Menu
Madeira / Portugal

Levada Nova & Do Moinho: langs afgronden en watervallen

Madeira Levada Nova

In dit artikel neem ik je mee naar een rondwandeling langs diepe afgronden en watervallen. We wandelen langs de Levada Nova en Levada do Moinho. We lopen hierbij dwars door een tunnel en achter een waterval langs, over levadamuurtjes van 40 centimeter breed en genieten hierbij van uitzichten op diepe afgronden. Deze wandeling op Madeira is (mede door het geringe hoogteverschil) een echte aanrader.

Lombada da Ponta do Sol

We rijden met onze huurauto naar Lombada da Ponta do Sol, een dorpje gelegen op een bergrug in een van de zonnigste streken van het eiland Madeira. Op de dag dat wij hier zijn zullen wij overigens de zon niet zien, maar dat maakt bij deze wandeling helemaal niets uit. In Lombada da Ponta do Sol parkeren we de auto op de parkeerplaats bij Solar des Esmeraldos (de basisschool). Vanaf de parkeerplaats is het 800 meter (bergopwaarts) lopen naar het begin van de Levada Nova, dat overigens ook duidelijk op een bord staat aangegeven. Levada’s zijn smalle irrigatiekanalen die het water van de bergen naar de lagere gedeeltes van Madeira vervoeren. Naast deze levada’s liggen onderhoudspaadjes waarover heel veel relatief vlakke wandelingen gaan.

Levada Nova

Een paadje achter de huizen brengt ons naar de Levada Nova. Terwijl we over het muurtje naast de Levada Nova lopen, zien we linksonder van ons het water van de Ribeira da Ponta do Sol. We lopen steeds dieper landinwaarts en zien in de verte achter ons de oceaan liggen. Soms is het pad naast de levada wel beveiligd, soms niet. Gelukkig hebben wij geen last van hoogtevrees, anders is het misschien af en toe spannend. Na drie kwartier bereiken we een 200 meter lange tunnel (tip: zaklamp altijd meenemen op Madeira!). Aan het eind van de tunnel komt een prachtig watervalletje tevoorschijn. Het pad gaat achter de waterval langs, echt leuk!

Madeira Levada Nova
Madeira Levada Nova
Madeira Levada Nova waterval
Madeira Levada Nova

Bron van de Levada Nova & Levada do Moinho

Zo wandelen we verder over het smalle paadje naast de levada tot we aankomen bij een steenachtige rivierbedding. We volgen hier gewoon de weg rechtdoor tot we de bron van de Levada Nova bereiken. Hier is een heerlijke rustplek en zien we een mooie waterval. Na de bron dalen we steil af naar de Levada do Moinho. Vroeger werd dit water gebruikt om de suikermolen van Solar dos Esmeraldos aan te drijven. Het pad naast deze levada is vrij goed beveiligd en niet echt spannend. Wel hebben we steeds weer prachtige uitzichten op het dal van de Ribeira da Ponta do Sol. We komen aan het eind van de levada vanzelf weer uit bij de parkeerplaats. Deze wandeling is echt ontzettend leuk om te doen!

Madeira Levada Nova bron
Madeira Levada do Moinho

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: december 2017
Kilometers: 9 kilometer
Hoogtemeters: 115 meter
Hoogste punt: 410 meter
Tijdsduur: 3-4 uur (inclusief pauzes)

Je kunt de rondwandeling over de Levada Nova en Levada do Moinho hier downloaden. Een fijne video van deze wandeling kun je hier bekijken.

2 Comments

 • Wouter
  19 augustus 2021 at 17:34

  Woow leuke wandeling, wil ik ook zeker eens doen als ik terug ga naar Madeira

  Reply
  • Annemieke
   19 augustus 2021 at 20:53

   Leuk!! Het is echt een leuke route ja!

   Reply

Laat een reactie achter