Menu
Italië

Fonda Savio Hütte – Berghut in Cadini di Misurina

Fonda Savio Hütte Cadini di Misurina

Cadini di Misurina is één van de bekendste berggebieden in de Dolomieten. De indrukwekkende spitse bergtoppen zie je op veel foto’s voorbijkomen. Vanaf Rifugio Auronzo bereik je na ongeveer een halfuur wandelen een beroemd uitkijkpunt op dit prachtige berggebied, maar wist je dat er ook geweldige wandelroutes dóór deze bergen lopen? De meest bekende hikingtrail is Sentiero Alberto Bonacossa, maar dat is een via ferrata, waar je dus klimspullen voor nodig hebt. Wil je geen via ferrata lopen, maar toch dit waanzinnige berggebied verkennen? Lees dan dit artikel, want de hike naar de Fonda Savio Hütte – een berghut in Cadini di Misurina – is waanzinnig gaaf om te doen.

Lago d’Antorno

Onze hike naar de Fonda Savio Hütte start op de gratis parkeerplaats bij het bergmeer Lago d’Antorno (1866 m). Dit meertje ligt naast de weg tussen het bergmeer Lago di Misurina en de tolweg naar de beroemde Rifugio Auronzo aan de voet van de Drei Zinnen/Tre Cime di Lavaredo. De drukte is niet te vergelijken, want bij Lago d’Antorno is het véél rustiger. Om eerlijk te zijn is dit bergmeer ook niet zo fantastisch om te zien, maar je hebt wel een heel mooi uitzicht op de achterkant van de Drei Zinnen. We starten onze hike door rechts naar de andere kant van het meer te lopen.

Drei Zinnen / Tre Cime di Lavaredo

Wandelpad 119

We lopen om het meer heen totdat we een klein stukje parallel aan de weg lopen. Ter hoogte van het begin van de tolweg gaat het wandelpad naar rechts. We zien veel wit-rood-wit markeringen met daarin nummer 119 staan, die makkelijk te volgen zijn. Bij de volgende kruising slaan we weer rechtsaf en hier begint het stijgen. Over een stenig pad gaat het wandelpad omhoog, waarna we over een steil smal paadje tussen vele wilde bloemen verder klimmen. Onderweg is het op dit gedeelte hartstikke rustig; we zien vrijwel niemand! Een kleine kilometer na de laatste splitsing worden we ineens omgeven door steile spitsen, prachtig. Het weer is heel wisselend, want soms is het compleet bewolkt en zien we niks en dan weer trekt alles open en zien we de prachtige bergen.

Forcella de Rin Bianco

Wandelpad 119 slingert verder omhoog tot we bij het kruispunt Forcella da Rin Bianco (2176 m) komen. Een prachtig uitkijkpunt, zeker op een onbewolkte dag. Je staat hier midden in het berggebied Cadini di Misurina en de bergtoppen zijn adembenemend. Een hele fijne kennismaking zo met de Dolomieten, want dit is onze eerste hike hier deze vakantie. Vanaf Forcella de Rin Bianco gaan we verder op pad 117 richting de Fonda Savio Hütte. Dit gedeelte is ook een stukje van de Sentiero Alberto Bonacossa. Als we hier linksaf zouden slaan zouden we vanzelf op het via ferrata gedeelte van deze hikingtrail komen. Maar wij gaan dus op weg naar de Fonda Savio Hütte en slaan rechtsaf.

Hike Fonda Savio Hütte
Hike Fonda Savio Hütte

Naar de Fonda Savio Hütte

De eerste meters op wandelpad 117 zijn bloedmooi. Wauw, wat is hier prachtig! We laten al snel de laatste bomen achter ons en zien voor ons allemaal stenen, rotsen en bergpieken. Toch wel indrukwekkend hoor. Je voelt je heel nietig als je hier loopt en maar een klein mensje. Voor ons zien we achter een hoge rotswand een vlag verschijnen. Hier bevindt zich de Fonda Savio Hütte. Links zien we ineens tussen de wolkenslierten de achterkant van de Drei Zinnen tevoorschijn komen. Heel mooi! We volgen de wit-rode markeringen en klimmen zo steeds verder omhoog door de rotsige vallei. Nadat we klein sneeuwveldje zijn overgestoken komen we bij enkele gezekerde passages aan. Echt niet eng hoor en zelfs vaak niet nodig. Maar zo kan iedereen toch veilig omhoog komen.

Cadini di Misurina
Hike Fonda Savio Hütte

Fonda Savio Hütte

En zo arriveren we na 4,5 kilometer en ruim 500 hoogtemeters dan eindelijk bij de Fonda Savio Hütte. Wat hebben we een geluk! Want het is nog een paar minuten zonnig waardoor we goed de omgeving in ons op kunnen nemen. Daarna wordt het compleet bewolkt en verdwijnen alle bergtoppen van Cadini di Misurina achter de wolken. Het is echt de moeite waard om op een onbewolkte dag deze mooie hike te doen, zodat je echt kunt genieten van de bizarre bergtoppen hier. We genieten van wat lekkers op het terras van de berghut (neem cash mee!) en rusten even uit.

Fonda Savio Hütte Cadini di Misurina
Fonda Savio Hütte Cadini di Misurina

Terug naar Lago d’Antorno

Omdat het flink wat donkerder wordt besluiten we om niet te lang te wachten en lopen we na onze lunch weer terug naar beneden. Dit is wandelpad 115. Er volgt nog een klein rotsig gedeelte, maar daarna komen we weer terug in het groen. Een tijdje zien we boven ons de Fonda Savio Hütte, die na een tijdje echter uit het zicht verdwijnt. Ondanks de regen die al snel losbarst genieten we steeds van de prachtige omgeving om ons heen. Een kleine 4 kilometer na de Fonda Savio Hütte zijn we weer terug bij Lago d’Antorno en een mooie ervaring rijker.
De Fonda Savio Hütte is echt een prachtig gelegen en rustige berghut in Cadini di Misurina en absoluut een aanrader als je dit mooie berggebied wilt verkennen.

Hike Fonda Savio Hütte
Fonda Savio Hütte

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: juli 2021
Kilometers: 8,2 kilometer
Hoogtemeters: 564 meter
Hoogste punt: 2367 meter
Tijdsduur: 2-3 uur zonder pauzes

Je kunt onze hike naar de Fonda Savio Hütte hier downloaden. Heel veel wandelplezier!

Extra tip:

Stap op de terugweg zeker nog even uit bij Lago di Misurina. Een prachtige plek om de Drei Zinnen vast te leggen!

Lago di Misurina Drei Zinnen
Lago di Misurina

Geen reacties

    Laat een reactie achter