Menu
België / Nederland

Wandelroute Ree in Grenspark Kalmthoutse Heide

Wandelroute Ree Kalmthoutse Heide

In Grenspark Kalmthoutse Heide, op de grens van België en Nederland, kun je eindeloos wandelen. Hele stukken zul je geen mens of weinig mensen tegenkomen. In het park zijn maar liefst 25 wandelroutes te vinden, maar de langste wandeling is de wandelroute Ree. Deze gaat over zowel Belgisch als Nederlands grondgebied en is erg divers. Van loofbomen tot uitgestrekte heidevelden en van open stuifduinen tot vennen. Prachtig! Lees snel verder en ontdek wat Wandelroute Ree in Grenspark Kalmthoutse Heide je in een dagtocht allemaal te bieden heeft.

Vennenlandschap

Vanaf het startpunt Kleine Meer, aan de rand van Ossendrecht, starten we op een zonnige septemberdag onze wandeling. Bijna gelijk na het startpunt komen we uit bij een informatiebord over Kleine Meer. Kleine Meer is een open vennenlandschap in een weids, rustig landschap. Bij ons in september is het ven eigenlijk niet te zien, omdat het helemaal is drooggevallen. Op deze wandeling komen we echter nog meer vennen tegen, zoals de Drielingsvennen en het Stappersven. Het Stappersven is één van de grootste heidevennen van Vlaanderen en er zijn dan ook vele watervogels in te zien.

Drielingsvennen Kalmthoutse Heide

Bossen

Sommige gedeeltes van de wandeling gaan door het bos heen. Hier is het heerlijk rustig. We lopen soms kilometers alleen in de stilte. Heerlijk! De ene keer zijn het mooie loofbomen waar we onderdoor lopen, dan weer naaldbomen of bomen met bijzondere vormen. In combinatie met de soms aanwezige heide ziet dit er schitterend uit. De meeste medewandelaars zul je overigens tegenkomen in de buurt van de bezoekerscentra of parkeerplaatsen. Meestal is het erg rustig.

Wandelroute Ree Kalmthoutse Heide

Uitgestrekte heidevelden

Wij hadden het geluk dat er nog heel wat paarse heide was tijdens onze wandeling. We waren eigenlijk bang dat we te laat zouden zijn half september, maar we hadden dus geluk! Tijdens deze wandeling wandel je vele kilometers over zandpaadjes over de heide. Het is dus echt een aanrader om deze wandeling te doen in het heideseizoen. Bijna alle heide tijdens deze wandeling is overigens op Belgisch grondgebied te vinden. Ook komen we een brandtoren tegen. Torenwachters houden hier in de gaten of er geen brand uitbreekt op de hei. Vanaf de toren hebben we een geweldig uitzicht over de uitgestrekte heidevelden. In 2021 wordt er overigens op dezelfde plek een nieuwe brandtoren gebouwd die nog een stuk hoger zal zijn. Een goede reden om nog eens te komen wandelen hier!

Wandelroute Ree Kalmthoutse Heide

Zand en duinen

Heel wat kilometers van deze lange wandeling lopen we over zandpaadjes. Een echte training voor de kuiten dus! In de zomer kan het hier door het vele zand ook heel heet worden. Soms lopen we over een grote zandvlakte heen, dan weer over smalle paadjes langs de hei en door bossen. Af en toe is het echt ploegen, maar dat maakt het juist leuk!

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: september 2020
Kilometers: 25 kilometer
Hoogtemeters: 100 meter
Tijdsduur: 6-7 uur, inclusief pauzes

De wandelroute Ree in Grenspark Kalmthoutse Heide kun je hier downloaden.

– Reken op een pittige, maar prachtige lange wandeling. Op een warme dag zou ik je deze wandeling niet aanraden, maar probeer wel op een dag te gaan dat de hei in bloei staat.

– Honden zijn niet op alle paadjes van deze wandeling toegestaan.

– De wandelroute is goed aangegeven op houten paaltjes met een oranje afbeelding van een ree erop.

Wandelroute Ree Kalmthoutse Heide

Geen reacties

    Laat een reactie achter