Menu
Noorwegen

De ruige wandeling naar de Mugnetind

Mugnetind hike top

De Mugnetind is een top van 1738 meter hoog in de gemeente Valdres. De omgeving is heel desolaat en een fantastische plek om uren te hiken. Op een koude zomerdag wandelden wij de ruige wandeling naar de Mugnetind. Op internet stond dat het een populaire wandeling is, maar wij zijn slechts een handjevol mensen tegengekomen. Het zonnetje scheen stralend, maar er stond ook een straffe wind en onderweg heeft het zelfs nog gesneeuwd! We hebben er ontzettend van genoten en echt het ruige Noorwegen gezien. Aanradertje!

Naar de start van de wandeling

Vanaf het dorpje Beitostølen rijd je in een halfuur naar de Mugnestølen Parking. Onderweg passeer je een (onbemand) tolstation, waar je 80 NOK betaalt om verder te mogen rijden op de weg. De weg naar het startpunt van de wandeling is al fantastisch. Je bent hier echt in het ruige Noorwegen. Onderweg zie je al mooie plekjes om even te stoppen en te genieten van de omgeving. Een kleine 4 kilometer na het tolstation kom je uit bij de parkeerplaats Mugnestølen, waar voldoende plek is voor veel auto’s.

Watervallen, groen gras en meren

Op het eerste stuk van de hike wandel je over glooiende paadjes, langs watervalletjes en allerlei fijne plekjes voor een picknick. Voor je zie je de top van de Mugnetind al omhoog rijzen. De hele route is duidelijk gemarkeerd met steenmannetjes en witte V’s. Eerst loop je een hele tijd langs het water de Mugna om vervolgens uit te komen bij het meer Mugnebottjernet. Dit gedeelte is absoluut niet zwaar om te lopen. Het gaat gewoon gestaag omhoog. Wij hadden het ‘geluk’ dat het hier ging regenen en zelfs even ging sneeuwen, waardoor er een prachtig regenboogje over het meer kwam. De weg bij de Mugnebottjernet gaat eigenlijk tussen twee meren langs, wat erg mooi is. Je hebt nu een kleine 300 meter geklommen en je bent nu een stukje over de helft. Vanaf nu gaat het redelijk steil omhoog.

Mugnetind hike start
Mugnetind hike start
Mugnetind hike waterval
Mugnetind hike
Mugnetind hike regenboog

Op naar de top

Al vrij snel na het meer kun je kiezen of je rechtdoor gaat of naar rechts. De route rechtdoor is een stukje langer, maar wel aan te raden. Wij hebben die andere route op de terugweg genomen en dat stukje was echt ongelofelijk steil. Zeker de heenweg zou ik dus kiezen voor de wat langere route rechtdoor. Ook deze route heeft al lekker een flink klimmetje, dus dat ontwijk je zeker niet. Vanaf nu wordt het terrein steeds kaler en loop je vooral over stenen omhoog. Het uitzicht over het gebied Valdres wordt steeds beter en mooier. Hier en daar steek je nog een sneeuwveldje over, om uiteindelijk uit te komen bij de top van de Mugnetind.

Mugnetind hike
Mugnetind hike
Mugnetind hike

IJzig koude top

Ondanks dat wij in juli deze wandeling deden, was het ijzig koud. Toen we begonnen op de parkeerplaats was het slechts 5 graden, dus 700 meter hoger op de top zal het nog wel een stuk kouder geweest zijn. Vooral de straffe wind was zo koud! Maar wat een ontzéttend mooi uitzicht heb je op de top. Wauw! Als we nog een keer in de buurt zijn, lopen we deze ruige wandeling naar de Mugnetind nog eens, maar dan met wat warmer weer. Het is namelijk een hele mooie top om fijn te genieten van het uitzicht. Ondanks dat de Mugnetind maar 1740 meter hoog is, kun je ongelofelijk ver kijken. Je hebt onder andere een fantastisch uitzicht op de bergen van Jotunheimen (met vooraan de Bitihorn), op de Valdresflya en heel het gebied Valdres. Ook zie je overal om je heen in het landschap meren liggen. De top kun je herkennen aan de hoge steenhoop die er gestapeld is. De top is eigenlijk heel breed, dus ik zou je aanraden om vooral bij deze steenhoop te blijven. Hier heb je namelijk het mooiste uitzicht.

Mugnetind hike top
Mugnetind hike top
Mugnetind hike top

Terug naar Mugnestølen

Nadat je van het uitzicht hebt genoten is het weer tijd om nog een paar uur terug te lopen. Het eerste gedeelte op de terugweg is hetzelfde als de heenweg, maar na een tijdje kun je dus kiezen voor het steilere gedeelte terug. Wij hebben dit gedaan, maar het is ook zeker geen straf om weer voor de wat langere route te kiezen. De uitzichten onderweg zijn gewoon zo mooi. Als je weer terug bent bij het meer Mugnebottjernet wordt alles om je heen weer wat groener. Onderschat het laatste gedeelte vanaf het meer naar de parkeerplaats zeker niet. Omdat dit één van onze eerste bergtochten was, waren wij flink moe. Toch is deze hike de moeheid meer dan waard!! Wij zijn tijdens de hele hike maar drie mensen tegengekomen, waardoor we echt het ‘alleen op de wereld gevoel’ hadden. Conclusie: Wil je een lange, diverse tocht maken met schitterende uitzichten, loop dan de ruige wandeling naar de Mugnetind!

Mugnetind hike
Mugnetind hike
Mugnetind hike

# Extra tip 1

Deze kaart vind je misschien nog handig om te gebruiken bij je voorbereiding of tijdens je hike.

# Extra tip 2

Als je nog tijd over hebt, is het echt een aanrader om de toeristische route terug te rijden. Je rijdt dan niet dezelfde weg als de heenweg, maar je vervolgt de weg Slettefjellvegen. Daarna neem je Dalavegen en Hørevegen en ga je via de Eggeasvegen terug naar de Dalsvegen en Skøltevegen om zo uit te komen op de Bygdinvegen. Dit is weer de doorgaande weg. Deze route is een flink stuk om, maar echt zó mooi!! Een absolute aanrader en een genot om te rijden.

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: juli 2017
Kilometers: ongeveer 12 kilometer
Hoogtemeters: 700 meter
Hoogste punt: 1740 meter
Tijdsduur: 5 uur inclusief pauzes

Je kunt de wandeling naar de Mugnetind hier downloaden.

Geen reacties

    Laat een reactie achter