Menu
Zwitserland

Hike van de Jungfraujoch naar de Mönchsjochhütte

Mönchsjochhütte

Ben je op zoek naar de hoogste punten van de Jungfrauregio die je gewoon wandelend kunt verkennen? Neem dan de trein naar Jungfraujoch – Top of Europe en maak een gemakkelijke hike van de Jungfraujoch naar de Mönchsjochhütte. Je wandelt hier te midden van diverse schitterende highlights van de Jungfrauregio! Enorme vergezichten, de beroemde Jungfrau en Mönch naast je, de 24 kilometer lange Aletschgletsjer én de hoogst gelegen berghut van de Zwitserse Alpen: de Mönchsjochhütte. Lees hieronder alles over deze eenvoudige, maar leuke hike.

Hoe kom je op de Jungfraujoch?

De Jungfraujoch kun je niet wandelend vanuit Grindelwald bereiken, maar je kunt hier alleen komen met de trein. Je hebt twee manieren:
1. Neem vanaf Grindelwald de trein naar Kleine Scheidegg. Een prachtige route die tot en met 2020 de standaardroute was. Vanaf station Kleine Scheidegg reis je verder met een andere trein naar de Jungfraujoch. Deze trein zie je op de onderstaande foto. Plaatje toch?
2. Neem vanaf Grindelwald de gloednieuwe kabelbaan Eiger Express naar Station Eigergletscher. Vanaf hier reis je verder met de trein naar de Jungfraujoch.
Bereid je voor op hoge prijzen en bedenk goed of je dat echt de moeite waard vindt. Het is namelijk schreeuwend duur. Hier vind je alle informatie over prijzen en tijden.

Kleine Scheidegg Jungfraujoch

Genieten op de Jungfraujoch

Bij de Jungfraujoch stap je uit op 3454 meter hoogte en het is dan ook gelijk het hoogste treinstation van Europa. Je kunt gelijk gaan wandelen, maar je kunt ook eerst met de lift naar het uitkijkplatform bij het Sphinx-observatorium gaan. Want wat een uitzicht heb je hier vanaf 3571 meter, niet normaal! Het uitkijkplatform biedt je een machtig panorama over de Aletschgletsjer, de Mönch en Jungfrau, maar ook over andere bergen waar we eerder al gewandeld hebben. Zo zien we de Lauberhorn en Männlichen liggen, maar in de verte ook het bergplateau Schynige Platte. Ook leuk: in de bocht van de Aletschgletsjer zien we de Bettmerhorn waar we de Unesco Höhenweg gewandeld hebben. We zien dat er nog niet zoveel mensen aan het lopen zijn naar de Mönchsjochhütte. Daarom besluiten we om eerst daarheen te gaan en helemaal aan het eind verder te kijken wat de Jungfraujoch nog meer te bieden heeft.

Aletschgletsjer
Jungfrau
Uitzicht op de Jungfrau
Hike Jungfraujoch Mönchsjochhütte

Wandelen over een besneeuwd pad

In het station van de Jungfraujoch zien we bordjes die ons de weg wijzen naar buiten. Gelijk als je buiten bent begint de wandeling. Tip: trek goede wandelschoenen aan, want je wandelt de hele tijd (geleidelijk) omhoog over de sneeuw. Het wandelpad is goed aangegeven door middel van houten palen. Blijf altijd tussen de houten palen, want daarbuiten zijn allemaal gletsjerspleten. Het wandelpad wordt ontzettend goed onderhouden. Met goede schoenen aan is het dan ook helemaal niet lastig lopen daar. Over een afstand van 2 kilometer stijgen we 200 meter, maar eigenlijk merken we daar niks van. Ook de wat ijlere lucht is voor ons niet echt merkbaar, waardoor we in mum van tijd bij de Mönchsjochhütte zijn. Draag wel echt een zonnebril, want de felle zon is bijna niet te doen.

Aletschgletsjer
Jungfrau en Jungfraujoch

Mönchsjochhütte

De hike van de Jungfraujoch naar de Mönchsjochhütte is de enige hike die hier mogelijk is. Daarom is het op zonnige dagen heel erg druk, maar dan ook echt heel erg druk, onderweg en bij de Mönchsjochhütte. Wij hadden ’s morgens één van de eerste treinen en zijn ook vrij snel gaan wandelen, maar toch stond er al een rij bij de berghut te wachten om naar binnen te gaan. Als je veel geduld hebt, kun je hier ook in de rij gaan staan, maar wij zijn na wat foto’s gemaakt te hebben weer teruggegaan. Vanaf de Mönchsjochhütte kun je trouwens ook de bergbeklimmers zien die de Mönch gaan beklimmen. Het uitzicht vanaf deze plek is echt geweldig! Als je dus toch naar de Jungfraujoch gaat, doe dan zeker de hike naar de Mönchsjochhütte.

Mönchsjochhütte
Mönch beklimmen

Terug naar de Jungfraujoch

Na een korte pauze keren we weer terug naar de Jungfraujoch. De uitzichten onderweg blijven echt fascinerend. We zitten hier duidelijk in de hoge Alpen, prachtig. Tegen de tijd dat we bij de Jungfraujoch arriveren merken we dat het beduidend drukker is geworden. Nu is het ook wel een hele mooie, zonnige dag, maar het is toch hartje coronatijd en alsnog keidruk. Als je een beetje wilt genieten, moet je echt wel de eerste trein/kabelbaan omhoog nemen. Als we terug zijn bij de Jungfraujoch gaan we nog een keertje omhoog naar de uitkijkplatforms waar we zien dat het wandelpad wel een mierenhoop lijkt. Zoveel mensen! We genieten nog een laatste keer van het uitzicht op de Jungfrauregio, nemen daarna nog even een kijkje in het ijspaleis binnen en nemen dan de trein weer terug.

Bonustip: Neem vanaf de Jungfraujoch de trein terug naar het station Eigergletscher. Hier begint de prachtige Eiger Trail. Zo kun je ’s middags nog een prachtige wandeling maken. Lees hier mijn blog over de Eiger Trail.

Aletschgletsjer

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: augustus 2020
Kilometers: 4 kilometer heen en terug
Hoogtemeters: 200 meter
Hoogste punt: 3657 meter
Tijdsduur: 1-1,5 uur in totaal

Je kunt onze hike van de Jungfraujoch naar de Mönchsjochhütte hier downloaden.

Geen reacties

    Laat een reactie achter