Menu
Italië

Wandeling in de vallei van de papiermolens

Vallei van de papiermolens

In het natuurpark ‘Alto Garda Bresciano’, naast Toscolano bij het Gardameer, ligt onder andere de mooie vallei van de papiermolens (Valle delle Cartiere). Van de 15e eeuw tot aan het midden van de 20e eeuw werd hier papier gefabriceerd. De wandeling in de vallei van de papiermolens leidt langs eeuwenoude vervallen ruïnes, steile bergwanden, mediterrane flora en een oud dorpje. Erg mooi!

Papiermolenmuseum

De wandeling begint een stukje voor het papiermolenmuseum bij de parkeerplaats. Iets voor de parkeerplaats hebben we al een waterval bewonderd. Het papiermolenmuseum is niet te missen. De restanten van een voormalige papiermolen zijn nog niet zo lang geleden omgebouwd tot museum. Al direct vanaf het museum hebben we een prachtig zicht op de mediterrane vallei die voor ons ligt. Aan het eind van de vallei zien we Monte Castello di Gaino, waarvan de top ook hebben beklommen.

Vallei van de papiermolens

Ruïnes als openluchtmuseum

We volgen het wandelpad en lopen zo dieper de vallei in. Het is hier eind april ongelofelijk groen. Na een paar honderd meter slaan we linksaf en steken we de beek over. Al snel wandelen we langs vervallen ruïnes die hoorden bij de rijke papierindustrie van enkele eeuwen. Er staan meerdere borden met informatie over de papiermolens. Alles ademt hier geschiedenis. Zo kunnen we zelfs een papiermolen uit de 16e eeuw bewonderen.

Vallei van de papiermolens ruïnes
Vallei van de papiermolens ruïnes

Via Gaino weer terug

Na de ruïnes loopt het pad weer verder de vallei in. Na de gebouwen van Caneto gaat het pad steil omhoog naar het dorpje Gaino. Gaino is een rustig dorpje waar je al binnen een uur kunt zijn na je vertrek bij het papiermolenmuseum. We lopen in het dorp en langs de rand ervan en hebben een mooi weids uitzicht op het zuidelijk deel van het Gardameer en de geweldig mooi gelegen kerk San Michele die omgeven is met pijnbomen. Een plaatje! De dorpsstraat die we volgen gaat over in een onverhard pad en dat pad brengt ons weer terug omlaag naar de Valle delle Cartiere. Zo hebben we nog eens mooi zicht op de vallei. Binnen 2 uur zijn we weer terug, dus dit is een mooie korte wandeling.

Monte Castello di Gaino
Gardameer San Michele

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: april 2019
Kilometers: 3,5 kilometer
Hoogtemeters: 200 meter
Hoogste punt: 300 meter
Tijdsduur: 2 uur

De wandeling in de vallei van de papiermolens kun je hier downloaden.


Geen reacties

    Laat een reactie achter