel over de wegen van de Seiser Alm rijden. Wij zijn echter op zoek naar wat meer rust en besluiten om richting de Hans-und-Paula-Steger-Weg te gaan.

Hans-und-Paula-Steger-Weg

De Hans-und-Paula-Steger-Weg is vernoemd naar de bergpioniers Hans en Paula Steger, die ook jarenlang een hotel gerund hebben op de Seiser Alm. Dit wandelpad begint in Kompatsch en eindigt bij Saltria. Vanaf Ritsch-Schwaige wandelen we verder in de richting van de Langkofel en Plattkofel en bij een kruispunt zien we vanzelf een groot bord verschijnen met daarop wat informatie over de Hans-und-Paula-Steger-Weg. Bij dit kruispunt slaan we rechtsaf en gelijk is het rustig om ons heen. Heerlijk! Al snel laten we ook de verharde wegen achter ons en we genieten van dit wandelpad. Het uitzicht op de Langkofel en Plattkofel is zo ontzettend mooi! Ook zien we links van ons heel goed Seceda liggen met daarnaast de schitterende Geislergruppe; wat een plaatje.

De ronde bergtop links is Seceda met rechts daarvan de Geislergruppe

Terug via Saltria

Nadat we het hoogste punt van de wandeling bereikt hebben, dalen we (met ook nog een stukje door het bos) af naar Saltria. Hier zijn verschillende hotels te vinden. Het is er dan ook prachtig! Na Saltria is het voornamelijk klimmen om terug te komen bij de kabelbaan. Door de hitte af en toe best zwaar, maar nog steeds is het erg rustig op dit gedeelte van de Seiser Alm. Heerlijk! Ook passeren we weer de Biotop, maar nu dus aan de andere kant. Na zo’n 360 hoogtemeters klimmen komen we weer terug bij de kabelbaan op Mont Sëuc. Nog één keer genieten we van het uitzicht op de Seiser Alm en de Langkofel en Plattkofel. Schitterend! Dit gedeelte van de Seiser Alm is echt enorm mooi en er zitten hele rustige gedeeltes bij. Wij vonden het heerlijk wandelen over de Seiser Alm!

Uitzicht op de Langkofel en Plattkofel
Uitzicht op de Sellagruppe

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: augustus 2021
Kilometers: 15 kilometer
Hoogtemeters: 507 meter
Hoogste punt: 2005 meter
Tijdsduur: 3-3,5 uur zonder pauze

Je kunt onze wandeling over de Seiser Alm hier bekijken en downloaden.

Geen reacties

    Laat een reactie achter