Menu
Oostenrijk

Wandelen in het Gschlösstal met uitzicht op de Großvenediger

Hike Gschlösstal Großvenediger

Het Nationalpark Hohe Tauern is een schitterend berglandschap in Oostenrijk. Een gedeelte hiervan bevindt zich in de regio Oost-Tirol. Je kunt hier ontzettend mooi wandelen, want het is een heel veelzijdige, ongerepte omgeving. We maakten hier meerdere hele gave hikes en toen we nog wat tijd over hadden besloten we om te gaan wandelen in het Gschlösstal met uitzicht op de Großvenediger. Het Gschlösstal is heel toegankelijk en goed bereikbaar voor iedereen, dus het was hier wat drukker dan op onze andere wandelingen in Oost-Tirol. Toch is het Gschlösstal absoluut de moeite waard, alleen al vanwege het prachtige uitzicht op de Großvenediger en de Venedigergruppe!

Het beginpunt van de wandeling is goed bereikbaar, want het ligt vlakbij de bekende Felbertauerntunnel. We parkeren onze auto op de grote (betaalde) parkeerplaats voor het Matreier Tauernhaus. We passeren het hotel en vervolgen onze weg over de geasfalteerde weg. Er zijn twee manieren om in Innergschlöss in het hart van het Gschlösstal te komen. Wij kiezen op de heenweg voor de geasfalteerde weg en op de terugweg voor het onverharde pad aan de andere kant van de rivier. Omdat de weg rechts van de rivier verhard is, is deze wandeling voor iedereen goed te doen. We zien dan ook veel gezinnen onderweg. Het uitzicht is gelijk al mooi en het is na alle hikes ook wel even lekker om op een verharde weg te lopen. Het gaat een stuk sneller! Als je echt snel naar Innergschlöss wilt, kun je ook de taxi of paardenkoets nemen trouwens. Na een klein halfuur passeren we een prachtige waterval bij de Tauernbachbrücke en vlak daarna zien we de Venedigergruppe voor het eerst verschijnen. Wauw!

Hike Gschlösstal Großvenediger
Hike Gschlösstal Großvenediger

Na de eerste blik op de Venedigergruppe wordt het alleen maar mooier en mooier. Bij elke stap komt de Großvenediger beter in zicht, geweldig. Ook het uitzicht achter ons naar de Hohe Tauern is prachtig om te zien. Na zo’n 40 minuten ontspannen wandelen komen we aan in Außergschlöss waar we een paar houten huizen, een kleine vijver en een Berghaus vinden. Een pauze bij Berghaus Außergschlöss is zeker aan te raden! Wat een heerlijk ijs hebben ze hier. We genieten van ons ijs en onze ijskoffie op het terras met uitzicht op de Großvenediger. Een heerlijk plekje! Veel mensen lopen hier door en gaan gelijk verder naar Innergschlöss, maar wij zijn blij dat we hier even zijn gaan zitten.

Hike Gschlösstal Großvenediger

We vervolgen onze weg door het schilderachtige landschap. Links van ons stroomt het beekje Gschlössbach, de roze wilgenroosjes bloeien naast het water en het uitzicht op de gletsjers bij de Großvenediger is schitterend. Wat een mooi landschap! Het duurt niet lang nadat we Außergschlöss zijn gepasseerd dat we aankomen bij de Felsenkapelle. Dit gave kleine kapelletje is rond 1870 helemaal met de hand uit de rotsen gehouwen, heel bijzonder. We nemen er even een kijkje, want op de terugweg zullen we aan de andere kant van de rivier lopen en hier dus niet meer langskomen. Als we weer verder lopen opent zich in de bocht na de Felsenkapelle het landschap echt helemaal voor onze ogen. Schitterend!

Hike Gschlösstal Großvenediger
Hike Gschlösstal Großvenediger
Hike Gschlösstal Großvenediger

Voor ons zien we het minidorpje Innergschlöss al liggen. We zijn nu echt in het hart van het Gschlösstal aan de voet van de Großvenediger en genieten enorm van het prachtige landschap. De groene bergen, de watervalletjes die naar beneden stromen, de machtige gletsjers, de authentieke alpenhutten, de roze wilgenroosjes… alles is mooi. Innergschlöss is het eindpunt van de taxi en de paardenkoets, dus het is hier drukker dan net onderweg. Toch is het zeker niet te druk. Ook hier is weer een Alpengasthof te vinden, waar heel wat wandelaars een hapje gaan eten. Bij Alpengasthof Venedigerhaus begint de hike naar de prachtig gelegen Neue Prager Hütte. Als dat je doel is, kun je dus beter met de taxi naar Innergschlöss gaan zodat je nog energie hebt om ruim 1000 meter te klimmen. Het schijnt een schitterende hike te zijn! Wij genieten van het uitzicht bij Innergschlöss en keren dan weer om.

Hike Gschlösstal Großvenediger
Hike Gschlösstal Großvenediger
Hike Gschlösstal Großvenediger

We wandelen over de asfaltweg terug tot de bocht bij de Felsenkapelle en steken daar het water van de Gschlössbach over. Vanaf nu is het wandelpad helemaal onverhard en komen we ook minder mensen tegen dan op de geasfalteerde weg. Sowieso hoeven we niet steeds aan de kant voor de paardenkoets.. Na een tijdje komt het uitzicht op Außergschlöss tevoorschijn. Zo mooi! Het ziet er nog zo veel mooier uit dan toen we op de heenweg achter ons keken.

Hike Gschlösstal Großvenediger
Hike Gschlösstal Großvenediger
Hike Gschlösstal Großvenediger

Als we bij Außergschlöss aankomen hebben we een mogelijkheid om via een bruggetje weer op de geasfalteerde weg terecht te komen en zo terug te lopen naar de parkeerplaats. Wij lopen echter graag een andere terug- dan heenweg en besluiten om gewoon verder te lopen op het onverharde pad. Dat betekent voor ons dat we even een klein stukje moeten klimmen, maar dat is prima te doen. Het voelt ineens juist zo een stuk avontuurlijker dan de heenweg en we zijn blij dat we via deze route terugwandelen. We komen ook op een punt dat we de prachtige watervallen die we op de heenweg konden bewonderen nu zien vanaf een afstand wat er indrukwekkend uitziet. Na ons klimmetje gaat het wandelpad even steil naar beneden, waardoor het dalen lekker snel gaat. Langs de bosrand en langs en door de weilanden keren we terug naar Matreier Tauernhaus. Al met al was het een ontspannen, maar toch ontzettend mooie wandeling in Oostenrijk. Een aanrader!

Wanneer: augustus 2023
Kilometers: 9,5 kilometer
Hoogtemeters: 289 meter
Hoogste punt: 1706 meter
Tijdsduur: 2,5 uur zonder pauzes

Wil je ook wandelen in het Gschlösstal met uitzicht op de Großvenediger? Bekijk en download onze wandelroute dan hier. Veel plezier!

Geen reacties

    Laat een reactie achter