Menu
Duitsland

Ontdek de tafelberg Pfaffenstein in Sächsische Schweiz

Uitzicht Pfaffenstein op Gohrisch

In het oosten van Duitsland ligt het gebied Sächsische Schweiz. Een prachtig natuurgebied vol met rotsformaties, tafelbergen, steile kliffen, kloven, bossen en oneindig veel trappen. In dit artikel ontdek je de tafelberg Pfaffenstein in Sächsische Schweiz. Een leuke hike met gave uitzichten over de Sächsische Schweiz en Tsjechië.

Start van de wandeling

Nadat onze hike naar Gohrisch en Papstein is afgelopen rijden we met de auto een paar minuten verder naar de parkeerplaats in Pfaffendorf. Hier start onze wandeling naar de Pfaffenstein. Dit is een tafelberg in het Elbsandsteingebirge en het geeft je dan ook prachtig uitzicht als je er eenmaal bovenop staat. Vanaf de parkeerplaats zien we de Pfaffenstein al goed liggen. Al vrij snel na de start wijst het wegwijsbordje ons rechtdoor naar onze bestemming, wat de meeste mensen dan ook volgen. Wij kiezen er echter voor om hier naar links te gaan. Hier staat geen wegwijsbordje, maar zo kun je ook naar de top van de Pfaffenstein (maar dan zonder andere medewandelaars!). Achter ons hebben we prachtig uitzicht op de Festung Königstein. Bij de splitsing gaan we rechtsaf het bos in.

Pfaffenstein Sächsische Schweiz

Door het bos

Er zijn drie routes om op de Pfaffenstein te komen, maar wij kiezen voor de heenweg voor de route die linksom de Pfaffenstein gaat. We klimmen een klein stukje omhoog en lopen dan echt langs de rotswanden om de Pfaffenstein heen. We passeren iconische rotsblokken met namen als Zwilinge, Forster, Königsspitze en de beroemde Barbarine. De GPS geeft steeds al paadjes aan die we kunnen nemen om bovenop de rotsen uit te komen, maar dit blijkt steeds niet te kloppen of niet haalbaar voor een gewone wandelaar. Daarom volgen we gewoon het pad, waardoor we uiteindelijk uitkomen bij het goed aangelegde pad ‘Bequemer Weg’.

Hike Pfaffenstein Sächsische Schweiz
Pfaffenstein Sächsische Schweiz

Naar de top van de Pfaffenstein

Vanaf nu kunnen we weer gewoon wandelbordjes volgen om op de top van de Pfaffenstein te komen. Via verschillende trappen en korte kloven klimmen we verder omhoog. Vlak voor de uitkijktoren slaan we rechtsaf. Over dit pad kunnen we helemaal naar het uiteinde van de Pfaffenstein komen om zo de beroemde rotspunt Barbarine te bewonderen. Dit is echt een prachtig stukje om te lopen. We hebben een supermooi uitzicht op de tafelberg Gohrisch waar we vanmorgen ook al wandelden, maar ook kijken we uit over bijvoorbeeld Tsjechië. We vinden een fijne rustplek vlakbij de Barbarine en genieten van de prachtige omgeving.

Uitzicht Pfaffenstein Sächsische Schweiz
Uitzicht op de tafelberg Gohrisch
Barbarine Pfaffenstein Sächsische Schweiz
Rotsnaald ‘Barbarine’
Gohrisch vanaf Pfaffenstein Sächsische Schweiz

De andere kant van de Pfaffenstein

Hierna wandelen we terug naar de uitkijktoren en het restaurant ernaast. Vlak nadat we deze passeren slaan we linksaf een zijweggetje in. Bovenop de tafelbergen hier zijn namelijk vaak zijweggetjes die je kunt nemen. We lopen tot we bij Schwedenkeller en de Teufelskessel komen. Vanaf deze plek hebben we een schitterend uitzicht op Festung Königstein en de tafelberg Lilienstein. Dan keren we weer terug naar het hoofdpad om vervolgens het pad te volgen naar de andere kant van de Pfaffenstein.

Uitzicht vanaf Pfaffenstein Sächsische Schweiz

Afdalen naar Pfaffendorf

Aan de andere kant van de Pfaffenstein bevindt zich een andere toegangspoort: de Nadelöhr. Dit is een prachtige nauwe kloof met zo’n 600 traptreden. Bovenaan is de kloof heel erg smal, waardoor je soms even op anderen moet wachten. De trap naar beneden is ontzettend steil, maar tussen de rotswanden hebben we dan weer een heel mooi uitzicht op de tafelberg Lilienstein. Geen straf om hier te wandelen! Via de Nadelöhr dalen we dus weer af naar de rand van het bos onderaan de Pfaffenstein. Hier volgen we de weg terug naar beneden naar Pfaffendorf. We hebben echt genoten van onze wandeling bij en op de Pfaffenstein en van het prachtige uitzicht!

Pfaffenstein Nadelöhr uitzicht op Lilienstein

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: oktober 2022
Kilometers: 5,7 kilometer
Hoogtemeters: 275 meter
Hoogste punt: 434 meter
Tijdsduur: 1,5 uur zonder pauzes

Ontdek de tafelberg Pfaffenstein in Sächsische Schweiz zelf via onze wandelroute die je hier kunt downloaden.

Geen reacties

    Laat een reactie achter