Menu
Slovenië

6 toffe tips om te doen in de Vipava Vallei

Nanos Slovenië Vipava Vallei

De Vipava Vallei is een verrassende vallei in het westen van Slovenië. Dit stukje van Slovenië ligt vol wijngaarden en oude stadjes en het is er heel zonnig. Ook ben je niet ver bij de kuststreek vandaan en zit je zo in Italië. In de Vipava Vallei vind je veel mooie fiets- en wandelroutes. Tijdens onze rondreis in Slovenië hebben we ook deze streek verkend, maar vanwege de warmte zijn we snel weer naar de bergen in het Triglav National Park gevlucht. Daarom heb ik niet heel veel wandelroutes voor je, maar wel 6 andere toffe tips om te doen in (de buurt van) de Vipava Vallei. Sla deze regio zeker niet over in Slovenië!

1. Beklim de berg Nanos

Aan de rand van de Vipava Vallei vind je de berg Nanos (1247 m). De hike naar de berg Nanos is de meest populaire hike van dit gebied. Het geeft je dan ook een prachtig panoramisch uitzicht over de Vipava Vallei, het Karst Plateau, in de verte de Adriatische Zee, Kroatië, maar ook de Julische Alpen. Prachtig! De hele wandeling is goed aangegeven op de bordjes. We vertrokken vanuit Razdrto en kozen bij een splitsing voor het moeilijke (strma) pad. Hier moesten we af en toe gebruikmaken van staalkabels. Leuk! Je kunt ook via een minder steil pad omhoog, maar dat duurt een uur langer. Op de top vind je ook een berghut. Het mooiste gedeelte is over de kam naar de bedevaartskerk St. Hieronim. Wij combineerden deze wandeling met een bezoek aan de Škocjan grot, zie tip 5. Een aanrader!

Kilometers: 7,3 kilometer
Hoogtemeters: 659 meter
Hoogste punt: 1247 meter
Tijdsduur: 3 uur
Je kunt de wandeling naar Nanos hier downloaden.

Nanos Slovenië
Nanos Slovenië

2. Naar de top van Sabotin

Op de grens van Slovenië en Italië vind je de heuvel Sabotin. Net als Kolovrat is ook de heuvel Sabotin een plaats waar je veel herinneringen aan het Isonzo-front tijdens de Eerste Wereldoorlog vindt. Zo zie je bijvoorbeeld loopgraven, barakken en militaire grotten, maar ook een museum over deze periode. We parkeerden vlakbij de beroemde Solkanbrug en begonnen daar aan onze wandeling. Nadat we de brug over zijn slaan we rechtsaf en volgen het pad langs het water. Twee kilometer vanaf de start slaan we linksaf het bos in om bij de splitsing rechtsaf af te slaan en zigzaggend steil omhoog te lopen naar het museum. Bij het museum genoten we van een prachtige zonsondergang over de Vipava Vallei. Vervolgens wandelden we via de top van Sabotin en de Italiaans-Sloveense grens naar de 14e eeuwse kerk St. Valentine om daarna weer af te dalen naar de brug bij de parkeerplaats. Een heel leuke wandeling!

Kilometers: 7,5 kilometer
Hoogtemeters: 612 meter
Hoogste punt: 609 meter
Tijdsduur: 3 uur
Je kunt de wandelroute die wij deden hier downloaden.

3. Uitkijktoren Gonjače

Net buiten de Vipava Vallei vind je de uitkijktoren bij Gonjače. Echt een prachtig uitkijkpunt! Je kijkt hier, na het beklimmen van 144 traptreden, namelijk kilometers ver over de vele wijngaarden van Brda. En daarachter zie je de mooie Julische Alpen; heel tof. Ook heb je een eersteklas uitzicht over het middeleeuwse dorpje Šmartno. De toren is gratis te bezoeken en vaak best rustig. Dus ben je in de buurt… ga zeker even langs!

Gonjace Tower
Smartno Slovenië
Uitzicht op Šmartno

4. Dorpje Šmartno

En als je dan toch naar de uitkijktoren gaat, rijd je natuurlijk even door naar het middeleeuwse vestingsdorpje Šmartno. Šmartno ligt praktisch naast het dorp Gonjače en is een heel rustig, authentiek dorp. Oude stadsmuren en verschillende torens geven het geheel een middeleeuwse sfeer. Het leuke is dat Šmartno eigenlijk nog onontdekt is door de toeristen! Alleen al daarom is het heerlijk om door de oude straatjes heen te struinen en te genieten van dit historische plaatsje. Het is superklein, dus je bent er zo doorheen trouwens. Geniet ook van het uitzicht over de wijnstreek Brda. Je kunt de uitkijktoren Gonjače en het dorpje Šmartno ook met het dorpje Dobrovo combineren door deze hike te doen. Erg leuk om te doen!

Smartno Slovenië
Smartno Slovenië
Smartno Slovenië

5. Škocjan

Net buiten de Vipava Vallei (aan de zuidkant) vind je beroemde Škocjangrotten. De grotten van Postojna zijn groter en bekender, maar de grotten van Škocjan doen daar zeker niet voor onder. Wauw, wat een prachtplek!! Het is verplicht om met een gids mee te gaan de grotten in en je mag binnen ook geen foto’s maken. Helaas kan ik het je dus niet laten zien, maar je kijkt echt je ogen uit hier. De groepjes zijn niet al te groot en de gidsen vertellen erg leuk, dus het is geen straf dat je met een gids mee moet. In de grot vindt je hoge bruggen, steile rotswanden, watervallen, een wilde rivier en mooie paden en trappen. Je kunt hier alvast een kijkje nemen. De route door de grot is 2,5 kilometer.

Als je de grot uitkomt heb je ook de mogelijkheid om een wat langere weg terug naar de parkeerplaats te nemen, de Škocjan Education Trail. Deze route is ook 2,5 kilometer en ongelofelijk de moeite waard! Je loopt dan namelijk ook nog door grotten en je hebt een prachtig uitzicht op het gebied waaronder de grotten verborgen liggen. Deze route loop je op je eigen tempo en hier mag je dus ook wel foto’s maken. Op de website van de grotten lees je alles over openingstijden en toegangsprijzen.

Skocjan caves
Skocjan caves

6. Kasteel Predjama

Nog een andere tip om te combineren met de grotten van Škocjan is het kasteel Predjama. Een spectaculair fort! Predjama is namelijk in een rots uitgehakt. Al in de 12e eeuw werd hier een kasteel gebouwd, hoewel het huidige kasteel dateert uit de 16e eeuw. Het is ook mogelijk om het kasteel te bezoeken, wat erg leuk schijnt te zijn. Wij hadden hier geen tijd voor en genoten gewoon van het uitzicht op het kasteel. Overigens kun je ook van de berg Nanos (zie tip 1) naar het kasteel van Predjama hiken!

Kasteel Predjama
Kasteel Predjama

7. Otlica Natural Window

De hike naar Otlica Natural Window stond ook nog hoog op mijn lijstje, maar helaas hield ik de warmte niet meer vol en verhuisden we weer terug naar de bergen… Deze hike is echter wel supertof, dus ik wil hem je niet onthouden. Het is een hike van 8 kilometer met 800 meter hoogteverschil. Deze én nog meer hikes in de Vipava Vallei vind je op de regionale website.

Ik wens je veel (wandel)plezier in deze mooie regio!

Geen reacties

    Laat een reactie achter