Menu
Slovenië

Hike door de Pokljuka Gorge

Pokljukakloof Slovenie

Heb je weleens van de Pokljuka kloof gehoord? Deze bosrijke kloof ligt op maar een paar kilometer afstand van de beroemde Vintgarkloof, vlakbij Bled. Daarom zijn ze goed op één dag te combineren! In de Pokljuka kloof is het helemaal niet toeristisch, waardoor je hier ook gerust in de middag terecht kunt zonder in rijen te moeten lopen. In dit artikel neem ik je mee naar dit verborgen plekje in het Triglav National Park en vertel ik je over de hike door de Pokljuka Gorge.

Informatie over de Pokljuka Gorge

Waar in de Vintgarkloof water de boventoon voert, is dat hier helemaal niet. We wandelen over een droge rivierbedding door het bos naar hoge steile rotswanden. Eeuwen geleden stroomde er wel water door de kloof, maar nu zie je met veel geluk na een periode regen alleen nog een kleine waterval naar beneden stromen. De kloof is gratis te bezoeken, maar toch komen hier maar weinig mensen op af. Best verwonderlijk, want de kloof is op sommige plekken echt heel gaaf. Bereid je voor op mooie rotsformaties, een gave grot, steile rotswanden van tientallen meters hoog en af en toe wat geklauter. Niet alles is hier even goed bewegwijzerd, maar dat maakt het ook wel weer avontuurlijk natuurlijk!

Pokljukakloof Slovenie
Pokljukakloof Slovenie

Wandelen door de Pokljuka Gorge

Nadat we onze auto geparkeerd hebben op de parkeerplaats lopen we rechtdoor het bos in door een droge rivierbedding. Het duurt niet lang voor we omringd zijn door hoge rotswanden. Bij de tweede splitsing slaan we linksaf naar ‘de galerij’. Wanneer je hier naar rechts gaat kom je uit bij een gave grot. Als je de rondwandeling loopt, kom je hier ook langs op de terugweg. We slaan dus eerst linksaf en komen uit bij een natuurlijke stenen brug. Gaaf om te zien! Daarna wandelen we door een nauw gedeelte van de kloof met imposante metershoge rotswanden. Prachtig! Zo komen we uit bij het bekendste gedeelte van de kloof: de ‘galerij’. In 1930 is er om de rots een houten pad gebouwd wat de wandelaar door het smalste stuk van de kloof brengt. We beklimmen de trap en komen zo uit in het bovenste gedeelte van de kloof. Hier is het bos echt nog wild; heel tof om doorheen te lopen. Na een kilometer slaan we af en wandelen we via een andere weg terug naar de kloof. Wat een aanrader is dit!

Pokljukakloof Slovenie
Pokljuka gorge Slovenie
Pokljuka gorge Slovenie
Pokljuka gorge Slovenie

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: augustus 2018
Kilometers: 4-5 kilometer
Hoogtemeters: 200 meter (bij de hele wandeling, de kloof alleen is minder hoogteverschil)
Hoogste punt: 750 meter
Tijdsduur: 1,5 uur

Je kunt de hike door de Pokljuka Gorge hier downloaden. Er is ook een route in de vorm van een 8; deze staat bij de ingang op een bord, maar de bewegwijzering is niet altijd even best. Wel lekker avontuurlijk!

Geen reacties

    Laat een reactie achter