Menu
Mallorca / Spanje

2 mooie wandelingen op Cap de Formentor

Cala Figuera Cap de Formentor

Het schiereiland Cap de Formentor is een heel mooi stukje van het eiland Mallorca. Wij trokken een hele dag uit voor dit schiereiland en bezochten er door middel van wandelingen een paar mooie plekken. In dit artikel vertel ik je over 2 mooie wandelingen op Cap de Formentor én geef ik je nog drie extra tips voor mooie uitkijkpunten.

Wandeling 1: Cala Figuera

Aan het begin van de dag rijden we Cap de Formentor op. Nadat we eerst genoten hebben van een mooi uitzicht, waarover later in deze blog meer, rijden we naar de parkeerplaats voor Cala Figuera. De parkeerplaats wordt aangegeven met een bordje met de tekst ‘Cami de Cala Figuera’. Het pad is goed te volgen naar beneden. Je daalt in een kwartier tijd zo’n zeventig meter op weg naar de gewéldig mooie baai Cala Figuera. De baai is echt prachtig gelegen en het water is ongelofelijk blauw. Wij waren er in februari en konden helemaal alleen van de mooie natuur genieten. De moeite waard voor een (korte) stop!

Cala Figuera Cap de Formentor

Wandeling 2: Over de Fumat naar Cala Murta

Fumat, de hoogste rotspunt van Cap Formentor

Vervolgens rijden we naar een piepkleine parkeerplaats met de naam ‘Panorámica hacia Cabo Formentor’ in Google Maps. Bij dit uitkijkpunt genieten we eerst van het uitzicht op de Cap de Catalunya en de vuurtoren van Cap de Formentor. Vervolgens lopen we een stukje terug over de weg en gaan vóór de tunnel links het talud op. We hebben vanaf hier een prachtig uitzicht op Cala Figuera. Vervolgens wandelen we naar de opvallende hoorn van de Fumat, de hoogste rotspunt van Cap de Formentor (334 meter). Steenmannetjes wijzen ons de weg over de rotsplaten en bovenop de Fumat genieten we weer van een heel mooi uitzicht op Cap de Formentor, maar ook op de omliggende baaien en in de verte de bergen van Serra de Tramuntana. Echt een panoramisch uitzicht dus.

Cala Figuera Cap de Formentor
Fumat Cap de Formentor
Fumat Cap de Formentor

Cala Murta en Es Castellet

Na ons bezoekje aan de top van Fumat wandelen we via het oude vuurtorenpad naar beneden. Later gaat het pad over verkarste rots, om uiteindelijk in wijde zigzagbochten over het oude pad naar beneden te lopen. Dit voetpad gaat een mooie dalketel in, waarna we vervolgens een lang recht stuk moeten volgen. Uiteindelijk zien we het kiezelstrand van de baai Cala Murta liggen. We komen eerst uit bij een picknickgedeelte, maar we besluiten om helemaal naar het einde te lopen en een uitstapje te maken naar het rotsachtige uitkijkpunt Es Castellet. Dit is absoluut een aanrader. Hierna wandelen we weer terug over het oude vuurtorenpad. Het is niet nodig om de Fumat weer te beklimmen, want er is ook een andere weg mogelijk naar de pas. Zo komen we na 4 uur voldaan weer terug bij de auto.

Cala Murta Cap de Formentor

Fijne feiten bij deze wandeling…

Wanneer: februari 2019
Kilometers: ruim 10 kilometer
Hoogtemeters: 480 meter
Hoogste punt: 334 meter
Tijdsduur: 4 uur (inclusief pauzes)
Deze route combineert ook nog de baai Gossalba erbij. Dit wilden wij eerst ook doen, maar hier hadden we niet genoeg tijd meer voor. Wel een aanrader!

# Extra tip 1: Mirador Es Colomer

Helemaal aan het begin van Cap de Formentor ligt het uitkijkpunt Es Colomer. Het betonnen voetpad loopt over een steile klif en beloont je met een schitterend uitzicht over de andere steile kliffen van het schiereiland. Absoluut de moeite waard om een kijkje te nemen!

Mirador Es Colomer Cap Formentor

# Extra tip 2: Vuurtoren van Cap Formentor

Aan het eind van het schiereiland is op het meest noordelijke puntje van het eiland Mallorca de vuurtoren uit 1863 te vinden. Alleen al voor de autorijweg hiernaartoe zou je hierheen moeten gaan. Heel gaaf! Als het een heldere dag is kun je vanaf hier zelfs het eiland Menorca zien liggen.

Vuurtoren Cap de Formentor
Vuurtoren Cap de Formentor

# Extra tip 3: Talaia d’Albercutx

Bij Mirador Es Colomer is het mogelijk om rechtsaf te slaan. Als je deze smalle weg helemaal uitrijdt (echt doen, zo leuk!) kun je je auto parkeren en nog een paar honderd meter lopen om zo uit te komen bij een oude wachttoren. De wachttoren dateert zelfs uit de Middeleeuwen en was een strategisch uitkijkpunt. Talaia d’Albercutx ligt precies tegenover Es Colomer, waardoor je uiteraard ook vanaf dit punt weer een panoramisch uitzicht hebt. Ook is het een prachtig punt om van de zonsondergang te genieten.

Talaia d'Albercutx Cap de Formentor

Zo zie je maar weer dat het echt mogelijk is om je de hele dag te vermaken op Cap de Formentor. Dit waren nog maar 2 mooie wandelingen op Cap de Formentor, maar er zijn nog vele andere wandelingen mogelijk. Zou jij ‘m op je lijstje zetten?

Let op: In de zomermaanden is de weg op Cap de Formentor van 10.00-19.00 afgesloten voor privévoertuigen. Wel kun je een speciale shuttlebus nemen of met een tourbus gaan. Of je gaat gewoon lekker ’s morgens vroeg of ’s avonds. Kun je gelijk genieten van de zonsondergang!

Geen reacties

    Laat een reactie achter