Menu
Duitsland

Steinbocktour Allgäuer Alpen: Etappe 1

Allgäuer Alpen Steinbocktour

Al lang stond een huttentocht op mijn wandelwensenlijstje. Na lang zoeken naar een mooi, gevarieerd berglandschap niet zo heel ver weg kwam ik de Allgäuer Alpen tegen. Een prachtig, divers én groen berglandschap en door de niet zo heel verre dagafstanden prima te lopen voor een eerste huttentocht. Samen met mijn schoonzus kwam ik uit bij de Steinbocktour. Want het moest er na al die bergwandelingen toch maar eens van komen om voor het eerst in het echt steenbokken te zien… Het werd een prachtige route! In dit artikel vertel ik je alles over de Steinbocktour in de Allgäuer Alpen: etappe 1.

De Steinbocktour

De Steinbocktour begint in het zuidelijke plaatsje Oberstdorf, vlakbij de grens van Duitsland en Oostenrijk. Vanaf de Fellhornbahn wandel je achtereenvolgens naar de Fiderepasshütte, Mindelheimer Hütte, Rappenseehütte, Kemptner Hütte en tot slot weer terug naar Oberstdorf. Onderweg passeer je onder andere de beroemde en inspannende Heilbronner Weg, een technisch uitdagend stuk met fantastische uitzichten! Onderweg heb je elke dag kans om steenbokken te zien. Gelukkig hebben wij ze ook bijna elke dag gezien!

Steinbocktour Allgäuer Alpen

Etappe 1: korte omschrijving

Officieel eindigt de eerste etappe van de Steinbocktour bij de Fiderepasshütte. Dit is echter maar een paar uur lopen vanaf de Fellhornbahn en ook de volgende etappe zou dan maar zeer kort zijn. Daarom besloten wij om de eerste twee etappes op één dag te doen en gelijk naar de Mindelheimer Hütte te wandelen. Dit is prima te doen op één dag. Zodoende liep onze eerste etappe dus van de Fellhornbahn (Mittelstation) naar de Mindelheimer Hütte. Wij hebben rustig aan gedaan, gewoon lekker pauzes genomen en deden er toen in totaal 5,5 uur over. Makkelijk te halen dus op één dag! De wandelroute onderweg is echt schitterend. Het landschap is hier ontzettend groen, ongerept en het brengt ons dan ook gelijk in de stemming voor de komende dagen. Wij hebben er zin in!

Allgäuer Alpen Steinbocktour Mindelheimer Hütte

Vertrek vanaf de Fellhornbahn

Aan de rand van Oberstdorf vinden we de Fellhornbahn. We nemen hier een enkeltje omhoog naar het Mittelstation, waarna ons avontuur begint. Het eerste stuk begint gemoedelijk en brengt ons over eenvoudige wandelpaden richting de Kanzelwandbahnen. Recht voor ons in het gebergte liggen de wandelpaden waar we later deze dag op zullen wandelen. Als de Kanzelwaldbahn in beeld komt zien we links daarvan de stoeltjeslift Zweiländerbahn. We slaan linksaf en lopen onder deze stoeltjeslift de Roßgrundalpe op.

Allgäuer Alpen Steinbocktour
Allgäuer Alpen Steinbocktour

Roßgrundalpe

Het is prachtig wandelen op de Roßgrundalpe! Erg groen, smallere paadjes en maar weinig andere wandelaars. We lopen nu eigenlijk onderlangs de Kanzelwand. Achter ons zien we Fellhornbahn liggen waar we uitgestapt zijn en links liggen de bergen waar we nog over en achter zullen gaan wandelen de komende dagen. Het pad op de Roßgrundalpe is technisch niet moeilijk en golft eigenlijk wat op en neer. Het is een prachtig pad langs de rotswand. Zo komen we na 5 kilometer wandelen aan bij het kruispunt Kühgund waar we wat almhutjes vinden (Kühgundhütte).

Allgäuer Alpen Steinbocktour

Klim naar de Fiderepasshütte

Bij Kühgund kunnen we uit twee manieren kiezen om naar de Mindelheimer Hütte te gaan, ons eindpunt voor vandaag. Als we linksaf slaan gaan we via de Krumbacher Höhenweg naar de Mindelheimer Hütte, maar als we eerst naar de Fiderepasshütte wandelen komen we later alsnog uit op de mooie Krumbacher Höhenweg. De keuze is snel gemaakt en we gaan op weg naar de Fiderepasshütte, die precies op de grens van Oostenrijk en Duitsland staat. Tussen de koeien klimmen we licht omhoog tot de echte klim start over een pad vol losliggende stenen. Vanaf Kühgund is het ruim 300 meter klimmen in 1,5 kilometer. Best even steil dus, maar gelukkig is de klim van korte duur.

Allgäuer Alpen Steinbocktour
Allgäuer Alpen Steinbocktour

Fiderepasshütte

Na de steile klim komen we rond lunchtijd aan bij de gemoedelijke Fiderepasshütte. Zoals ik al zei ligt de hut precies op de grens, dus hier komen ook wandelaars vanuit het Kleinwalsertal naartoe gewandeld. Het is er eigenlijk helemaal niet zo druk en gelukkig is er op de grasweide voor de hut precies een bankje vrij met prachtig uitzicht. Als je het leuk vindt kun je achter de berghut de top Oberstdorfer Hammerspitze (2259 m.) beklimmen. Wij nemen echter de tijd voor een lekkere lunch en genieten van het uitzicht op de Wildenalpe. Links van ons zien we het wandelpad naar de Fiderescharte al liggen die we zo dadelijk zullen nemen.

Allgäuer Alpen Steinbocktour

Fiderescharte

Na onze lunch lopen we een klein stukje terug en kiezen dan voor het wandelpad naar de Fiderescharte. Dit stuk is voorlopig het laatste klimmetje vandaag. Af en toe zakken we wat weg in de losse stenen, maar over het algemeen is het vrij goed te wandelen hier. De Fiderescharte is het hoogste punt van vandaag en als we na een klein stukje met staalkabels aangekomen zijn hebben we een schitterend uitzicht achter ons op de Fiderepasshütte. Voor ons ligt de mooie Biberkopfgruppe met toppen als de Biberkopf, Hochrappenkof en Rappenseekopf. Ook ontwaren we op de bergflanken de Enzianhütte en de Rappenseehütte met daaronder het mooie Rappenalptal. Een prachtig uitkijkpunt op deze etappe!

Allgäuer Alpen Steinbocktour Fiderepasshütte
Allgäuer Alpen Steinbocktour

Krumbacher Höhenweg

Na de Fiderescharte begint een vrij steile afdaling naar de Krumbacher Höhenweg. Wil je liever een klettersteigroute doen? Dan begint bij de Fiderescharte de beroemde Mindelheimer Klettersteig! Wij kiezen echter voor de mooie Krumbacher Höhenweg. Tijdens de hele Krumbacher Höhenweg hebben we uitzicht op de hoofdkam van de Allgäuer Hochalpen en het Rappenalptal. Het is eenvoudig wandelen op de Krumbacher Höhenweg. Er zijn niet veel hoogteverschillen, dus er is tijd genoeg om ontspannen te wandelen en te genieten van het panorama. Aan de overkant ontwaren we ook nog een mooie waterval. Het is gewoonweg heerlijk wandelen hier.

Allgäuer Alpen Steinbocktour
Allgäuer Alpen Steinbocktour

Mindelheimer Hütte

De Krumbacher Höhenweg loopt helemaal naar de Mindelheimer Hütte. Vlak voor onze eindbestemming ligt de Obere Angererhütte waar we een grote groep grazende koeien vinden. Prachtig, vooral met de imposante Biberkopf daarachter. Het laatste stukje naar de berghut is nog even stijgen, maar dit maar erg kort en zeker niet al te steil. We komen tevreden en eigenlijk helemaal niet zo moe aan bij onze eerste berghut waar we gaan overnachten. De Mindelheimer Hütte is een gezellige, niet al te grote berghut in de Allgäuer Alpen. Het is ook de meest eenvoudige van de drie hutten waarin we blijven slapen op de Steinbocktour. Ik kan het je enorm aanraden om tijdens de zonsondergang naar de Kemptner Kopfle te klimmen die naast de hut ligt. Wat een schitterend uitzicht heb je vanaf hier! Al met al was de eerste etappe op de Steinbocktour heel goed te doen en erg mooi. Op naar wandeldag 2!

Allgäuer Alpen Steinbocktour

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: augustus 2022
Kilometers: 12 kilometer
Hoogtemeters: 860 meter stijgen, 622 meter dalen
Hoogste punt: 2210 meter
Tijdsduur: 5,5 uur inclusief pauzes

Je kunt onze wandeling van de Fellhornbahn naar de Mindelheimer Hütte hier downloaden.

>> Lees hier het verslag van onze tweede etappe op de Steinbocktour! <<

Mindelheimer Hütte Allgäuer Alpen

Geen reacties

    Laat een reactie achter