Menu
Italië

Ontdek het ruige Crespëina Plateau in de Dolomieten

Crespëina Plateau

De landschappen in de Dolomieten zijn heel divers. Maar wie een echt maanlandschap wil ervaren gaat op pad naar het Crespëina Plateau in het Puez-Odle Nature Park. Dit prachtige plateau grenst aan de hoogvlakte van Gardenaccia en is goed bereikbaar vanaf de Gardenapas/Grödnerjoch. Hier ontsnap je aan de mensenmassa, heerlijk. In dit artikel ontdek je het ruige Crespëina Plateau in de Dolomieten. Veel leesplezier!

Startpunt: Rifugio Jimmi

Wij verbleven op de camping tussen Corvara en Colfosco en liepen daarom eerst naar de kabelbaan Plans-Frara. Hier namen we de kabelbaan naar Frara, naast Rifugio Jimmi. Dit ligt bij de beroemde Gardenapas. Je kunt natuurlijk ook starten op de Gardenapas, dan lopen naar Rifugio Jimmi en de kabelbaan aan het eind nemen. Direct als we de kabelbaan uitstappen is het uitzicht prachtig. Recht voor ons ligt de imposante Langkofel/Sassolungo en links zien we de mooie Sellagruppe. Zelfs op een bewolkte dag is het uitzicht de moeite waard!

Uitzicht op Sellagruppe

Furcela de Cir

Nadat we de kabelbaan zijn uitgestapt slaan we al heel snel rechtsaf en begint de klim naar Furcela de Cir. Links van ons ligt de berghut Rifugio Jimmi. De klim is goed te doen en overbrugt 250 hoogtemeters. We kijken regelmatig achterom, want tijdens dit gedeelte heb je een fantastisch uitzicht op de Sellagruppe en de Sassolungo/Langkofel. Ook het pad zelf is leuk om te lopen. Wat rotsachtig en omgeven door toffe rotsformaties. Wat is het hier mooi!

Sellagruppe

Jëuf de Crespëina

Aan de andere kant van Furcela de Cir is het landschap alweer heel anders om te zien. We kijken uit over het dal Val de Chedul en we zien rechts al ons volgende wandeldoel liggen: Jëuf de Crespëina. Deze bergpas is het hoogste punt (2528 m.) van onze hike. We houden steeds rechts aan en klimmen zo vanzelf naar de pas die te herkennen is aan het kruis. Het is slechts een korte klim voor we Jëuf de Crespëina bereiken. Wauw, wat een uitzicht opent er zich voor ons aan de andere kant. Niet normaal!

Lech de Crespëina

Vanaf Jëuf de Crespëina kun je in een halfuur tijd Sass da Ciampac beklimmen, maar omdat er regen voorspeld is bij ons, kiezen we ervoor om die over te slaan. Het uitzicht vanaf deze berg is wel heel vet! Wij lopen vanaf de pas dus naar beneden naar Lech de Crespëina. Het landschap is hier echt totaal anders dan wat we eerder in Dolomieten zagen. Zon en wolken wisselen elkaar steeds af, waardoor de stenen, het gras en later ook het meer er elke keer weer anders uit zien. Op dit gedeelte van de wandeling komen we vrijwel niemand tegen wat het nog specialer maakt. Het is mogelijk om helemaal naar het meer af te dalen, maar wij blijven gewoon op het wandelpad een stukje erboven. Het uitzicht op het meer en de bergen erachter is een plaatje!

Lech de Crespëina
Lech de Crespëina

Furcela de Ciampëi

Nadat we het meer gepasseerd zijn wandelen we verder over wandelpad nr. 2. Links van ons zien we achter andere bergen de beroemde rotspieken tevoorschijn komen die je vanaf het uitkijkpunt Seceda kunt bewonderen. Leuk om ze nu vanaf deze kant te zien. Tijdens de Adolf Munkel Trail liepen we weer aan de ándere kant van de rotsbergen bij Seceda. Ze blijven fotogeniek! En recht voor ons ligt één van de meest bizarre bergen die ik ooit zag: Col de la Sonè (2633 m). Vooral deze berg middenin het landschap doet ons denken aan een maanlandschap, fantastisch! Genietend lopen we verder tot we bij Furcela de Ciampëi aankomen. Hier komt de Sassongher in zicht, de huisberg van Colfosco die we al van verschillende kanten hebben mogen bewonderen.

Afdalen naar Colfosco/Calfosch

Bij Furcela de Ciampëi slaan we rechtsaf. We dalen af over een gave route langs de Sassongher. Voor ons zien we in de verte het Pralongià-plateau liggen en links van ons ligt Col Pradat. De lucht wordt donkerder en donker en we verwachten dat elk moment de bui kan losbarsten. Uiteindelijk houden we het tot de Edelweisshütte droog, maar dan lopen we als verzopen katten door de regen terug naar Colfosco. Mét een machtig uitzicht op de Sellagruppe, dat dan weer wel. Het was een prachtige wandeling waar we enorm van genoten hebben. Een aanrader!

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: augustus 2021
Kilometers: 11,5 kilometer
Hoogtemeters: 218 meter stijgen, 756 meter dalen
Hoogste punt: 2528 meter
Tijdsduur: 3,5 uur zonder pauzes

Ontdek zelf het ruige Crespëina Plateau in de Dolomieten door onze rondwandeling hier te downloaden.

Geen reacties

    Laat een reactie achter