Menu
Spanje

Hike door de indrukwekkende Añisclo Canyon

Mirador Añisclo Canyon

In de Spaanse Pyreneeën bevindt zich het prachtige Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido dat bestaat uit vier mooie valleien. In het zuiden van het Nationaal Park ligt de smalle vallei van Añisclo. Eén van de bekendste wandelroutes in Parc Ordesa is de hike door de indrukwekkende Añisclo Canyon. Je wandelt hierbij langs metershoge steile rotswanden en langs heel wat prachtige watervallen. Het pad is goed begaanbaar, waardoor het er wel druk is, maar wij vonden het een heel mooie kloofwandeling. Echt een aanrader! In het artikel lees je meer over de hike door de indrukwekkende Añisclo Canyon.

Nadat we in het Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido genoten hadden van de Ordesa Vallei en de Pineta Vallei was het dus de beurt aan de Añisclo Vallei. Vanaf de camping in het dorpje Broto rijden we via een prachtige route langs het dorpje Fanlo naar de dichtstbijzijnde parkeerplaats die we vanaf die kant kunnen bereiken. De wegen rond de echte ingang van de kloof zijn het hele jaar door eenrichtingverkeer. Naast de parkeerplaats is een uitkijkpunt te vinden dat al een prachtig uitzicht geeft op de omgeving en de kloof. Nadat we even van het uitzicht genoten hebben, gaan we op pad naar het begin van de kloof. We volgen de autoweg naar beneden voor enkele honderden meters en komen dan via een klein wandelpaadje uit in de kloof.

Nadat we bij het begin van de kloof zijn aangekomen slaan we eerst linksaf richting Molino de Aso. We volgen de wandelbordjes ‘Circuito de San Úrbez’. Het water van de rivier Aso ligt dus aan onze rechterhand. We passeren een uitkijkpunt waar we goed zicht hebben op Ermita de San Úrbez, een belangrijk bedevaartsoord. Het is er deze morgen een behoorlijke drukte, waarschijnlijk omdat het een nationale feestdag is (1 mei). Op dit stukje van het pad hebben we ook een prachtig uitzicht op de berg Mondoto die aan de linkerkant van de kloof te bewonderen is.

Links de bergtop Mondoto

Even nadat we de brug over de rivier Río Bellós zijn overgestoken slaan we linksaf en begint onze hike door de indrukwekkende Añisclo Canyon dan echt. Het eerste stuk rond de Aso was even een opwarmertje, maar zodra we de kloof binnenlopen zien we overal de beroemde lammergieren boven ons vliegen. Zo gaaf! Omdat de kloof best wel smal is, lopen we regelmatig in de schaduw. Zeker in het hoogseizoen is dit zeer welkom.

Hoe verder we in de kloof wandelen, hoe wilder het water van de Río Bellós wordt. Waar het water rustig stroomt heeft het een prachtige kleur blauw, maar we zien ook genoeg watervallen. Heel leuk, dit hadden we helemaal niet verwacht! Het is niet toegestaan om in het water te zwemmen, maar er zijn genoeg leuke plekjes om te pauzeren of van de rust te genieten. Het wandelpad gaat heel geleidelijk omhoog, dus het is heerlijk wandelen hier.

De verschillende routepunten worden goed aangegeven op de wandelbordjes en ons eerste doel is Cumaz. Een stukje voor Cumaz wordt het pad iets rotsachtiger, maar daardoor ook mooier. Ook hier passeren we nog een prachtig watervalletje. Bij Cumaz opent het landschap zich wat meer en zitten heel wat mensen met hun voetjes in het water te genieten. Wat een prachtplek! Voor de meeste wandelaars is Cumaz de laatste plek in de kloof en zij keren hier dan ook weer om. Wij besluiten echter nog een stukje door te lopen, naar Selva Plana om precies te zijn, maar om eerlijk te zijn was het ook prima geweest om hier inderdaad om te keren. Het meest afwisselende gedeelte is namelijk nu geweest.

Na Cumaz begint de klim naar Selva Plana. Het wandelpad heeft soms steile afgronden naast zich, loopt dan weer naast kolkende watervallen of onder grote overhangende rotsen. Op dit gedeelte van het wandelpad bevinden zich veel minder wandelaars. Dat heeft vast te maken met dat het flink steil omhooggaat op sommige stukken. Vooral het laatste gedeelte voor Selva Plana is best steil. Neem dus genoeg water mee op een hete dag!

Na de klim van 400 meter komen we aan bij Selva Plana waar we goed kunnen zien dat we nu een stuk hoger zitten dan net bij Cumaz. Gelukkig vinden we een mooi uitkijkpunt waar we in alle rust kunnen zitten, lunchen en genieten van het uitzicht. De rotsen aan de linkerkant van de kloof zijn prachtig om te zien! Als we nog een klein stukje verder lopen na het uitkijkpunt stuitten we op een nieuw uitkijkpunt. Hiervandaan zien we ver onder ons een toffe waterval in de rivier Río Bellós stromen die in het echt véél mooier is dan op de foto’s te zien is!

In plaats van nog verder te lopen (naar bijvoorbeeld La Ripareta) keren we na de uitkijkpunten bij Selva Plana weer om. Er wacht ons nog een lange terugweg. Gelukkig gaat die wel een stuk sneller dan de heenweg, vooral de eerste wat steilere afdaling. Een groot gedeelte van de terugweg ligt nu in de schaduw, dus dat ziet er weer heel anders uit dan de heenweg. Pas tegen het eind van de kloof lopen we weer in de zon. We zijn dan aangekomen bij Ermita de San Úrbez die we nu voor het eerst van dichtbij bewonderen. De drukte van vanmorgen is compleet verdwenen!

Als we terug zijn bij de auto, besluiten we om nog naar een uitkijkpunt op de Añisclo Canyon te rijden. Dit is slechts twee kilometer en is absoluut de moeite waard. We zien de kloof waar we net gewandeld hebben supergoed, maar ook andere bergen in Parc Ordesa. Echt een aanrader!

Om je bezoek aan de Añisclo Canyon te plannen zijn een paar dingen handig om te weten.
1. Check of de wegen toegankelijk zijn? Vanwege vallende rotsen wordt er nogal eens wat afgesloten. Op de website van Turismo de Aragón kun je meer informatie vinden over toegankelijkheid.

2. Parkeren bij de Añisclo Canyon is gratis. Heel fijn! Maar dat zorgt er wel voor dat het slim is om je wandeling al vroeg in de morgen te starten. Het kan er namelijk ook erg druk worden. Vroeg komen dus, dan ben je zeker van een (gratis) plekje.

3. Goed om te weten misschien: drones zijn hier verboden!

Wanneer: mei 2023
Kilometers: 18 kilometer
Hoogtemeters: 900 meter
Hoogste punt: 1455 meter
Tijdsduur: 4,5 – 5 uur

Onze hike door de indrukwekkende Añisclo Canyon kun je hier bekijken en downloaden. Heel veel wandelplezier gewenst!

Geen reacties

    Laat een reactie achter