Menu
Nederland

Wandelen in Zuid-Limburg: Trage Tocht Epen

Trage Tocht Epen uitzicht Eyser heuvelrug

Wandelen in Zuid-Limburg is altijd fijn. De glooiende heuvels, weidse vergezichten en fijne dorpjes geven een echt vakantiegevoel. Het is dan ook heerlijk om in Zuid-Limburg Trage Tochten te lopen. Dit zijn wandelingen die zoveel mogelijk over onverharde paadjes gaan. Op een herfstdag wandelden we in Zuid-Limburg de Trage Tocht Epen, een afwisselende wandeling door het Limburgse heuvelland.

Start in Mechelen

Al eerder deze vakantie wandelden we verschillende Trage Tochten, heerlijk! We besluiten om vandaag voor de Trage Tocht Epen te gaan. De naam zegt het al: eigenlijk begint deze rondwandeling in Epen. Voor ons is het echter handiger om in Mechelen te beginnen, omdat dat dichterbij ons vakantieadres ligt en met de gedownloade GPS-route op mijn horloge maakt het ook helemaal niet uit. Goed, we starten dus op het dorpsplein in Mechelen en al na 200 meter lopen we door de weilanden bij de koeien. Leuk! Ondanks dat het een grijze dag is vermaken we ons hier wel!

Naar de heuvels van de Gulperberg

Door de weilanden lopen we naar de rand van het dorpje Partij, waarbij we mooi zicht hebben op een groot klooster. Het stukje daarna is een heel mooi gedeelte van de Trage Tocht Epen. We lopen namelijk naar de heuvels van de Gulperberg bij Berghem waar een paar mooie boerderijen liggen. Als we de boerderijen gepasseerd zijn en achter ons kijken zien we in de verte het Toscane van Nederland: de beroemde Eyserplantage op de Eyser heuvelrug. Hier hebben we gelopen tijdens de Trage Tocht Simpelveld. Heel leuk dat we het nu weer van de andere kant zien!

Trage Tocht Epen uitzicht Eyser heuvelrug

Verschillende bossen

Na dit gedeelte is het tijd om de bossen in te duiken. We wandelen door verschillende hellingbossen en langs vele bosranden waarbij we gelukkig van tijd tot tijd een prachtig panorama hebben over het Zuid-Limburgse heuvellandschap. Het is goed te zien dat de herfst is begonnen aan de bomen die beginnen te verkleuren. Mooi!

Trage Tocht Epen

Eperheide en Epen

Tegen de tijd dat we de bossen achter ons laten zijn we aangekomen bij Eperheide. Om ons heen zien we weer mooie vakwerkhuizen verschijnen. Wat zijn die toch mooi om te zien in dit landschap! Zo dalen we af naar Epen, waar we eigenlijk maar een paar honderd meter doorheen lopen als we daar aangekomen zijn. We wandelen Epen aan de andere kant weer uit en laten het al snel weer achter ons.

Trage Tocht Epen Epenerheide
Trage Tocht Epen

Terug naar Mechelen

Het gedeelte van Epen naar Mechelen is voor het grootste stuk onverhard, erg leuk. Als we achter ons kijken zien we Epen liggen en in de verte voor ons zien we het kerktorentje van Mechelen. We lopen naar het Geuldal toe. De omgeving is hier heerlijk weids en landelijk; vol met boerderijen en koeien. Nadat we de Geul hebben overgestoken gaat het wandelpad volledig door de weilanden heen naar Mechelen toe. Na ruim 14 kilometer lopen komen we weer in Mechelen aan. De Trage Tocht Epen is een leuke, afwisselende wandeling die zeer goed te doen is. Wij hebben ervan genoten!

Trage Tocht Epen
Trage Tocht Epen

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: oktober 2020
Kilometer: 14,3 kilometer
Hoogtemeters: 240 meter
Hoogste punt: 254 meter
Tijdsduur: 3,5 uur

Je kunt onze Trage Tocht Epen hier downloaden. Voor nog meer informatie kun je ook terecht op de website van Wandelzoekpagina.

Geen reacties

    Laat een reactie achter