Menu
Slovenië

Rondwandeling langs de herdersdorpen op Velika Planina

Rondwandeling Velika Planina

In Slovenië vind je één van de laatste nog in gebruik zijnde herdersdorpjes van Europa op het bergplateau Velika Planina. Een fantastisch bergplateau vol (nagebouwde) herdershutten met op de achtergrond de bergen van de Kamnik-Savinja Alpen. Je kunt hier heerlijk wandelen! Wij maakten een prachtige rondwandeling langs de herdersdorpen op Velika Planina. Lees je mee?

Gojška Planina

Vanaf de camping in Luče rijden we over een onverharde bergweg omhoog naar een parkeerplaats. We willen vandaag namelijk de hele rondwandeling langs de verschillende herdersnederzettingen hiken. Het is ook mogelijk om vanaf Kamniška Bistrica de kabelbaan te nemen naar Velika Planina. Vanaf de parkeerplaats lopen we eerst door het bos omhoog. Dit pad is echt wel steil, maar het duurt niet te lang. We volgen hierbij de bordjes naar Mala Planina, maar bij de splitsing naar Mala Planina slaan we juist eerst rechtsaf en wandelen we naar Gojška Planina. Dit eerste herdersdorpje wordt weinig door toeristen bezocht en is daarom een heerlijk rustige plek. We wandelen tussen de herdershutjes en de koeien door en genieten van de uitzichten op de bergen.

Rondwandeling Velika Planina
Rondwandeling Velika Planina

Velika Planina

Vervolgens wandelen we over een rustig pad verder via Stovniške Bajte naar Velika Planina. Dit pad is pas echt ongelofelijk rustig en we zijn hier in het hoogseizoen vrijwel de enige wandelaars! In de verte zien we de herdershutjes van Velika Planina al liggen. De tientallen koeien grazen rustig verder, terwijl we tussen de kuddes door wandelen. Op Velika Planina zijn heel wat meer herdershutjes dan in het eerste dorpje van net. Hier zijn ook meer toeristen, hoewel die vooral naar de Snow Mary Chapel gaan en het museum daar vlakbij. Wist je trouwens dat je ook kunt overnachten op Velika Planina? De omgeving is hier heel heuvelachtig en de de uitzichten vanaf de glooiende groene weides zijn echt panoramisch. Prachtig!

Rondwandeling Velika Planina
Rondwandeling Velika Planina
Rondwandeling Velika Planina
Rondwandeling Velika Planina

De herders op Velika Planina

Het herdersdorp op Velika Planina is nog echt in gebruik. Van juni tot en met september kun je de herders op het bergplateau vinden. Ze verkopen dan zuivelproducten, zoals melk en kaas. Je vindt hier ook een klein museum, waarin je meer hoort over het werk van de herders en de geschiedenis van het dorp. De bouw van de hutten is uniek. Ze zijn gemaakt van hout en de dakpannen zijn gemaakt van dennenhout. De vlakte van Velika Planina wordt al eeuwenlang gebruikt door herders. Nadat het hele herdersdorp in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers was afgebrand is één hut direct herbouwd. Die hut is nu het Preskar museum. De andere hutten zijn later herbouwd, maar zijn wel in dezelfde stijl als toen.

Rondwandeling Velika Planina
Velika Planina Snow Mary Chapel

Mala Planina

Na ons bezoek aan Velika Planina wandelen we verder naar Mala Planina. Het duurt niet lang voor we daar arriveren. Ook hier is het weer een stuk rustiger, hoewel er meerdere plekken zijn waar je lekker op het terras van een berghut kunt zitten. Ook de herdershutten van Mala Planina zijn prachtig gebouwd en daardoor heel sfeervol. Uiteindelijk wandelen we weer via Gojška Planina terug naar ons startpunt. Deze rondwandeling langs de herdersdorpen op Velika Planina is absoluut de moeite waard. Zelfs al zou je met de kabelbaan naar Velika Planina gaan, dan zou ik nog deze rondwandeling maken. De rondwandeling zelf is namelijk vrij vlak. Aanrader dus!

Rondwandeling Velika Planina
Mala Planina
Mala Planina

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: augustus 2018
Kilometers: 11 kilometer
Hoogtemeters: 520 meter
Hoogste punt: 1667 meter
Tijdsduur: 3-4 uur

Je kunt de rondwandeling langs de herdersdorpen hier downloaden.

Geen reacties

    Laat een reactie achter