Menu
Mallorca / Spanje

Massanella: de ‘hoogste’ top van Mallorca

Mallorca Massanella summit

Mallorca is een prachtig eiland in de Middellandse Zee en biedt veel wandelmogelijkheden. Helaas kleeft aan Mallorca nog steeds het imago van feesteiland, maar wij hebben tijdens onze korte vakantie hier gezien dat het eiland juist prachtig is en heel geschikt om te hiken! Natuurlijk willen we dan ook zo hoog mogelijk komen, dus we gaan op zoek naar de hoogste top van Mallorca. De hoogste top is eigenlijk de Puig Major, maar omdat deze top militair gebied is, is hij helaas niet toegankelijk. Puig de Massanella daarentegen wél gelukkig. Daarom lees je in deze blog alles over Puig de Massanella: de ‘hoogste’ top van Mallorca.

Hoe start deze hike?

Bij het bekende klooster Lluc (480 meter hoog) start de hike naar de Massanella. Wij kiezen er overigens voor om de lange route te nemen naar de top. Er is ook een kortere route mogelijk, maar dat zal onze terugweg worden. Al vrij snel na het begin gaat de route over een mooi gerestaureerd geplaveid pad (Cami de ses Voltes des Galileu) tussen steeneiken en dennen omhoog. Dit is trouwens het wandelpad GR 221. Het gerestaureerde pad werd vroeger (in de 17e eeuw al) gebruikt door de sneeuwverzamelaars om hun kostbare lading beneden naar het dal te vervoeren. We volgen de wegwijzer Font des Prat. Na ruim 500 meter stijgen komen we uit boven de 1000 meter en ligt de groene gordel van steeneiken onder ons. Vanaf nu hebben we een spectaculair uitzicht over het gebergte rondom ons. We vervolgen onze weg naar Puig d’en Galileu.

Mallorca Massanella hike
Mallorca Massanella hike
Mallorca Massanella Lluc

Puig d’en Galileu

Het wandelpad loopt langs de wand van de Puig d’en Galileu eerst naar een hoogvlakte. We zien daar ver onder ons het klooster Lluc liggen, waar we onze hike begonnen zijn. Vanaf nu eindigt het aangelegde pad en lopen we over steenachtige paadjes. Het paadje brengt ons in een boog omhoog naar Coll de ses Cases de Neu. Vanaf hier zien we voor het eerst de Massanella voor ons oprijzen. Mooi! In plaats van dat we hier gelijk naar toe lopen, lopen we eerst nog even rechtdoor naar de niet te missen top van de Puig d’en Galileu. Dit is één van de mooiste uitkijktoppen van Mallorca en ligt op bijna 1200 meter hoogte. We kunnen ongelofelijk ver kijken over het eiland. De hoogste bergen Puig de Massanella en Puig Major kunnen we heel goed zien liggen, maar ook Cap de Formentor en het schiereiland Alcúdia zijn duidelijk zichtbaar. De Massanella is duidelijk te herkennen aan zijn twee toppen die vlak naast elkaar liggen.

Mallorca Puig d'en Galileu

Naar de top van de Massanella

Om onze weg naar de Massanella te vervolgen, lopen we eerst een kort stukje terug tot we weer bij de splitsing van de Coll de ses Cases de Neu zijn. Nu moeten we eerst weer een eindje dalen, voor we omhoog klimmen langs een ruïne van een sneeuwverzamelaarshut naar de pashoogte Coll des Prat. Hier gaat het pad eventjes door een soort spleet en dan ontvouwt zich voor ons de indrukwekkende rotswand van de Massanella. We lopen een hele tijd langs deze rotswand tot het pad ons naar de voet van de oprijzende noordwand van de Massanella brengt. Rechts van ons ligt het stuwmeer Cúber en links van ons springen berggeiten over de rotsen. Wat een plaatje is deze omgeving! Het moeilijkste en gevaarlijkste stuk van de hike begint nu echter pas. Steenmannetjes wijzen de weg omhoog over de rotsen (en losliggende stenen). Wandelstokken zijn hier totaal niet handig, want we hebben echt twee handen nodig om voorzichtig naar boven te klauteren. Nadat we veilig boven zijn is het nog een klein stukje lopen naar de echte top van de Massanella. Wauw, we hebben het gered en we worden beloond met een prachtig uitzicht over de bergketen Serra de Tramuntana!

Mallorca Massanella hike
Mallorca Massanella hike

Terug naar het klooster Lluc

Hoewel het hard waait op de top, genieten we met volle teugen van al het moois op 1365 meter hoogte na de lange klim. We hebben er namelijk bijna 1100 hoogtemeters op zitten. Na een lange rustpauze dalen we steil af via de normale route. Het is goed opletten geblazen in dit karstlandschap, want de steenmannetjes en markeringen zijn soms moeilijk te zien. We dalen af tot we weer de steeneiken zien verschijnen. Na het kruispunt Avenc des Cami wandelen we door dicht steeneikenbos naar de Coll de sa Linea. Tot slot lopen we over landbouwweggetjes en oude wagenpaden tot het tankstation in de buurt van het klooster Lluc. Na ongeveer 7 uur onderweg te zijn geweest, komen we uiteindelijk weer terug bij onze auto. Wat een lange dag was dit, maar ongelofelijk de moeite waard! De hike naar Puig de Massanella, de ‘hoogste’ top van Mallorca is een echte aanrader.

Mallorca Massanella hike

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: februari 2019
Kilometers: 17-18 kilometer
Hoogtemeters: 1070 meter
Hoogste punt: 1365 meter
Tijdsduur: 7 uur
Extra tip: Doe deze hike niet als het regent of net geregend heeft. De beklimming van de Massanella is dan echt te gevaarlijk.

Hier kun je de route downloaden. Onze terugweg ging vanaf de Massanella naar het kruispunt Avenc des Cami iets anders, maar het ontloopt elkaar maar een beetje. Deze is goed te gebruiken!

En… heb je al zin om te wandelen op Mallorca?
Mallorca Massanella summit

Geen reacties

    Laat een reactie achter