Menu
Zwitserland

Adembenemende hike naar Obersteinberg

Hotel Obersteinberg

Lauterbrunnen wordt ook wel de vallei van de 72 watervallen genoemd. Prachtig natuurspektakel dus! Maar toen wij in de zomer aankwamen in deze vallei kon ik er echt geen 72 tellen. Ik stelde me van tevoren voor dat je overal watervallen naar beneden zag stromen, maar dat was dus niet zo. Natuurlijk waren er wel verschillende prachtige watervallen, maar niet wat ik me voorgesteld had. Maar… op een dag maakten we een adembenemende hike naar Obersteinberg, achterin de vallei van Lauterbrunnen. En daar ontdekten we wél vele schitterende watervallen! Lees en kijk je mee?

Start van de wandeling

Helemaal aan het eind van de vallei van Lauterbrunnen vind je het plaatsje Stechelberg. We rijden tot het einde door waar een grote parkeerplaats is. Ook in het hoogseizoen is hier gelukkig genoeg plek. Vanaf de parkeerplaats begint onze hike naar Obersteinberg en gelijk vanaf het begin is het uitzicht al prachtig. Er zijn verschillende mogelijkheden om naar de berghut Hotel Obersteinberg te wandelen. Wij kiezen ervoor om via de lage route door het dal eerst naar Trachsellauenen te lopen. Een erg leuk stuk al! We stijgen hierbij zo’n 300 meter, maar het is goed te doen. Bij Trachsellauenen staat een berghut waar je wat kan eten en drinken. Het is hier niet heel druk, maar wel wat drukker dan je zou denken als je op het wandelpad ernaartoe loopt. Er gaan namelijk best wat mensen op de mountainbike over het gravelpad (niet het wandelpad dus) hierheen. De berghut staat op een leuke plek waar je al wat dieper de vallei in kan kijken.

Door het bos omhoog

En dan begint het serieuze klimwerk! Zo’n 500 meter na Trachsellauenen slaan we op het kruispunt ‘Bergwerk’ rechtsaf. Het is ook mogelijk om via de linkerkant naar Obersteinberg te wandelen, zoals op het bordje staat aangegeven, maar wij zullen via die kant op de terugweg komen. Er volgt gelijk een flinke klim door het bos en op sommige plekken gaat het echt wel steil omhoog. Gelukkig is de route technisch gezien heel eenvoudig. Ook hebben we al snel een prachtig uitzicht over de omliggende bergen en zien we de watervallen al verschijnen. Deze hele route zullen we het geluid van watervallen om ons heen horen; geweldig!

Hike Obersteinberg

Berggasthaus Tschingelhorn

Een kleine 2 kilometer na het kruispunt Bergwerk komen we aan bij Berggasthaus Tschingelhorn. We hebben het bos inmiddels achter ons gelaten en ook het steilste stuk klimmen is voorbij. Het uitzicht is prachtig! Ook is het hier heel rustig. Het is echter niet ver meer naar Berghotel Obersteinberg (nog maar 1 kilometer), dus we besluiten om gelijk verder te lopen. Er volgt een práchtig wandelpad met adembenemende uitzichten. Op de foto is het niet echt vast te leggen; eigenlijk doen alleen filmpjes de omgeving recht. We zien zoveel mooie watervallen namelijk en die passen niet op één foto. Een geweldige omgeving dus!

Hike Obersteinberg

Berghotel Obersteinberg

En dan komt na bijna 6 kilometer wandelen het mooie Berghotel Obersteinberg in zicht! Wat een uitzicht hier, geweldig! De laatste kilometers zijn we vrijwel geen wandelaars tegengekomen, maar hier zitten wel wat mensen op het terras. Berghotel Obersteinberg is één van de schattigste en leukste berghutten die ik heb gezien. En het leuke is: je kunt hier alleen te voet komen, dus het zal hier nooit overladen druk zijn. Heerlijk!

Hotel Obersteinberg
Obersteinberg

Uitkijkpunt Obersteinberg

Toch ploffen we niet op het terras neer bij Berghotel Obersteinberg. Een klein stukje verderop is namelijk een heel mooi uitkijkpunt met wat bankjes waar verder niemand zit. Een perfecte lunchplek! Het blijft bijzonder dat je in de übertoeristische vallei van Lauterbrunnen bent en dat je bijna niemand tegenkomt. Deze hike is dus echt heel fijn als je de drukte wilt vermijden en lekker in alle rust wil genieten van de bergen. Een enorme aanrader! Ook het uitzicht op de waterval Schmadribachfall is adembenemend. We genieten met volle teugen.

Obersteinberg
Schmadribachfall

Naar de vallei beneden

Na een lange lunchpauze wandelen we terug naar Hotel Obersteinberg waar de afdaling naar beneden begint. Tijdens de hele afdaling naar Stechelberg zullen we slechts een handvol mensen tegenkomen. Vooral tussen Obersteinberg en Trachsellauenen hebben we het gevoel dat we hier de enige in de overweldigende natuur zijn. We komen al heel snel bij een heel mooi uitkijkpunt op de Schmadribachfall die 200 meter naar beneden stort. Wat een natuurgeweld! We lopen verder naar beneden en worden nog overvallen door een flinke regenbui. Gelukkig staan er her en der wat berghutjes waar we even konden schuilen. Overal om ons heen horen we water en zien we watervalletjes naar beneden stromen. Echt een heel mooi gedeelte van de route.

Obersteinberg

Terug naar Stechelberg

Na de ‘watervallenvallei’ dalen we verder af tot we weer terug zijn bij Trachsellauenen. Er zijn soms verschillende wandelpaadjes waar we uit kunnen kiezen, maar later zie ik op OpenStreetMap dat ze allemaal weer op de goede weg naar Stechelberg uitkomen. In ieder geval staan er genoeg wegwijsbordjes om niet te verdwalen. Vanaf Trachsellauenen is de route hetzelfde als de heenweg. Boven Lauterbrunnen zien we de donkere wolken die ons net ook nat lieten regenen, maar we houden het gelukkig verder droog. Na bijna 14 kilometer wandelen zijn we weer terug bij de parkeerplaats. Wat hebben we genoten van de adembenemende hike naar Obersteinberg. Als je in (de buurt van) Lauterbrunnen verblijft is deze hike een dikke vette aanrader!

Stechelberg Lauterbrunnen
Stechelberg

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: augustus 2020
Kilometers: 14 kilometer
Hoogtemeters: 927 meter
Hoogste punt: 1779 meter
Tijdsduur: 4 uur zonder pauzes

Je kunt onze rondwandeling hier downloaden. Veel wandelplezier!

2 Comments

 • Mirjam Havelaar
  27 juli 2022 at 11:17

  Ik had geen idee dat daar achter in het Stechelbergdal nog zo’n mooie wandeling verscholen lag. Het grappige is dat we met m’n ouders daar vroeger in de plaatselijke jeugdherberg sliepen wanneer we daar op wintersport waren. Ik ga deze wandeling zeker een vast en keertje lopen!! Prachtig met die kletterende watervallen..

  Reply
  • Annemieke
   27 juli 2022 at 11:56

   Ja gaaf hè! De meeste mensen stoppen inderdaad bij Stechelberg, maar daarachter ligt nog zoveel moois verscholen. Leuk dat je daar vroeger al kwam. Al zal het er in de winter heel anders uitzien :). Leuk, zeker doen Mirjam!

   Reply

Laat een reactie achter