Menu
Slovenië

8 toffe tips bij het mooie meer van Bohinj

Meer van Bohinj

Aan de rand van het Triglav National Park vind je één van de mooiste meren van Slovenië: het meer van Bohinj. Dit prachtige stukje natuur is veel rustiger en ongerepter dan het beroemde meer van Bled, dat eigenlijk best dichtbij Bohinj ligt. Bij het meer van Bohinj is weinig bebouwing te bekennen, maar mooie bergen des te meer! Het hele meer is namelijk omgeven door bergen, dus deze omgeving is het zeker waard om verkend te worden. Daarom geef ik je in dit artikel 8 toffe tips bij het mooie meer van Bohinj. Veel leesplezier!

1. Ontdek het meer van Bohinj

Allereerst neem je natuurlijk een kijkje bij dit prachtige meer. Het is mogelijk om een rondwandeling om het meer te doen, zodat je het van alle kanten ziet. Maar je kunt de omgeving ook vanaf het water zelf ontdekken op alle mogelijke manieren: zwemmen, kanoën, zeilen of suppen… het kan hier allemaal! Omdat het meer best groot is (het is het grootste meer van Slovenië), voelt het toch niet heel druk aan. Natuurlijk is het overdag aan de waterkant wel een stuk drukker dan ’s morgens vroeg, dus probeer op tijd te komen om het meest te kunnen genieten van de rust hier! Sla ook zeker de gietijzeren Zlatorog niet over; je hebt bij het beeld van deze legende een prachtig uitzicht over het meer.

Meer van Bohinj

2. Johannes de Doperkerk

Aan de rechterkant van het meer bevindt zich de Johannes de Doperkerk. Deze kerk dateert uit het eind van de 15e eeuw en is oorspronkelijk gebouwd in Romaanse stijl. Later is de kerk aangepast met gotische elementen. Binnenin de kerk bevinden zich prachtige middeleeuwse fresco’s. De kerk staat op een toffe plek aan de oostrand van het meer en onder de brug bij de kerk stroomt het water van het meer verder in het riviertje Sava Bohinjska.

Meer van Bohinj kerk
Meer van Bohinj Sava Bohinjska

3. Savica waterval

De bron van het meer van Bohinj vind je bij de Savica waterval, één van de bekendste watervallen van Slovenië. Vanaf de parkeerplaats loop je zo naar de entree toe, waar je een klein bedrag betaalt om binnen te komen. Daarna is het nog geen kwartier lopen voor je bij de waterval bent. Aan het eind van het pad is een uitkijkplatform. Je kunt namelijk niet bij de voet van de waterval komen, omdat daar een hek staat. Als je ’s ochtends vroeg komt, staat er totaal geen rij en kun je door het hek heen mooie foto’s maken van deze bekende waterval. Slap Savica komt uiteindelijk uit in het meer van Bohinj. Een bezoek aan Slap Savica is goed te combineren met tip 4: de hike naar de Triglav Lakes Hut.

4. Hike Triglav Lakes Hut

Op de parkeerplaats bij Slap Savica begint ook de hike naar de prachtige Triglav Lakes Hut. Een pittige route met ruim 1000 hoogtemeters, maar het eindpunt bij de hut is echt fantastisch. Een flink stuk van de hike loopt door het bos, maar aan het eind wacht je een heerlijke vallei vol met bloemen omgeven door gave bergen. Ook de meren voor de Triglav Lakes Hut zijn de moeite waard. Ik schreef al eens een blog over deze prachtige hike, dus lees ‘m zeker eens als je meer wilt weten over deze wandeling.

5. Uitkijkpunt Peč

Natuurlijk is het ook altijd tof om een mooi uitkijkpunt te vinden boven het meer. Wij kozen hiervoor het uitkijkpunt bij Peč uit. Vanaf de kerk is het slechts 1,5 kilometer lopen met ruim 100 hoogtemeters om dit mooie viewpoint te bereiken. De heuvel Peč ligt op 625 meter hoogte en geeft je een prachtig uitzicht op het meer en de omliggende bergen van het Triglav National Park. Loop hier dus echt even heen!

Meer van Bohinj Pec
Meer van Bohinj Pec

6. Mostnicakloof + waterval

Naast de drukbezochte Vintgarkloof bij Bled en de Tolminkloof bij Tolmin vind je ook vlakbij Bohinj een mooie kloof: de Mostnicakloof. Deze kloof bevindt zich in het bos en is best divers. Ondanks dat de kloof niet lang is (nog geen 1,5 kilometer), heeft de kloof toch verschillende gezichten. Steile rotswanden met het water diep onder je, kleine watervalletjes, gaten in kalkstenen rotsen en grillige vormen… je vindt het hier allemaal. Als je aan het einde van de kloof bent kun je nog verder lopen als je wilt. Je komt dan uit in de Voje vallei met helemaal aan het eind de Mostnicawaterval. Het is mooi lopen in de vallei en het restaurant aan het eind van de vallei bij de waterval ligt op een prachtig plekje. In deze blog over de Mostnicakloof lees je alles over deze mooie hike.

7. Mount Vogel

Wil je graag echt de bergen in? Dat kan ook bij het meer van Bohinj! Zo kun je bijvoorbeeld bij Ukanc de kabelbaan nemen naar het Vogel Ski Center (en evt. daarna nog de stoeltjeslift naar Orlove Glave). Vanaf hier heb je wederom een prachtig uitzicht op het meer van Bohinj. Een echte aanrader is het om nog verder omhoog te wandelen naar bijvoorbeeld Sija. Veel mensen denken dat ze nu op de berg Vogel wandelen, maar dat is niet waar. Het is nog best een eindje verder klimmen naar de echte bergtop Vogel. Wij klommen naar Mount Vogel vanaf Tolminske Ravne (dat is vanaf de andere kant) en ik kan je vertellen dat het uitzicht vanaf Mount Vogel echt fenomenaal mooi is! Zeker een tip dus als je genoeg energie hebt om naar deze top te klimmen. Je kunt de hike naar Vogel vanaf Vogel Ski Center hier bekijken en downloaden.

8. Vodnikov razglednik

Tot slot nog een uitkijkpunt waar je maar eventjes voor hoeft te lopen. Op de terugweg van Bohinj naar Bled sloegen we af naar het dorpje Koprivnik v Bohinju waar we de auto parkeerden. Aan het eind van het dorpje loop je zo het bos in en ben je al bijna bij het uitkijkpunt Vodnikov razglednik. De route is nagenoeg vlak en is nog geen kilometer lang. Bij het uitkijkpunt zie je in de verte het meer van Bohinj glinsteren. Wij waren hier aan het eind van de middag en we hadden precies het zonlicht tegen. Niettemin was het toch een leuke plek en ook nog eens zeer rustig, waardoor we het goed naar ons zin hadden. Ook een aanrader dus!

Meer van Bohinj Vodnikov razglednik
Meer van Bohinj Vodnikov razglednik

Kamperen bij het meer van Bohinj

Aan de linkerkant van het meer is één camping te vinden op een hele mooie en rustige plek. Helaas is de camping in het hoogseizoen bijna altijd vol, waardoor je er op de bonnefooi eigenlijk bijna niet terecht kunt. Ook bij ons was dit het geval. Wij zijn toen naar Bled uitgeweken en twee keer naar het meer van Bohinj gereden om de bovenstaande tips te bekijken. Wil je wel zeker zijn van een plek op deze camping? Wees er dan echt ’s morgens vroeg al.

Dit waren mijn 8 toffe tips bij het mooie meer van Bohinj. Hopelijk geniet je net zo van deze prachtige omgeving als wij gedaan hebben!

Meer van Bohinj

Geen reacties

    Laat een reactie achter