Menu
Noorwegen

Parel in Valdres: de hike naar de Bitihorn

Bitihorn hike

Noorwegen is een geweldig land om te hiken. In het oosten van Noorwegen ligt het nationale park Jotunheimen. Dit is het populairste nationale park van Noorwegen én de twee hoogste bergen van Noorwegen liggen in de Jotunheimen. Je kunt hier echt geweldig hiken. Eén van de toegangswegen om het gebied in te komen is de Valdresflya. Aan deze weg ligt de schitterende hike naar de Bitihorn. Goed te bereiken dus! De Bitihorn is het meest populaire uitkijkpunt in Valdres en kijkt uit onder andere uit over de zuidelijke toppen van Jotunheimen. Lees hier alles over de parel in Valdres: de hike naar de Bitihorn.

Start van de hike

Zo’n anderhalve kilometer vóór het meer en hotel van Bygdin (vanaf de kant van Beitostolen gezien) vind je een parkeerplaats waar de hike start. In 2017 was hier een brievenbus waar je wat geld in moest stoppen om te mogen parkeren (60 Kronen voor een hele dag). Vanaf de parkeerplaats kun je de Bitihorn al zien, want hij ligt schuin achter de parkeerplaats. Hij is te herkennen aan de toren die op de top staat. De hele hike staat heel goed aangegeven op de bordjes met als markering ‘Bitihodn’. Eerst loop je in ongeveer 1 kilometer naar de voet van de berg.

Naar de top van de Bitihorn

Vervolgens ga je een hek door en gaat de route linksaf de berg op. In het begin loop je voornamelijk over steenachtige paadjes, maar hoe hoger je komt, hoe meer je over de rotsen loopt. Je hoeft niet bang te zijn voor klimmen en klauteren, want het is goed te doen. Vlak onder de top wordt het pad wat steiler. Het uitzicht wordt steeds mooier naarmate je hoger komt. Je krijgt steeds beter de besneeuwde toppen te zien, waarbij het meer van Bygdin mooi afsteekt.

Bitihorn hike
Bitihorn hike
Bitihorn hike

Bovenop de top

Na 550 hoogtemeters bereik je het hoogste punt van deze hike. Vanaf de top heb je een panoramisch uitzicht over de hele omgeving en kun je ongelofelijk ver kijken! De top zelf is eerlijk gezegd niet zo heel mooi, want er staat een grote (antenne)toren. Ook vind je er een (gesloten) hut. Het uitzicht daarentegen maakt echt alles goed! In het zuiden en het oosten kijk je uit over Valdres. In het westen zie je de berg Mugnetind, erg leuk! In het noorden zie je de machtige pieken van de Jotunheimen die ook in de zomer nog besneeuwd zijn. Zo mooi om te zien! Nadat je van het prachtige uitzicht hebt genoten, loop je via dezelfde weg weer terug naar beneden.

Bitihorn hike

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: juli 2017
Kilometers: 6,5 kilometer
Hoogtemeters: 550 meter
Hoogste punt: 1069 meter
Tijdsduur: 3 uur in totaal

De route kun je hier downloaden.

Bitihorn hike

Geen reacties

    Laat een reactie achter