Menu
Nederland

Wandelen in de duinen rond Burgh-Haamstede

Meeuwenduinen Burgh-Haamstede

Zeeland is een heerlijke provincie om in te wandelen. Mooie kusten en duinen, bossen en dijken.. heerlijk. De duinen rond Burgh-Haamstede zijn een bekend gebied om in te wandelen. En dat is heel begrijpelijk. Op een mooie zonnige februaridag gingen we wandelen in de duinen rond Burgh-Haamstede. We wandelden over het strand, door het grootste bos van Zeeland en door heuvelachtige duinlandschappen. Prachtig, een echte aanrader! Hieronder lees je er alles over.

Strand van Burgh-Haamstede

Omdat wij op een camping vlakbij Nieuw-Haamstede kampeerden, begonnen wij onze rondwandeling bij de vuurtoren van Burgh-Haamstede (die eigenlijk in Nieuw-Haamstede staat). We kozen ervoor om eerst het gedeelte over het strand te wandelen. Het strand is lekker breed en de duinen ernaast zijn vrij hoog. Een mooi gezicht! We wandelen zo’n twee kilometer over het strand en slaan dan linksaf de duinen in.

Strand Burgh-Haamstede Zeeland
Strand Burgh-Haamstede Zeeland

Boompjesput

Als we afslaan zien we de bomen van Boswachterij Westerschouwen al voor ons liggen. We steken een duintje over en komen al snel aan bij de Boompjesput. Het water in dit meertje is vanuit het Haringvliet hierheen gepompt en wordt gebruikt als drinkwaterinfiltratievijver. Het is een rustige plek vol vogels en natuurschoon.

Duinen Burgh-Haamstede Zeeland
Kop van Schouwen Boompjesput

Boswachterij Westerschouwen

Na de Boompjesput gaat de route verder door het grootste bos van Zeeland, namelijk Boswachterij Westerschouwen. Een práchtige plek, vol met klimmetjes en afdalingen door diepe bosdalen. Ook zijn er vele dieren te vinden, zoals damherten en reeën, maar ook shetlandpony’s, vele (roof)vogels en konijnen. Vooral bij de bosranden is de kans groot om herten en reeën te spotten. In dit grote bos gaat de natuur haar eigen gang, waardoor het een fantastisch natuurgebied is. Wij genoten ervan om door dit heuvelachtige duinlandschap te lopen, over zandverstuivingen en door valleien en duinweiden omgeven door hoge en soms oude bomen.

Boswachterij Westerschouwen Zeeland

Zeepeduinen

Vervolgens stappen we de mooie Zeepeduinen binnen. We vinden hier een afwisselend duinlandschap, heel wat zandverstuivingen, dennenbossen, duinmeertjes, grasvalleitjes en natte duinvalleien. Ook komen we een bunker van de vroegere Atlantikwall tegen, waarvandaan we uitzicht hebben op Slot Haamstede. Het wandelpad door de Zeepeduinen gaat vele malen op en neer, maar slingert prachtig door het landschap. Het was hier ook veel rustiger dan in Boswachterij Westerschouwen. Erg fijn!

Zeepeduinen Burgh-Haamstede
Zeepeduinen Burgh-Haamstede
Zeepeduinen Burgh-Haamstede

Meeuwenduinen

Gelukkig was het geen broedseizoen tijdens onze wandeling, zodat we onze route kunnen vervolgen door de Meeuwenduinen. Tijdens het broedseizoen (15 maart – 15 juli) is dit gebied niet toegankelijk. De Meeuwenduinen zijn echter wel prachtig om door heen te lopen! In de winter zie je hier niet veel meeuwen, maar in de andere seizoenen vind je hier duizenden meeuwen. In de Meeuwenduinen wandelen we over jonge kale duinen, mosvlakten en duingraslandjes. Wij vonden dit echt een geweldig mooi stuk van de wandeling. Het zandlandschap golft echt op en neer. Vanaf de hoogste duinen zien we de zee liggen en we ploegen lekker door het mulle zand duin op, duin af. Superleuk! Na de Meeuwenduinen komen we weer uit bij de strandopslag waar we de wandeling begonnen en zo eindigt onze rondwandeling. Deze rondwandeling is echt ongelofelijk mooi!

Meeuwenduinen Burgh-Haamstede
Meeuwenduinen Vuurtoren Burgh-Haamstede
Meeuwenduinen Burgh-Haamstede

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: februari 2021
Kilometers: 17 kilometer
Hoogtemeters: ongeveer 100 meter
Hoogste punt: 28 meter
Tijdsduur: 4-5 uur (inclusief lange pauzes)

Je kunt de wandeling in de duinen rond Burgh-Haamstede hier downloaden.

Geen reacties

    Laat een reactie achter