Menu
Oostenrijk

Wandel naar de prachtige Umbalfälle

Hike Umbalfälle Virgental Osttirol

Het Virgental in de regio Osttirol is een waar wandelparadijs en een van de mooiste bergbestemmingen waar ik geweest ben. Het schitterende groene dal is omringd met hoge bergtoppen en wie aan weerskanten van het dal omhoogklimt komt in het prachtige berglandschap van de Hohe Tauern terecht. Helemaal achteraan in het Virgental kun je genieten van het “Wasserschaupfad Umbalfälle”. De wandeling langs het water van de Insel dat door een mooie kloof stroomt is eenvoudig en voor vrijwel iedereen goed te doen. Het is er dan ook best toeristisch, maar als je net als wij aan het eind van de middag begint aan je wandeling zal je een stuk minder mensen tegenkomen. Wandel naar de prachtige Umbalfälle en geniet van het klaterende water en de diverse landschappen!

Nadat je het laatste dorp in het Virgental bent gepasseerd, Prägraten am Großvenediger (waar je een hele toffe camping vindt om te verblijven!), vervolg je je weg verder omhoog naar Hinterbichl en Ströden. In Ströden vind je een zeer grote betaalde parkeerplaats. Ströden is overigens ook goed te bereiken met het openbaar vervoer, want hier vind je het startpunt van de fantastische meerdaagse tocht ‘Adlerweg’. Het uitzicht vanaf de parkeerplaats is al prachtig! Als we naar links kijken zien we een stukje van de Lasörlinggruppe, waar we wandelden toen we naar Bergerseehütte klommen. En rechts zien we tussen de bomen het water van de Isel al naar beneden komen stromen.

Hike Umbalfälle Virgental Osttirol

We volgen het brede pad linksaf verder de vallei in, in de richting van de Islitzer Alm. Het is een klein halfuur lopen om de Islitzer Alm te bereiken. Links van ons stroomt de Isel en op wat terugkerende wandelaars na is het rustig wandelen hier. Als we na ongeveer een kilometer een bruggetje passeren laten we die links van ons liggen; we zullen proberen om hier via onze terugweg overheen te komen. We wandelen dus over het brede pad verder en al snel krijgen we de waterval van de Kleinbach in het vizier. Het landschap opent zich voor onze ogen en er zijn diverse watervallen te bewonderen, prachtig. De Islitzer Alm ligt op een heel mooie plek!

Hike Umbalfälle Virgental Osttirol

Direct na de Islitzer Alm begint dan het wandelpad langs de Umbalfälle. Het is niet vast te leggen hoe mooi deze plek is, dan kun je alleen in levende lijve ervaren. De kracht van het water, het woeste kolken, de donderende watervallen en de groene bomen, struiken en planten ernaast. Prachtig! Ook het wandelpad zelf is heel leuk. Dan weer breder, dan weer smaller, leuke trappetjes en mooie uitkijkplatforms om van de Isel te genieten.

Hike Umbalfälle Virgental Osttirol
Hike Umbalfälle Virgental Osttirol

Zowel het uitzicht voor ons als achter ons is indrukwekkend om te zien. En wat een geluk, ineens breekt de zon ook nog door de wolken heen! Het is enorm genieten hier en omdat het helemaal niet druk is, hebben we rustig de tijd om al het moois in ons op te nemen. De hele tijd lopen we ook vlak langs het water. De Isel is trouwens een van de laatste wilde gletsjerrivieren in de Alpen! Vandaar dat de Isel vrij en ongetemd door het rotsachtige landschap slingert.

Hike Umbalfälle Virgental Osttirol
Hike Umbalfälle Virgental Osttirol
Hike Umbalfälle Virgental Osttirol

Ruim 3 kilometer na ons startpunt bij de parkeerplaats komen we uit op een grote plek tussen de berghellingen. Dit is het punt waar alle wandelaars die voor de Umbalfälle kwamen weer omdraaien. Je kunt vanaf hier ook verder wandelen zoals wij eerst probeerden, maar het wandelpad gaat vanaf dit punt steil omhoog naar de Clarahütte. Het is beter om te genieten van een lekkere pauze in het gras, op een van de bankjes of op de grote rotsblokken. Het uitzicht op de Zopatbach die van de berg stroomt is prachtig, maar de fluitende marmotten, grazende koeien en ongelofelijk groene omgeving maken het plaatje helemaal af.

Hike Umbalfälle Virgental Osttirol
Hike Umbalfälle Virgental Osttirol
Hike Umbalfälle Virgental Osttirol

Voor de terugweg kiezen we na het ‘paddenstoelenhuisje’ het bredere bospad in plaats van het pad direct langs het water. We zijn echter nog maar net in het bos als het dichtbij begint te rommelen. Natuurlijk is het niet veilig om bij onweer in een smalle kloof te lopen, dus we proberen zo snel mogelijk af te dalen naar de Islitzer Alm. Het enige korte uitstapje dat we doen is die naar het uitkijkpunt ‘Aussichtskanzel Grossbachfall’ waar we een stukje van de waterval Grossbachfall kunnen zien. Gelukkig is het afdalen snel gebeurd en voor we het weten staan we weer bij de Islitzer Alm. Hier kunnen we wat beter om ons heen kijken en we zien dat het onweer verderop in het Virgental is.

Hike Umbalfälle Islitzer Alm

Bij de Islitzer Alm besluiten we om niet via hetzelfde brede pad als de heenweg te wandelen, maar juist aan de andere kant van het water. Dat betekent dat we door de grote groene weide mogen lopen die we op de heenweg vanaf de Islitzer Alm al zagen liggen. De Pebell Waldweg loopt door deze weide en we komen letterlijk niemand tegen op dit weggetje. Lekker rustig dus! Vanaf de Pebell Waldweg hebben we een prachtig uitzicht op de Islitzer Alm en de Umbalfälle erachter. Na enkele honderden meters zien we een wandelbordje naar links wijzen en we dalen via het bos af naar de rivier de Insel. Na een laatste blik van bovenaf op het mooie Virgental lopen we de laatste meters naar de parkeerplaats terug over het brede pad van de heenweg en komt onze wandeling naar de prachtige Umbalfälle tot een eind.

Hike Umbalfälle Islitzer Alm
Hike Umbalfälle Islitzer Alm
Hike Umbalfälle Virgental Osttirol

Wanneer: augustus 2023
Kilometers: 7 kilometer
Hoogtemeters: 310 meter
Hoogste punt: 1680 meter
Tijdsduur: 1,5 uur zonder pauzes

Je kunt onze wandeling naar de prachtige Umbalfälle hier bekijken en downloaden. Veel wandelplezier!

Hike Umbalfälle Virgental Osttirol

Geen reacties

    Laat een reactie achter