Menu
Frankrijk

Prachtig wandelen naar Refuge de la Lavey

Hike Refuge de la Lavey - Les Ecrins

In het hart van het bergmassief en nationaal park Les Ecrins in de Franse Alpen vind je de Vallei van Vénéon. Deze vallei loopt van Le Bourg-d’Oisans naar het kleine fantastische bergdorpje La Bérarde. In de vallei vind je ook weer diverse zijvalleien waarvan de Vallei van La Lavey één van de mooiste is. Het is dan ook prachtig wandelen naar Refuge de la Lavey, een kleine berghut die diep verscholen ligt in de zijvallei. Wij vonden het zelfs één van de mooiste wandelingen in Les Ecrins! Het is er zeker niet druk, dus je kunt op en top genieten van de prachtige natuur. Hieronder lees je meer over deze gave hike!

Tussen de dorpjes Saint-Christophe-en-Oisans en La Bérarde ligt het gehucht Champhorent. Hier is een grote parkeerplaats met meer dan genoeg plekken, ook in het hoogseizoen. Vanaf de parkeerplaats dalen we af naar het water van de Vénéon die we via de prachtige Pont des Rajas oversteken. Daarna begint de eerste klim van zo’n 200 meter. Het is eventjes steil, maar het duurt niet gelukkig niet lang voor we de huizen van Rajas bereiken. Links van ons kunnen we de Vallei van Vénéon verder inkijken in de richting van het dorpje La Bérarde en achter ons hebben we goed zicht op de Pied Moutet die we eerder beklommen. Mooi! Ook krijgen we steeds beter de vallei te zien waar onze wandeling doorheen gaat.

Hike Refuge de La Lavey - Les Ecrins
Blik richting La Bérarde
Hike Refuge de La Lavey - Les Ecrins
Zicht op de Pied Moutet
Hike Refuge de La Lavey - Les Ecrins

Bij de eerste kruising volgen we gewoon het pad verder de vallei in. De klim zwakt nu af en de rest van de wandeling zal geleidelijk stijgen zijn, waardoor het niet voelt als een zware hike. Heerlijk! De berg Aiguille du Canard (3266m) die vlakbij Refuge de la Lavey staat komt beter en beter in beeld. Hoe hoger we komen, hoe beter we ook de hoge vierduizenders zien die de achterkant van de vallei vormen. Op de flanken van deze reuzen zien we mooie gletsjers liggen. Het smeltwater van de gletsjers vormen samen de bergstroom Ruisseau de la Muande die we stroomopwaarts volgen. Wat een schítterend decor om in te wandelen!

Hike Refuge de La Lavey - Les Ecrins

Nadat we ongeveer vier kilometer gewandeld hebben komen we aan bij een bruggetje. Het wegwijsbordje wijst ons dat we hier het water moeten oversteken om naar Refuge de la Lavey te gaan. Het is echter ook mogelijk om dat niet te doen en gewoon het pad verder te volgen. We besluiten om dit zo te doen op de heenweg en we vervolgen onze weg aan de linkerkant van het water. Dit is zeker geen verkeerde keus, want we lopen nu langs een prachtige waterval. Tijdens onze wandeling zijn we nog maar weinig andere wandelaars tegengekomen, maar hier aan de linkerkant lopen we echt helemaal alleen. Heerlijk, wat een rust!

Hike Refuge de La Lavey - Les Ecrins
Hike Refuge de La Lavey - Les Ecrins
Hike Refuge de La Lavey - Les Ecrins
Hike Refuge de La Lavey - Les Ecrins

Het duurt niet lang voor we denken Refuge de la Lavey te zien. Dat blijkt echter niet zo te zijn, maar het is wel een megatoffe herdershut om te zien van dichtbij. Je zal hier maar wonen! We zijn echter wel vlakbij de berghut waar onze wandeling naartoe ging. Links van de herdershut moeten we eerst nog een blokkenveld over waar het pad even wat minder goed zichtbaar is. Gelukkig duurt dit niet lang. Als we het blokkenveld over zijn komt aan onze rechterhand Refuge de la Lavey in zicht, een heel onopvallende eenvoudige berghut. Links van de hut ligt een mooie kleine kloof die we goed kunnen zien vanaf ons wandelpad.

Refuge de La Lavey - Les Ecrins
Refuge de La Lavey - Les Ecrins

Refuge de la Lavey is een oase van rust en oogt heel anders dan andere berghutten die we hebben gezien. Het geheel komt heel landelijk over: er is bijvoorbeeld een grote moestuin naast de hut. Tot 14.00 uur kun je hier lunchen en een overnachting is ook mogelijk in de refuge. Dat moet prachtig zijn, want het is uitzicht is ongelofelijk mooi. Ook kun je vanaf de berghut nog wandeltochten maken naar bergmeren, zoals Lac des Bêches, Lac de la Muande, Lac des Rouies of Lac des Fétoules. Al met al een toffe plek om te verblijven!

Hike Refuge de La Lavey - Les Ecrins
Refuge de La Lavey - Les Ecrins
Hike Refuge de La Lavey - Les Ecrins

We willen nog iets verder de vallei in om op zoek te gaan naar een fijne lunchplek en nog wat langer te genieten van de mooie, ongerepte omgeving hier. Daarom lopen we enkele honderden meters verder. Achter ons ligt de berghut op een prachtige plek in de vallei en naast ons zien we nieuwe gletsjers verschijnen. Ook deze gletsjers monden weer uit in watervallen en we besluiten om wat dichter naar de watervallen toe te lopen. Dit is een mooi lunchplekje!

Hike Refuge de La Lavey - Les Ecrins

Helaas is het weer tijd om aan de terugweg te beginnen. Het begint namelijk echt heel warm te worden. We wandelen voor de laatste keer langs Refuge de la Lavey en gaan terug de vallei in, maar nu aan de andere kant van het water. Het water ligt dus aan onze rechterhand. Aan de overkant zien we weer het leuke herdershutje. Het is eigenlijk niet goed vast te leggen hoe mooi en lieflijk het hier is. Maar het is echt prachtig!

Refuge de La Lavey - Les Ecrins

We passeren de stenen brug die we op de heenweg voorbij gelopen zijn. Ook nu doen we dat weer, want anders zou de rest van de terugweg via een bekende route gaan. Ben je al moe? Dan kun je wel beter het water oversteken en de bekende weg teruggaan. Wij lopen echter rechtdoor in de richting van het gehucht Souchet. Na een tijdje wordt het pad iets lastiger te belopen (weer wat blokkenvelden), maar het is nog prima te doen. Souchet is niet meer dan een paar verlaten huizen en een picknickplek. Het uitzicht richting La Bérarde is wel heel mooi hier.

Hike Refuge de La Lavey - Les Ecrins
Hike Refuge de La Lavey - Les Ecrins

Na Souchet volgt een flink steile afdaling door het bos. Door de bomen heen zien we Champhorent al liggen waar de auto geparkeerd staat. Eerst moeten we echter helemaal afdalen naar de Vénéon om daarna weer omhoog te klimmen. Totaal bezweet arriveren we na een tijd bij de auto. Wat was dit een waanzinnig mooie hike! Het was echt prachtig wandelen naar Refuge de la Lavey en één van de mooiste wandelingen in Les Ecrins voor ons. Een absolute aanrader!

Pont des Rajas

Wanneer: augustus 2022
Kilometers: 15 kilometer
Hoogtemeters: 800 meter
Hoogste punt: 1871 meter
Tijdsduur: 5-6 uur inclusief pauzes

Wil je ook via onze route prachtig wandelen naar Refuge de la Lavey? Bekijk en download de route dan hier. Veel wandelplezier!

Geen reacties

    Laat een reactie achter