Menu
Madeira / Portugal

Naar de top van Pico Ruivo do Paul

Pico Ruivo do Paul

Madeira is een zeer divers eiland. Ongeveer in het midden ligt de bijzondere vlakke (veen)hoogvlakte Paul da Serra. Meestal is het hier bewolkt en je ziet eindeloze mos- en varenvelden. Hier is echt eenzaamheid en ruimte te vinden. En natuurlijk beginnen hier ook vele wandelingen. Eén van die wandelingen is de wandeling naar de top van Pico Ruivo do Paul, het hoogste punt van Paul da Serra. Niet te verwarren overigens met de Pico Ruivo, de hoogste berg van Madeira, hoewel je hier wel op uitkijkt. De hike is kort en eenvoudig, maar op een heldere dag absoluut de moeite waard!

Start van de hike

Op de kruising van de ER 110 en de ER 208, op ongeveer 2 kilometer afstand van het uitkijkpunt Bica da Cana, ligt een kleine parkeerplaats bij de afslag naar Estanquinhos. Hier mogen we gratis parkeren en begint onze wandeling naar de Pico Ruivo do Paul. We volgen de smalle levadagoot en zien eigenlijk gelijk al onze uitkijktop. In de zomer zijn alle varens groen, maar omdat we er in de winter zijn ziet het landschap er heel anders uit. Toch is het erg bijzonder!

Naar het hoogste punt van Paul da Serra

Al na een kwartier bereiken we de picknickplaats Fontes Ruivas dat in de bossen ligt. Een fijn plekje! We gaan hier rechtdoor en komen zo steeds dichter bij de top. Steeds lopen we tussen de varens door en door het lichte stijgen is het helemaal niet zwaar. In één rechte lijn klimmen we naar de top van Pico Ruivo do Paul.

Pico Ruivo do Paul
Pico Ruivo do Paul
Pico Ruivo do Paul

Uitzicht vanaf de top

Na ongeveer een halfuur bereiken we de top van Pico Ruivo do Paul. Wauw, wat een grandioos uitzicht hebben we hier! We hebben een prachtig panorama over de gehele hoogvlakte en het windmolenpark, maar omdat het een heldere dag is kunnen we nog veel meer zien. We zien het centrale massief van Madeira met zijn hoogste bergen, het dal van São Vicente en de oceaan. Het is echt schitterend. Het is absoluut de moeite waard om deze korte hike te wandelen. Nadat we genoten hebben van het mooie uitzicht lopen we voor de terugweg in oostelijke richting naar beneden naar een goed zichtbare splitsing. De bordjes wijzen ons dan weer de weg naar de picknickplaats Fontes Ruivas. Vanaf hier is de weg weer hetzelfde als de heenweg.

Pico Ruivo do Paul uitzicht
Pico Ruivo do Paul uitzicht
Pico Ruivo do Paul uitzicht
Paul da Serra

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: december 2017
Kilometers: 3,8 kilometer
Hoogtemeters: 140 meter
Hoogste punt: 1639 meter
Tijdsduur: 1-1,5 uur

Je kunt de route hier downloaden.

Extra tip:

Je kunt deze wandeling goed combineren met de hike van het uitkijkpunt Bica da Cana naar de Pináculo, omdat de startpunten dichtbij elkaar liggen. Zie daarvoor deze blog.

Paul da Serra

Geen reacties

    Laat een reactie achter