Menu
Zwitserland

Van de Gornergrat naar Rotenboden

Gornergrat hike

Vanaf Zermatt zijn ontelbaar veel hikes te maken in de bergen. Er is keus uit eenvoudige of juist wat zwaardere hikes. Veel wandelingen zijn te combineren met een ritje in een kabelbaan of trein. Een echte aanrader is de treinrit naar de Gornergrat. En hoe leuk is het dan om terug te lopen naar een lager gelegen station, terwijl je omgeven bent door bijna 30 vierduizenders? Daar vertel ik je in dit artikel alles over. We hiken van de Gornergrat naar Rotenboden.

Uitzicht vanaf de Gornergrat

Vanaf Zermatt (1605 meter) gaan we in een halfuur tijd met de trein over de tandradbaan naar de Gornergrat (3090 meter). Deze tandradbaan is al in 1898 geopend! Onderweg komen we langs meerdere stations, waaronder ook station Rotenboden, wat onze wandelbestemming voor vandaag zal worden. Maar eerst gaan we helemaal naar het eindstation: de Gornergrat. Onderweg wordt het steeds bewolkter en als we uiteindelijk uitstappen is er van het hele uitzicht niks te zien. Uiteraard hebben we geduld en na een halfuur wachten begint er wat beweging in de wolken te komen. Langzaam maar zeker zien we steeds meer van het gewéldige uitzicht op de hoogste bergen van de Zwitserse Alpen. Het Monte Rosa-massief met de Dufourspitze, de hoogste berg van Zwitserland, komt tevoorschijn, maar ook de gletsjers van de Monte Rosa en de Gorner gletsjer, de Breithorn en de berg Klein Matterhorn. Met goed weer is ook de Matterhorn zelf perfect te zien. Wat een waanzinnig bergpanorama is dit!

Gornergrat glacier
Gornergrat

Gornergrat

Gelukkig trok bij ons de bewolking dus weg, want als het wolkendek potdicht zit, heb je op de Gornergrat eigenlijk niet zoveel te zoeken. Wel vinden we op de Gornergrat ook een hotel, restaurant en souvenirwinkel. Maar vooral het panoramische uitzicht zorgt er voor dat je hier wilt komen! Naast het grote gebouw is een groot uitkijkplatform te vinden. Het is hier wel erg druk, maar dat is natuurlijk volkomen begrijpelijk. Zodra we beginnen aan de wandeling, neemt het aantal mensen al drastisch af. We genieten nog één keer van het fenomenale uitzicht en starten dan met onze hike van de Gornergrat naar Rotenboden.

Gornergrat view
Gornergrat see
Gornergrat train
Gornergrat train

Hiken naar de Riffelsee

Vanaf de Gornergrat volgen we het wegwijsbordje richting de Riffelsee. De Riffelsee ligt namelijk vlakbij het station Rotenboden. Het pad is duidelijk te volgen door de rood-witte markeringen op de rotsen. Al vrij snel na de start van de wandeling komen we bij een soort plateau waar we even op klimmen om weer te genieten van het uitzicht. We krijgen ook steeds beter zicht op de Matterhorn nu, omdat de wolken eromheen wegtrekken. Het toffe aan deze wandeling is dat je de Matterhorn steeds recht voor je ziet. Zo mooi! Wel zijn we hier pas halverwege de middag, waardoor de zon wat minder gunstig is voor de foto’s ;-). Na het uitkijkpunt lopen we verder naar beneden over een pad vol stenen en rotsen. Als je het goed plant, zie je tijdens je wandeling de trein omhoog komen. Dit is erg fotogeniek. Het is niet zo lang lopen voor je station Rotenboden bereikt. Vanaf Rotenboden is het minder dan 10 minuten lopen naar de Riffelsee.

Gornergrat hike
Gornergrat hike
Gornergrat view hike
Gornergrat Rotenboden

Riffelsee en Rotenboden

De Riffelsee ligt op 2757 meter hoogte en ligt dus iets lager dan station Rotenboden wat op 2815 meter hoogte ligt. Binnen 10 minuten lopen ben je al bij de Riffelsee, dus sla dit zeker niet over! Zeker ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat wordt de Matterhorn prachtig weerspiegeld in dit kleine meertje. Overdag is het een heerlijke plek om van het zonnetje en het uitzicht te genieten. Loop als je de kans en tijd hebt zeker nog door naar station Riffelberg. Wij hadden hier helaas geen tijd meer voor. Naar Riffelberg is het in totaal ook nog geen 5 kilometer, dus goed te doen. Al met al is het een korte hike van de Gornergrat naar Rotenboden, maar een echte aanrader!

Gornergrat Riffelsee Rotenboden
Gornergrat Riffelsee Rotenboden
Gornergrat Riffelsee Rotenboden

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: juli 2019
Kilometers: 2,5 kilometer
Hoogtemeters: 350 meter dalen (inclusief bezoekje Riffelsee)
Hoogste punt: 3100 meter
Tijdsduur: zonder pauzes 45 minuten

Je kunt de route hier downloaden.

Geen reacties

    Laat een reactie achter