Menu
Zwitserland

Geologische Wanderweg in Alpstein: waanzinnig mooi!

Saxer Lücke

Al jaren stond het zien van de rotsformatie van Saxer Lücke op mijn bucketlist. Dus toen we vorig jaar in de regio Appenzellerland gingen wandelen moest ik écht met eigen ogen dit natuurschoon aanschouwen. En dat werd geen teleurstelling gelukkig! In de regio Appenzellerland kun je echt fantastisch wandelen in onder andere het Alpsteingebergte en de Geologische Wanderweg in Alpstein is één van mijn favoriete hikes geworden. Hij is waanzinnig mooi! Hieronder lees je er alles over. Veel plezier!

Hoher Kasten

Op een vroege zomerochtend nemen we in Brülisau de kabelbaan naar Hoher Kasten. We nemen een enkeltje, want we zullen terug gaan wandelen naar Brülisau. Hoher Kasten is een fantastisch uitkijkplatform. Je kunt maar liefst zes landen zien vanaf deze 1794 meter hoge top: Zwitserland, Liechtenstein, Italië, Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk. Waanzinnig! Het meest opvallend is het ronddraaiende restaurant. Verder kun je hier over een panoramisch pad wandelen met informatieborden en uitkijkpunten en is er een Alpentuin. Vanaf het uitkijkplatform kunnen we het hele Alpsteingebergte zien liggen en zien we goed waar we straks allemaal zullen hiken. Ook het uitzicht over het Rijndal en Liechtenstein is geweldig om te zien. Hoher Kasten is een absolute aanrader!

Hoher Kasten uitzicht Rijndal
Hoher Kasten uitzicht Alpstein
Hoher Kasten uitzicht Appenzellerland

Staubern

Na ons bezoek aan Hoher Kasten gaan we op weg naar Berggasthaus Staubern. Het is een prachtige graatwandeling, die steeds op en neer gaat. Rechts van ons ligt de Sämtisersee die we net vanaf Hoher Kasten ook zo goed konden zien liggen. De meeste tijd lopen we heerlijk in de schaduw, wat erg fijn is. We hebben de afgelopen dagen al gemerkt dat het hier bloedheet kan worden. Onderweg zien we verschillende informatieborden staan met uitleg over de geologie van dit gebied. Na een tijdje zien we de hoge rotspunt achter Berggasthaus Staubern verschijnen. Heel gaaf! Zo’n 5,5 kilometer na ons vertrek arriveren we bij Berggasthaus Staubern. Het is hier redelijk druk, omdat je hier ook kunt komen met de kabelbaan vanuit Frümsen. De plek is wel echt prachtig.

Hoher Kasten Geological Trail
Staubern
Sämtisersee Appenzellerland

Saxer Lücke

Over de bergkam wandelen we verder in de richting van Saxer Lücke. Het uitzicht op het Alpsteingebergte blijft verrassen en de wandeling is echt schitterend om te doen. Dit gedeelte van de route is niet echt steil en gaat geleidelijk aan op en neer. Links van ons hebben we aan het begin goed uitzicht op Liechtenstein en we herkennen meerdere toppen van onze vakantie daar vorig jaar. Leuk! Vervolgens wandelen we enkele kilometers langs de bergwand en dan komt eindelijk de rotsformatie bij Saxer Lücke in zicht… Wauw, wat waanzinnig mooi! Het uitzicht hierop is echt fantastisch en zo fotogeniek. Genieten!

Geologische Wanderweg
Saxer Lücke

Berggasthaus Bollenwees en de Fählensee

Na Saxer Lücke gaat het pad zigzaggend naar beneden. In korte tijd dalen we bijna 200 meter. Onder ons komt Berggasthaus Bollenwees steeds meer in zicht. Deze berghut ligt op een fantastische plek die alleen te voet bereikbaar is. Vlakbij Bollenwees ligt de mooie Fählensee op 1452 meter hoogte. Na een welverdiende rustpauze op het grote terras van de berghut Bollenwees nemen we een kijkje bij dit prachtige meer. De Fählensee wordt omgeven door bijzonder gevormde bergpieken. In tegenstelling tot de Seealpsee zul je hier maar weinig mensen tegenkomen, waardoor je echt in alle rust van het schitterende landschap kunt genieten.

Saxer Lücke
Fählensee Alpstein
Uitzicht Berggasthaus Bollenwees
Fählensee Alpstein

Sämtisersee en Plattenbödeli

Vanaf Berggasthaus Bollenwees kun je veel verschillende wandelroutes in allerlei richtingen lopen, maar wij dalen via een breed pad verder af naar de Sämtisersee. Dit is het meer dat we vanaf Hoher Kasten al zagen liggen. Langs weilanden en alpenboerderijen wandelen we verder. Na ruim 3 kilometer komen we aan bij de Sämtisersee. Ook hier valt de drukte reuze mee. Je mag hier zwemmen en in het gras is veel plek voor een heerlijke rustpauze. Na de Sämtisersee stijg je een klein stukje waarna je al snel bij Berggasthaus Plattenbödeli arriveert. Rechts hiervan staat een klein kerkje met daarvoor enkele zitbankjes. Lekker hoor!

Sämtisersee
Sämtisersee

Terug naar Brülisau

Het laatste stuk van de wandeling gaat eerst steil naar beneden door het bos. Vergis je niet, je voelt je kuiten hier echt wel. Op een grindpad is het nog best lastig dalen als het zo steil naar beneden gaat. Wel is het heerlijk om een stukje in de schaduw te lopen. Na het bos wandelen we over de weg en onder de kabelbaan die naar Hoher Kasten gaat terug naar de parkeerplaats. Zo komt er een eind aan deze 17 kilometer lange wandeltocht. Als je in Appenzellerland bent, hike dan echt de Geologische Wanderweg in Alpstein. Zo waanzinnig mooi! Zorg dat je fit bent, trek je wandelschoenen aan en geniet van deze heerlijke hike.

Plattenbödeli

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: juli 2020
Kilometers: 17 kilometer
Hoogtemeters: 660 meter stijgen, 1500 meter dalen
Hoogste punt: 1794 meter
Tijdsduur: 5-6 uur (zonder pauzes)

Je kunt onze wandeling van Hoher Kasten naar Brülisau hier downloaden. Officieel loopt de Geologische Wanderweg in Alpstein overigens tot Berggasthaus Bollenwees, maar je zult vandaar toch te voet verder moeten lopen tot je in Brülisau terug bent. En dat is zeker geen straf!

Saxer Lücke

4 Comments

 • Carlijn Groenendijk
  13 augustus 2022 at 09:16

  Hallo Annemieke,
  Ik heb met veel plezier jouw stukje gelezen. Wij hebben een overnachting geboekt in Bollenwees. We willen gaan wandelen vanuit Hoher Kasten. We zijn met kinderen, de jongste is 7. We zijn wandelen gewent en eerder op vakantie geweest in Oostenrijk om te wandelen. Toch maak ik me een beetje zorgen (laatste tijd nogal wat bergwandelaars in het nieuws met ongelukken). Is de route gevaarlijk? Zijn er stukken langs diepe afgronden?

  Groetjes Carlijn

  Reply
  • Annemieke
   15 september 2022 at 17:53

   Hallo Carlijn, sorry voor de late reactie. Ben je al geweest? Het is in ieder geval handig dat je kinderen het wandelen al gewend zijn, want het kost je wel een paar uur. Naar mijn herinnering is de route niet echt gevaarlijk. Het zijn natuurlijk wel echt bergpaadjes, maar geen paadjes over bergrichels of iets dergelijks. Ik denk dat als ze gewend zijn aan het wandelen in de bergen dat het wel moet lukken. Heel veel plezier!!

   Reply
 • Manouk
  10 augustus 2021 at 14:28

  Weten jullie of er een manier is om deze route in te korten? Voor ons is 17km echt te lang, maar het ziet er prachtig uit! Wij doen vaak langer dan de voorgeschreven tijd, dus wij zouden hier zonder pauzes ruim 8 uur mee bezig zijn, haha.

  Reply
  • Annemieke
   19 augustus 2021 at 20:52

   Hoi Manouk, het is bij deze wandeling wel een beetje lastig om het in te korten, maar er is wel een manier om Saxer Lücke te zien en toch een kortere route te lopen.:) Je neemt dan vanuit Frümsen de kabelbaan naar Berggasthaus Staubern. Vanaf daar wandel je naar Saxer Lücke. Dat stuk is echt tof! Heen en terug loop je dan dezelfde route van in totaal zo’n 6 kilometer met weinig hoogteverschillen. Maar het is ook erg leuk om toch nog even naar Bollenwees te lopen. Dan daal je 200 meter (die je daarna wel weer omhoog moet), maar kom je nog wel uit bij de Fählensee. Het is daar erg mooi!

   Reply

Laat een reactie achter