Menu
Italië

Mooie rondwandeling over het Pralongià-plateau

Pralongià-plateau uitzicht

De Dolomietenregio Alta Badia is een centraal gelegen punt tussen allerlei highlights van de Dolomieten. Een uitstekende regio dus om een tijdje te verblijven als je de mooie Dolomieten wilt ontdekken! Wij kampeerden op de camping tussen de dorpjes Corvara en Colfosco en keken vanaf onze campingstoel steeds uit op Col Alt en het Pralongià-plateau. Op onze voorlaatste dag besloten we om er dan toch een keer te gaan wandelen. Heel eerlijk gezegd dacht ik dat het niet zo bijzonder zou zijn, maar gelukkig was dat helemaal niet zo. Wij hebben echt genoten van de mooie rondwandeling over het Pralongià-plateau!

Col Alt

In Corvara is het best even zoeken waar we nou precies heen moeten voor de kabelbaan. Gelukkig zijn we op de fiets wat het makkelijker maakt, maar met de auto kun je het beste op parkeerplaats P2 parkeren. Uiteindelijk zien we dat je links van Kunstweberei Gaidra de kabelbaan naar Col Alt bereikt. We betalen allebei €8,40 voor een enkeltje omhoog, want we zullen via het Pralongià-plateau terug naar beneden wandelen. Met de kabelbaan overbruggen we 400 hoogtemeters en het uitzicht wat we zien bij aankomst is echt geweldig. We hebben prachtig uitzicht op de Marmolada met zijn gletsjer, op de beroemde Sellagruppe, maar ook op de iconische Sassongher. De Sassonger is dé berg die het beeld van Corvara en Colfosco domineert.

Prachtige uitzichten onderweg

Het Pralongià-plateau is via verschillende kabelbanen en stoeltjesliften te bereiken, dus verwacht niet dat je hier rustig kunt lopen. Desondanks zijn de uitzichten het helemaal waard. Al vanaf het begin kun je de wandelbordjes richting Ütia Pralongia volgen. Hierbij passeer je diverse berghutten, dus als je het leuk vindt is er genoeg keus om ergens wat te eten en drinken. Natuurlijk kun je onderweg ook op een rustig bankje neerploffen om te genieten van het prachtige uitzicht.

Sassongher
Sassongher
Pralongià-plateau

Berghut Pralongià

Na ruim een uur wandelen komen we aan bij de berghut Pralongià (de vijfde hut in een uur tijd!). Het is hier een drukte van belang! Onderweg zijn we veel mountainbikers tegengekomen en die lijken hier wel allemaal verzameld. Ook zijn er veel wandelaars. We zijn hier namelijk op het hoogste punt aangekomen en de Pralongià berghut is een kruispunt van veel verschillende routes. Vanaf nu zullen we alleen nog maar gaan dalen. We kijken nog even goed om ons heen voor we afdalen. Prachtig hier zeg!

Terug naar Corvara

We volgen de wegwijsbordjes richting Corvara om terug af te dalen. Tijdens onze afdaling passeren we nóg twee berghutten; vandaag is de keuze echt reuze! We genieten onwijs van het weidse uitzicht op de imponerende Sassongher en de mooie bergketen links daarvan. Na zo’n drie kwartier krijgen we de keuze om het bordje naar Corvara verder te volgen of via Planac naar Corvara te wandelen. Wij kiezen voor het laatste en achteraf blijkt dat ook een stuk sneller te zijn. Voldaan komen we weer terug in Corvara en we concluderen dat dit geen zware wandeling is, maar wel een erg leuke als je een beetje om de vele wandelaars en skiliften heen kijkt.

Pralongià-plateau

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: augustus 2021
Kilometers: 10,5 kilometer
Hoogtemeters: 264 meter stijgen, 676 meter dalen
Hoogste punt: 2157 meter
Tijdsduur: 3,5 uur inclusief pauzes

Je kunt onze mooie rondwandeling over het Pralongià-plateau hier downloaden.

Pralongià-plateau

Geen reacties

    Laat een reactie achter