Menu
Frankrijk

Hike naar Lac du Lauzon in Les Ecrins

Lac du Lauzon Les Ecrins

Eén van de meest nog wilde valleien in Les Ecrins is de vallei van Valgaudemar. Voor deze wandeling rijden we eerst helemaal naar het einde van de vallei. Alleen al deze autoweg is zo ontzettend mooi! De bergen hier zijn enorm ruig en ondanks dat het vrij droog is, is het toch erg mooi. In dit artikel vertel ik je meer over de hike naar Lac du Lauzon in Les Ecrins die vanwege de panoramische uitzichten op de vallei van Valgaudemar en de bergtoppen van Les Ecrins echt de moeite waard is!

Hoe kom je bij het startpunt?

Wij kamperen een paar nachten op de laatste camping in de vallei van Valgaudemar (Camping Les Bouleaux) en vanaf daar is het slechts tien minuten rijden naar het eindpunt van de vallei. Hier vind je naast Chalet-Hôtel du Gioberney een grote parkeerplaats met voldoende plekken. Op een warme zondagmorgen in augustus is het er rond half 10 al aardig druk, maar gelukkig is er nog ruim voldoende plek. Vanaf de parkeerplaats hebben we een machtig uitzicht naar het eind van het keteldal. We zien nog net een klein stukje van Glacier des Rouies met daaronder heel wat watervallen die langs de rotsen naar beneden stromen. Prachtig!

Start van de wandeling

Al snel nadat we de parkeerplaats verlaten hebben zien we een wegwijsbordje naar Lac du Lauzon. Omdat het een rondwandeling is kun je zowel linksaf slaan als rechtdoor gaan, maar op de heenweg kun je beter voor de route linksaf kiezen. Dan ben je net wat eerder bij Lac du Lauzon. Achter ons zien we de waterval Le Voile de la Mariée naast de parkeerplaats. Mooi! Nadat we linksaf geslagen zijn volgen we het wandelpad dat de bergflank oploopt. Het is non-stop stijgen en de uitzichten worden dus ook met elke stap mooier. Langs het pad zien we op verschillende plekken de waterval naar beneden komen.

Verder omhoog

Zoals ik al zei stijgen we alleen maar tijdens de hike naar Lac du Lauzon. In de zon is dit flink pittig, want onderweg kom je vrij weinig schaduw tegen. Gelukkig is het bij ons half bewolkt, waardoor we niet de hele tijd in de verzengende Franse zon hoeven te lopen. Al binnen een half uur kijken we van grote hoogte neer op Chalet-Hôtel du Gioberney, ons startpunt. We maken verschillende zigzagbochtjes, maar zo’n 2 kilometer na de start maken we een schuine bocht en gaan we definitief de kant op van Lac du Lauzon. Achter ons (wat dus eerst voor ons was) hebben we een megamooi uitzicht op het keteldal aan de andere kant waar de mooie berghutten Chabournéou en Vallonpierre liggen.

Hike Lac du Lauzon Les Ecrins
Hike Lac du Lauzon Les Ecrins

Bergplateau

Na ruim 2,5 kilometer stijgen bereiken we gelukkig een vlakker stukje. Kunnen die benen eindelijk tot rust komen… Op dit kleine bergplateau ligt enkele honderden meters verderop Lac du Lauzon. Het bergplateau is verrassend mooi, ondanks dat alles best geel is door de droogte. We zien sommige mensen even uitrusten en bijkomen van de klim, maar de meesten lopen gelijk door naar Lac du Lauzon. Ook wij doen dat, want daar is ook vast een mooi rustplekje te vinden!

Hike Lac du Lauzon Les Ecrins
Hike Lac du Lauzon Les Ecrins

Lac du Lauzon

En ja hoor, ook wij bereiken een uurtje na ons startpunt het mooie bergmeer Lac du Lauzon. Het is eigenlijk maar een klein meertje, waardoor je er goed helemaal omheen kunt lopen. Doe dat ook zeker, want vanaf alle kanten is het meer mooi om te zien. Het mooiste uitzicht vinden wij vanaf de linkerzijkant en de overkant waar we goed uitzicht hebben op de berg Sirac. Het water in het meer spiegelt nog best mooi en verschillende wandelaars nemen een verfrissende duik in Lac du Lauzon. Wat een heerlijke plek! Leuk als je een niet te lange wandeling wilt maken, maar wel een mooi uitzicht wilt hebben.

Lac du Lauzon Les Ecrins
Lac du Lauzon Les Ecrins
Lac du Lauzon Les Ecrins

Vele watervallen

Na een lekkere rustpauze hijsen we onze rugzakken weer op en wandelen we verder. Het leuke is dat we een rondwandeling maken en dus niet dezelfde weg terug hoeven. Rechts van het meer loopt het wandelpad nog een klein stukje verder omhoog. Tijdens dit klimmetje kunnen we goed zien wat we net geklommen hebben. Links van de bergflank is namelijk de parkeerplaats te zien en rechts van de bergflank ligt Lac du Lauzon. Na de klim van enkele tientallen meters verschijnen voor ons de vele watervallen die vanaf de gletsjer naar beneden stromen. Lauterbrunnen wordt dan wel de vallei van de watervallen genoemd, maar deze vallei doet er zeker niet voor onder. Wat een natuurpracht! Een uitstapje naar Lac Bleu slaan we over en zo zetten we de afdaling in.

Hike Lac du Lauzon Les Ecrins
Hike Lac du Lauzon Les Ecrins

Terug naar Chalet-Hôtel du Gioberney

De terugweg naar Chalet-Hôtel du Gioberney is steil. We dalen af via veel zigzagbochtjes en we zien heel wat mensen zwetend naar boven komen. We zijn blij dat we redelijk op tijd begonnen waren vanmorgen! De watervallen die achter ons naar beneden stromen komen gezamenlijk terecht in de Torrent du Muande Bellone. Het water stroomt woest door deze kloof en gaat ook weer via verschillende watervallen naar beneden. Een prachtig gezicht! Na een kleine 7 kilometer komen we bezweet, maar voldaan weer terug op de parkeerplaats. De hike naar Lac du Lauzon in Les Ecrins is erg leuk als je een kortere wandeling wilt doen, maar wel wilt genieten van een mooi uitzicht. Een aanrader dus!

Hike Lac du Lauzon Les Ecrins
Hike Lac du Lauzon Les Ecrins

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: augustus 2022
Kilometers: 6,7 kilometer
Hoogtemeters: 416 meter
Hoogste punt: 2054 meter
Tijdsduur: 2-2,5 uur zonder pauzes

Je kunt onze hike naar Lac du Lauzon in Les Ecrins hier bekijken en downloaden.

Geen reacties

    Laat een reactie achter