Menu
Slovenië

Robanov kot: verborgen pareltje in Slovenië

Robanov planina

In het centrale gedeelte van Slovenië ligt de bekende Logar Valley, één van de mooiste valleien in Europa. De naastliggende vallei is echter veel minder bekend en daarom is Robanov kot nog echt een verborgen pareltje in Slovenië. Kijk maar mee!

Start bij de boerderij Roban

Enkele kilometers boven de plaats Luče vind je aan de voet van de Kamnik-Savinja Alpen drie mooie valleien: Robanov kot, Logarska Dolina (Logar Valley) en Matkov kot. De middelste vallei is heel bekend, maar sla die zeker niet over! Wij hebben hier heerlijk gefietst en zijn daarna naar de waterval Slap Rinka gelopen. In de vallei Robanov kot kun je maar een klein stukje met de auto rijden; de rest zul je te voet moeten verkennen. En laten wij dat nou net het leukste vinden! We parkeren de auto bij één van de oudste boerderijen van Slovenië: Roban. Al meer dan 800 jaar wordt deze boerderij bewoond! Vóór ons zien we de bergen van de Kamnik-Savinja Alpen, een prachtige en rustige bergketen die geheel in Slovenië ligt. Achter ons zien we de mooie berg Raduha, waar we op de top gestaan hebben. Prachtig!

Robanov kot valley

Naar Robanov planina

Vanaf de boerderij hoeven we eigenlijk alleen maar het pad te volgen dat ons dieper in de vallei brengt. De machtige bergtop Ojstrica torent aan het eind van de vallei overal bovenuit. Het rustige pad leidt ons steeds dieper de vallei in. Wauw, het wordt mooier en mooier. We komen erg weinig wandelaars tegen en genieten hier met volle teugen. Het pad is zeker niet moeilijk en goed te doen voor iedereen. Heel geleidelijk stijgt het pad in totaal zo’n 200 meter, maar je merkt hier vrij weinig van. Na een open gedeelte op de helft van de wandeling komen we in het bos terecht. Zo wandelen we verder en een klein uurtje na ons vertrek komen we aan bij Robanov planina. Vanaf hier houdt het gemakkelijke pad op en begint de klim naar de berg Ojstrica. Wij hadden maar even de tijd en zijn hier dus weer omgedraaid. Neem bij je eindpunt lekker de tijd voor een pauze, want de omgeving is echt schitterend! De terugweg is daarna hetzelfde als de heenweg.

Robanov kot vallei
Robanov kot vallei
Robanov planina

Robanov kot

Vanwege de rust die de vallei uitstraalt en het lage aantal toeristen is deze vallei absoluut de moeite waard om te bezoeken. Voor je gevoel loop je hier nog echt in het oude Slovenië rond. Diep in de vallei zijn geen toeristenverblijven te vinden, maar wel oude en nog in gebruik zijnde boerderijen. Zo leuk! Ondanks dat de wandeling niet echt een hike te noemen is ;-), wil ik ‘m daarom toch laten terugkomen op de website. Het is zo de moeite waard hier!

Robanov planina

Bonustip

Vlak voor de parkeerplaats zie je een weg omhooggaan. Als je met de auto die weg volgt rij je zo’n 500 meter omhoog over een onverharde weg en kom je uiteindelijk uit bij de boerderij Knez. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de vallei Robanov kot en de omringende bergen. En hier kom je dus echt, naast de lokale bewoners dan, (vrijwel) geen toeristen tegen. Het is ook mogelijk om vanaf de boerderij Knez naar de berg Strelovec te hiken met een hoogteverschil van ruim 500 meter. Volgens mij is dit ook een prachtige route, dus als je de tijd hebt…

Uitzicht op Robanov kot

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: augustus 2018
Kilometers: 6,5 kilometer
Hoogtemeters: 210 meter
Hoogste punt: 900 meter
Tijdsduur: 1,5 – 2 uur

Je kunt de route naar het eindpunt Robanov planina hier downloaden. Heel veel wandelplezier!

Geen reacties

    Laat een reactie achter