Menu
Madeira / Portugal

Beklim de Pico Grande op Madeira

Pico Grande Madeira

Het centrale bergmassief op Madeira kent bijzonder gevormde toppen, waarvan de hoogste toppen bijna 1900 meter zijn. Dit bergmassief wordt ook wel de ruggengraat van het eiland genoemd. De Pico Grande hoort net niet bij dat bergmassief, maar kijkt er wel op uit. De top van de Pico Grande ziet er fascinerend uit en geeft je op een heldere dag waanzinnig mooie uitzichten over het bergmassief, maar ook over de oceaan. Als je van een uitdaging houdt, beklim dan zeker de Pico Grande op Madeira.

Het hart van Madeira

De Pico Grande is bij lange na niet de hoogste berg van Madeira, maar indrukwekkend is ie zeker! Je vindt deze berg in het centrum van Madeira. Hierdoor heb je een fantastisch panoramisch uitzicht op een heldere dag. Wij kunnen zowel links als rechts van het eiland de oceaan zien, geweldig. Aan de andere kant kijken we uit op de centrale bergketen met de hoogste bergen van Madeira, zoals de Pico Ruivo en Pico do Arieiro. Tot slot zien we de hoogvlakte Paul da Serra nog liggen. We kunnen dus zowat het hele eiland zien vanaf deze top, wat het heel bijzonder maakt om hier te wandelen. Eind december stonden we hier vrijwel alleen op de top. Super!

Waar begint de hike?

De hike naar de Pico Grande kun je beginnen vanaf Miradouro da Encumeada, maar wij beginnen vanaf het viewpoint Boca da Corrida. Hier is een kleine parkeerplaats te vinden. Het is dus aan te raden om vroeg te starten met de hike. Overigens is dat sowieso een aanrader, omdat ’s middags vaak wolken vanuit het dal op komen zetten, waardoor het uitzicht verdwijnt. Vanaf Boca da Corrida heb je ver onder je uitzicht op het beroemde Nonnendal: Curral das Freiras. ’s Ochtends ligt dat nog in de schaduw, maar langzamerhand gaat de zon steeds meer op dit dal schijnen.

Boca da Corrida uitzicht
Pico Grande Madeira

Boca do Cerro

Bij de kapel volgen we het geplaveide pad enkele meters omhoog. De route wordt aangegeven met PR12 Encumeada. Na 3,5 kilometer splitst dit wandepad zich namelijk en kunnen we kiezen of we naar de top van de Pico Grande gaan of naar Encumeada. Deze splitsing heet Boca do Cerro (Ezelspas). Eigenlijk volg je gewoon vanaf het begin het wandelpad dus 3,5 kilometer. Tijdens dit gedeelte hebben we een prachtig uitzicht op de markante top van Pico Grande die voor ons ligt. Het is een soort uitstulping bovenop de berg, waardoor hij heel herkenbaar is. Aan de rechterkant zien we onder ons het Nonnendal liggen met daarboven het centrale massief van Madeira. Op een paar minieme klimmetjes na is dit gedeelte vrij vlak, waardoor het prettig lopen is. Bij Boca do Cerro pauzeren we. Alleen al voor dit uitzicht zou je deze hike maken!

Pico Grande Madeira
Pico Grande Madeira
Boca do Cerro uitzicht bergmassief

Naar de top van Pico Grande

Vanaf Boca do Cerro beginnen we links aan onze klim naar de Pico Grande. We stijgen hierbij ruim 350 meter. Even later komen we langs een metalen bord waarop ‘Pico Grande’ is geverfd. Handig, want zo weten we zeker dat we op de goede weg zitten. Vlak hierna klimmen we met behulp van staalkabels over een sterk geëxponeerd gedeelte omhoog. Vervolgens komen we uit bij een mooi uitkijkplatform. Het duurt dan niet meer lang voor we de twee toppen zien die bij de Pico Grande horen. Zo’n 10 minuten bereiken we de voet van de uiteindelijke top. Via een soort geul lopen we, weer met hulp van een staalkabel, naar de echte top van Pico Grande. Als het geregend heeft, kan dit vrij glad zijn, maar dat is het bij ons gelukkig niet. Tijd om van het uitzicht te gaan genieten!

Pico Grande Madeira
Pico Grande Madeira
Pico Grande Madeira

Uitzicht vanaf Pico Grande

En reken maar dat je ver kunt kijken vanaf deze top op een heldere dag. Ik schreef al dat de Pico Grande in het centrum van het eiland ligt. Links en rechts van je zie je bergketens, maar deze top staat eigenlijk op zichzelf. Erg bijzonder! Het uitzicht is echt fenomenaal. De bergen van het centrale massief hebben bizarre vormen, wat je prachtig kunt zien vanaf deze berg. Ook zie je heel goed het vulkanische karakter van het eiland Madeira alle kleuren en vormen. En hoe tof is het dat je de oceaan van twee kanten kunt zien? Als je geen hoogtevrees hebt, is deze hike echt een geweldige aanrader. Na een hele lange rustpauze wandelen we via dezelfde weer terug naar de parkeerplaats.

Pico Grande Madeira uitzicht
Pico Grande Madeira
Pico Grande Madeira
Pico Grande Madeira uitzicht
Pico Grande Madeira uitzicht Pico Ruivo

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: december 2017
Kilometers: 9,5 kilometer
Hoogtemeters: 680 meter
Hoogste punt: 1654 meter
Tijdsduur: 4 uur

Beklim de Pico Grande op Madeira met behulp van deze route. Geniet ervan!

Geen reacties

    Laat een reactie achter