Menu
Zwitserland

8 toffe tips om te doen in Val d’Hérens

Val d'Hérens Dent Blanche

Val d’Hérens is een rustige en karakteristieke vallei in Wallis. De dorpen die je hier vindt zijn al eeuwenoud en liggen prachtig in de vallei en op de bergruggen. De bekendste plaatsen in dit dal zijn Evolène, Les Haudères en Arolla. Deze dorpjes zijn al eeuwenlang bijna hetzelfde gebleven. Prachtig! Aan het einde van de vallei torenen onder andere de hoge Dent Blanche (4357 m) en Dent d’Hérens (4171 m). Natuurlijk zijn hier ook toeristen, maar over het algemeen is deze vallei erg rustig. Wij zijn hier enkele dagen in een zomervakantie geweest en hebben genoten. Je kunt namelijk prachtig wandelen in dit gedeelte van Zwitserland! In dit artikel zet ik 8 toffe tips om te doen in Val d’Hérens voor je op een rij, met daarbij natuurlijk de focus op mooie wandelingen.

1. De piramides van Euseigne

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden in de Zwitserse Alpen zijn de aardpiramides van Euseigne. Deze aardkegels liggen helemaal aan het begin van Val d’Hérens en passeer je als je de vallei in rijdt. De aardpiramides zijn zo’n tien tot vijftien meter hoog en bovenop enkele van deze torens ligt een donkerbruine rots. De aardpiramides zijn ontstaan aan het einde van de IJstijd. Erg leuk dat je hier gewoon langsrijdt als je naar de vallei gaat.

2. Pic d’Artsinol

In het plaatsje Lana, vlakbij Evolène, kun je de stoeltjeslift nemen naar Chemeuille. Hier vind je een restaurant met terras met een prachtig uitzicht op de hoge bergen aan het eind van het dal! Vanaf Chemeuille zijn verschillende wandelingen mogelijk. Wij wandelden naar de top van Pic d’Artsinol. Deze 2998 meter hoge berg geeft je een waanzinnig uitzicht op de Walliser Alpen en het grootste stuwmeer van Europa: Lac des Dix. Je ziet zelfs de Matterhorn! Onderweg kom je bijna geen mensen tegen, dus dit is een fantastische hike voor rustzoekers. In dit artikel vind je meer over de hike naar Pic d’Artsinol.

Kilometers: 13 kilometer
Hoogtemeters: 870 meter
Hoogste punt: 2998 meter
Tijdsduur: 4 uur

Uitzicht Pic d'Artsinol

3. Lac d’Arbey

In de stoeltjeslift van Lana naar Chemeuille kun je dit meer al zien: Lac d’Arbey. Het meer ligt hoog boven Evolène en is wandelend prima te bereiken. Vanaf Lac d’Arbey heb je een geweldig uitzicht op de Dent Blanche. In de ochtend is het water spiegelglad en kun je de reflectie van deze berg mooi zien in het meer. Naast het meer vind je een hut waar je wat kunt eten en drinken en rondom het meertje zijn picknickplekken te vinden. De perfecte plek voor een relatief korte hike!

Kilometers: 6 kilometer in totaal
Hoogtemeters: 430 meter
Hoogste punt: 1768 meter
Tijdsduur: 1 uur en 20 minuten
Je kunt de route naar Lac d’Arbey hier downloaden.

Lac d'Arbey Val d'Hérens

4. Lac Bleu

Een ander mooi meer in Val d’Hérens is Lac Bleu. Dit is een adembenemend mooi blauw meer omgeven door de hoge bergtoppen van Arolla. Een plaatje om te zien! De hike is mogelijk vanaf La Gouille, dan is het steil maar kort. Het is ook mogelijk om vanaf Arolla naar Lac Bleu te lopen. De hike is dan langer, maar minder steil. In dit artikel vertel ik je alles over de hike naar Lac Bleu vanaf La Gouille. Ik zou dit meer zeker bezoeken als je in de buurt bent. Het is de moeite waard!

Kilometers: 2-3 kilometer in totaal
Hoogtemeters: 258 meter
Hoogste punt: 2092 meter
Tijdsduur: 1-1,5 uur

Lac Bleu

5. Gletsjer van Ferpècle

Aan de voet van de Dent Blanche vind je een prachtig gletsjerdal. Eén van die gletsjers is de gletsjer van Ferpècle. De korte wandeling naar de voet van deze gletsjer is prachtig. Je wandelt langs vele wilde bloemen en kolkend smeltwater terwijl je bent omgeven door hoge bergen. In de eerste helft van deze blog lees je alles over hoe je hier kunt komen en hoe het eruit ziet. Het is er zo mooi!

Kilometers: 4 kilometer in totaal
Hoogtemeters: 100 meter
Hoogste punt: 1960 meter
Tijdsduur: 25 minuten

Ferpècle vallei

6. Cabane Bricola

Links van de gletsjer van Ferpècle ligt op de bergwand de (gesloten) hut Cabane Bricola. Toch is het de moeite waard om hierheen te hiken. Je hebt hier namelijk een heel goed uitzicht op Val d’Hérens achter je en twee gletsjers voor je. Ook kun je nog net het puntje van de Dent Blanche zien. In de tweede helft van deze blog lees je alles over hoe je hier kunt komen en hoe het eruit ziet. De hike is heel goed te combineren met de vorige tip.

Kilometers: 9 kilometer in totaal
Hoogtemeters: 700 meter
Hoogste punt: 2420 meter
Tijdsduur: 3-4 uur

7. Lac des Dix

Een zijdal van Val d’Hérens is Val d’Hérémence. Aan het eind van dit zijdal vind je het grootste stuwmeer van Europa. Vanaf de parkeerplaats zie je een enorme stuwdam voor je. Bijna 300 meter hoog is deze dam. In dit grote stuwmeer wordt het smeltwater verzameld van maar liefst 35 gletsjers. Heel indrukwekkend. Vanaf de parkeerplaats kun je omhoog wandelen naar de bovenkant van de stuwdam, maar je kunt ook de kabelbaan nemen. Het is mogelijk om onder leiding van een gids een kijkje te nemen ín de stuwdam. Vanaf de stuwdam kun je verschillende wandelingen maken. In de volgende tip vertel ik je meer over één van die wandelingen.

Lac des Dix Zwitserland

8. Steinbock Höhenweg

Vanaf de stuwdam begint een mooie hike met de naam Steinbock Höhenweg / Sentier des Bouquetins. Aan het begin van deze hike wandel je een stuk langs het meer door diverse tunnels. Na een paar kilometer sla je rechtsaf de bergen in en klim je in eerste instantie via een groene alpenweide en later via rotsachtige paadjes omhoog. Daarna daal je af naar de berghut Cabane de Prafleuri om vervolgens langs een lange waterval terug te wandelen naar het stuwmeer Lac des Dix. Een mooie hike met veel verschillende uitzichten onderweg. In dit artikel lees je alles over deze hike.

Kilometers: 9 kilometer
Hoogtemeters: 600 meter
Hoogste punt: 2804 meter
Tijdsduur: 3-4 uur

Dit waren de 8 toffe tips om te zien en te doen in Val d’Hérens. Hopelijk heb je hier inspiratie uit kunnen halen om deze mooie regio in Zwitserland te ontdekken!

Geen reacties

    Laat een reactie achter