Menu
Italië

Hike via Gores de Federa naar Lago Federa

Rifugio Croda da Lago

Soms heb je van die verrassende wandelingen dat de route onderweg haast nog mooier is dan de eindbestemming zelf. Voor ons was de hike via Gores de Federa naar Lago Federa zo’n verrassende wandeling. Je vindt dit pareltje vlakbij Cortina d’Ampezzo, maar eigenlijk is het helemaal niet zo bekend omdat de route nog vrij nieuw is. Ik vond hem in mijn zoektocht naar leuke hikes op het laatste moment, maar wat ben ik blij dat we deze route gelopen hebben! Gores de Federa is een adembenemend wandelpad omhoog langs kloven en ontelbare watervallen. Aan het eind kom je dan uit bij Malga Federa en kun je nog verder lopen naar Lago Federa, een bekend bergmeer in de Dolomieten. Een hele leuke hike!

Start van de wandeling

Vlakbij het kleine meertje Lago Pianozes vind je een ruime, gratis parkeerplaats waar je je auto parkeert. Je ziet hier gelijk al wegwijsbordjes naar Gores de Federa, want de hele route is erg goed bewegwijzerd. Er zijn eigenlijk twee routes naar Malga Federa: via de gewone asfaltweg en via Gores de Federa. Uiteraard moet je die laatste lopen, want die is zoveel vele malen mooier. Nog maar een paar jaar geleden werd deze route aangelegd, waardoor alles dus ook gewoon goed is aangegeven. We houden links aan en al snel komen we op een leuk bospaadje terecht. Bijna gelijk hierna komt ineens de eerste waterval in het zicht.

Gores de Federa Cortina

Door het bos omhoog

Langs de waterval gaat een leuk paadje en we kijken onze ogen uit. Zo mooi hier! We genieten van dit stukje, want op dat moment denk ik nog dat dit de enige waterval is, haha. Boy, I was wrong, maar dat wist ik nog niet… Als de waterval voorbij is lopen we verder door het bos omhoog. Af en toe zien we door het bos het water naar beneden stromen. Dan komen we bij een mooi uitkijkpunt uit. Cortina ligt aan onze voeten met op de achtergrond de mooie Cristallo bergketen. Erg gaaf!

Gores de Federa Cortina
Gores de Federa Cortina
Cortina d'Ampezzo
Dolomieten Cortina d'Ampezzo

‘Moeilijke’ weg?

Als we na het uitkijkpunt weer verderlopen komen we bij een splitsing uit waar we voor de makkelijke of moeilijke weg moeten kiezen. Uiteraard kiezen we voor de ‘moeilijke’ weg en die is me toch leuk!! De ‘moeilijke’ weg bestaat uit een metalen loopplank vlak boven het water in een leuk, klein kloofje. Er is een staalkabel waar we ons aan kunnen vasthouden en na een paar meter is het eigenlijk al weer klaar. Niks moeilijks aan dus, maar wel leuk!

Gores de Federa Cortina
Gores de Federa Cortina
Gores de Federa Cortina

Nog meer watervallen en kloven

Ook nu denken we weer dat het leukste stuk geweest is, maar niks is minder waar. De watervallen blijven maar komen! Nadat we een stukje door het bos gelopen hebben, komen we uit bij de brug bij de rivier Federa. We blijven hier gewoon het wandelpad Gores de Federa volgen. Wat een aanrader! Want al heel snel komen we uit bij weer zo’n ontzettend leuk gedeelte vol loopbruggetjes, kloven en watervallen. Na 4,5 kilometer wandelen vanaf het startpunt bereiken we de grootste waterval. Vanaf de picknickbanken genieten we van dit mooie uitzicht. Daarna genieten we van de laatste halve kilometer in het bos van de overige watervalletjes en de serene sfeer. Wat een prachtig wandelpad!

Gores de Federa Cortina
Gores de Federa Cortina

Malga Federa

Als we het bos dan na 5 kilometer eindelijk uit lopen, zien we voor ons een grote groene alpenweide met aan het eind de berghut Malga Federa (1817 m) liggen. Daarachter rijst de imposante rotsachtige bergtop Becco di Mezzodì op. Mooi! Wanneer we dichterbij de hut komen zien we achter ons goed de bergtoppen die rondom Cortina liggen. In het hoogseizoen is het mogelijk om bij Malga Federa wat te eten, maar wij slaan een bezoek aan de hut even over. Onze klim is namelijk nog niet klaar!

Malga Federa
Malga Federa

Rifugio Croda da Lago

Achter Malga Federa loopt het wandelpad verder omhoog naar het bergmeer Lago Federa. Met af en toe stukken met maar liefst 25% hellingspercentage is het lekker steil klimmen naar ons volgende doel. Dit duurt echter niet lang, waardoor we al snel uitkomen op een prachtige groene plek met die mooie Becco di Mezzodì er weer achter. Bij de berghut Rifugio Croda da Lago (2046 m.) is het heel wat drukker met wandelaars! Je kunt hier namelijk via veel verschillende wandelroutes komen die je hier allemaal kunt zien. Ook een bezoekje aan deze berghut slaan we over. Naast de berghut ligt namelijk het bergmeertje Lago Federa waar we een rustig plekje voor onze lunch willen zoeken.

Rifugio Croda da Lago

Lago Federa

Als je informatie zoekt over Lago Federa zie je bijna altijd prachtige herfstfoto’s van dit meer. Tijdens de herfstperiode verkleuren de bomen rondom het meer namelijk prachtig, waardoor het een geliefde zonsopgangspot is voor veel fotografen. In de zomer op een bewolkte dag ziet het er heel anders uit… We lopen een rondje om het meer waar we weer heerlijk van de rust kunnen genieten. Van dichtbij is het meertje eerlijk gezegd niet zo mooi, maar dat geeft niks. De route hiernaartoe was zo mooi, dat we al genoeg moois gezien hebben!

Lago Federa
Lago Federa

Terug via pad 431 en Lago d’Aial

De meeste mensen lopen daarna via dezelfde weg terug naar beneden (en kiezen dan voor de asfaltweg in plaats van Gores de Federa), maar wij komen erachter dat je ook via pad 431 terug kan lopen. Dit is echter niet goed aangegeven, waardoor je zonder gps niet echt een idee hebt of je goed loopt. Handig dus om hier gps bij te hebben of mijn route te downloaden en te volgen! De terugweg gaat (soms steil) door het bos omlaag en is eigenlijk niet zo heel bijzonder. Gelukkig hebben we wel af en toe een mooi uitzicht over Cortina en de omringende bergen. Ongeveer 5 kilometer na ons vertrek bij Lago Federa komen we aan bij Lago d’Aial, een heel klein meertje waar verder geen enkele toerist te bekennen is. Niet lang daarna zijn we weer terug bij de parkeerplaats. Wat een ontzettend leuke wandeling was dit!

Cortina d'Ampezzo

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: augustus 2021
Kilometers: 16 kilometer
Hoogtemeters: 950 meter
Hoogste punt: 2050 meter
Tijdsduur: 4,5 uur zonder pauzes

Je kunt onze hike via Gores de Federa naar Lago Federa hier downloaden. Heel veel wandelplezier!
Let op: in 2022 is pad 431 enkele maanden afgesloten! Kies dan dus wel voor dezelfde weg terug als de heenweg.

2 Comments

 • Laura
  15 juli 2022 at 23:06

  Wel supermooie reflecties van de bergen in het meer! Dit jaar gaan wij naar Tsjechië, maar nog een keer naar de Dolomieten gaan zeker gebeuren en dan gaat deze wandeling op het lijstje!

  Reply
  • Annemieke
   18 juli 2022 at 17:15

   Ha Laura, wat leuk! Het is inderdaad echt een leuke wandeling. Veel plezier in Tsjechië dit jaar!

   Reply

Laat een reactie achter