Menu
Frankrijk

Hike van het pittoreske Eus naar de ruïnes van Comes

Hike Eus Comes

In de regio Conflent Canigo in de Catalaanse Pyreneeën vind je verschillende dorpjes die op de lijst staan van mooiste dorpjes van Frankrijk. Eén van deze schilderachtige dorpjes is Eus. Eus is prachtig gelegen op een heuvel en heeft een fantastisch uitzicht over de Catalaanse Pyreneeën. Een stukje boven Eus liggen de ruïnes van Comes. In dit artikel lees je over de hike van het pittoreske Eus naar de ruïnes van Comes. Een prachtige wandeling met hele gave uitzichten!

Het mooie dorpje Eus

Het zonnig gelegen dorpje Eus ligt strategisch aan het begin van de vallei van Prades. Hierdoor is deze plek al eeuwenlang bewoond. Het dorp zelf is autovrij en heeft lekker steile en smalle straatjes. Een bezoek aan dit dorpje is enorm de moeite waard, dus daarom lopen we eerst heerlijk door Eus voor we aan onze wandeling beginnen. Ondanks dat het één van de mooiste dorpjes van Frankrijk is, is het hier helemaal niet druk in tegenstelling tot bijvoorbeeld Villefranche-du-Conflent. Onze wandeling start achter de kerk die helemaal bovenin het dorp ligt. Om hier te komen struinen we dus in alle rust door een doolhof van steegjes heen. Onderweg genieten we van het uitzicht op de beroemde Pic du Canigou.

Start van de wandeling

Wij verbleven in Prades en konden daarom makkelijk op de fiets naar Eus toe. Als je met de auto komt, kun je je auto parkeren op de parkeerplaats aan het begin van het dorp. Achter de kerk lopen we de natuur in en vrijwel gelijk zien we een splitsing. We slaan hier linksaf en volgen zo het bordje Comes. De rondwandeling die we gaan lopen heet ‘Boucle de Coma’. Dit kom je regelmatig tegen op de wandelbordjes; ideaal! Tot en met de ruïnes van Comes gaat het pad steeds omhoog, maar nergens wordt het heel steil. We staan regelmatig stil en genieten dan van het uitzicht op de vallei. Na een tijdje zien we voor en boven ons de ruïnes van Comes verschijnen.

Verlaten gehucht Comes

Gelukkig is het al eind oktober als we hier wandelen, want het is flink zonnig op de bergflank waar we wandelen. Sowieso is Eus één van de zonnigste dorpjes in Frankrijk! Ruim 3 kilometer na het startpunt bij de kerk komen we aan in het verlaten gehucht Comes. We wandelen naar de (gerestaureerde) kerk waarvandaan het uitzicht op de machtige Canigou en de Catalaanse Pyreneeën het mooiste is. Rond de Tweede Wereldoorlog zijn de inwoners weggetrokken uit Comes vanwege de droogte en verhuisd naar lager gelegen dorpen. Aan de ruïnes kun je zien dat het geen groot dorp geweest is. Er zijn maar weinig wandelaars, dus we genieten van een lange, rustige pauze.

Rechts in beeld is de Canigou te zien

Terug naar Eus

Na Comes wandelen we terug naar Eus en we volgen hierbij de bordjes ‘Boucle de Coma (retour)’. Deze kant van de rondwandeling is heel anders dan de heenweg. We lopen meer door bossen en hier zijn al wat meer herfstkleuren te zien dan op de heenweg. Het lijkt hier af en toe meer op een soort kloof, erg leuk. Na een tijdje zien we weer de achterkant van de kerk van Eus verschijnen en komen we terug bij ons startpunt.

Nog één keer dwalen door Eus

Omdat onze fietsen ergens in een straatje in Eus staan mogen we gelukkig nog een keer dwalen door Eus. Wat een heerlijk dorp is dit! De kleine straatjes, leuke huizen, mooie planten en gave doorkijkjes blijven verrassen. Neem dus echt de tijd om Eus te verkennen. Het is de moeite waard!

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: oktober 2021
Kilometers: 9,3 kilometer (alleen de wandeling, niet Eus erbij)
Hoogtemeters: 420 meter
Hoogste punt: 780 meter
Tijdsduur: 2,5 uur zonder pauzes

Je kunt onze hike van het pittoreske Eus naar de ruïnes van Comes hier downloaden.

Geen reacties

    Laat een reactie achter