Menu
Spanje

Leuke rondwandeling bij Torla en Broto

Hike Torla Ordesa Vallei

Aan de rand van de Ordesa Vallei in het Ordesa y Monte Perdido National Park ligt het dorpje Torla. Een stukje verderop ligt het gezellige dorpje Broto, de hoofdstad van het gelijknamige dal. Wij maakten een leuke rondwandeling bij Torla en Broto via het gehucht Fragen en hadden daarbij mooi uitzicht op een gedeelte van de Ordesa Vallei. De sneeuw lag nog op de toppen van de bijna 3000 meter hoge pieken, terwijl de vallei al lekker groen werd. Een mooi plaatje! Onderweg hadden we ook nog een prachtig uitzicht op de waterval Cascada de Sorrosal. In het artikel hieronder lees je meer over deze leuke rondwandeling.

Start van de wandeling

Omdat deze wandeling een rondwandeling is, maakt het niet uit waar je start. Het is het makkelijkst om in Torla of Broto te starten. Wij begonnen in Broto, omdat we daar vlakbij op de camping verbleven. Naast de brug starten we op het historische wandelpad Camino de Torla dat ons naar Torla brengt. De rivier Ara stroomt naast het mooie wandelpad en het uitzicht op de besneeuwde Pico Mondarruego is prachtig. De afgelopen dagen heeft het geregend, wat voor verse sneeuw op de toppen in de Ordesa Vallei heeft gezorgd. Het eerste gedeelte van het wandelpad loopt geleidelijk aan omhoog en is niet echt zwaar.

Omhoog naar Torla

Na ongeveer een kilometer gaat het pad wat meer de hoogte in. Voor ons hebben we uitzicht op het begin van de Ordesa Vallei en achter ons op de groene vallei van Broto, heel mooi. We komen zo in het voorseizoen maar weinig andere wandelaars tegen. Het wandelpad van Broto naar Torla is maar drie kilometer, dus het duurt niet lang voor we in Torla aankomen. In de zomer is het hier ongelofelijk druk, maar eind april is het er bijna uitgestorven. Vanaf de parkeerplaats hebben we een mooi uitzicht op het beroemde kerkje.

Kort rondje door Torla

Vanaf de grote parkeerplaats aan de rand van Torla gaan we met een voetgangerstrap omhoog het dorpje in. Officieel gaat de wandeling daarna naar links richting Fragen, maar wij wandelen eerst nog even een kort rondje door Torla. Het is maar een klein dorp, dus dat is prima te doen. Je vindt hier wat leuke winkeltjes, outdoorwinkels en natuurlijk ook restaurantjes. De smalle straatjes zijn erg leuk om doorheen te lopen, zeker met het mooie uitzicht wat steeds weer om de hoek piept. Nadat we een rondje door Torla hebben gelopen, gaan we alsnog op pad richting Fragen.

Over herderspaden richting Fragen

Het volgende gedeelte van de rondwandeling gaat over herderspaden. Het hele stuk naar Fragen stijgt het pad, maar het wordt nergens echt zwaar en steil. Het is goed te doen. We moeten zelfs even pauzeren, want voor ons loopt een grote schaapskudde op het pad. Ze lopen flink door, maar alsnog moeten we vaak wachten. Daarom nemen we maar even een pauze. Als we weer verder lopen zien we voor ons de mooie groene vallei van Broto verschijnen. Het uitzicht op Torla laten we nu echt achter ons en het wordt heerlijk groen om ons heen. Echt heel mooi! Na het kapelletje Ermita de San Miguel zien we het dorp Fragen voor ons verschijnen.

Uitzicht over de vallei van Broto

Het dorp Fragen

Om bij het dorp Fragen te komen steken we de autoweg over en dalen vervolgens af naar Fragen. Dit is eigenlijk echt maar een gehucht en we komen vrijwel niemand tegen. Hier is, behalve rust, weinig te beleven, dus we lopen door naar Ermita de la Asunción om daar te pauzeren. Bij deze ermita vind je namelijk een paar bankjes.

Zoekend naar de goede weg

Dan breekt alweer het laatste gedeelte van onze wandeling aan. We gaan terug naar Broto en moeten hierbij zorgen dat we de via ferrata vermijden. Het brede onverharde pad is makkelijk te volgen. Toch raken we het pad zo’n 1,5 kilometer na Fragen ineens kwijt. We kunnen het juiste wandelpad niet vinden en komen zo ineens op een via ferrata terecht. In het begin hebben we het nog niet door en denken we dat het het goede pad is, maar na een tijdje over ladders geklommen te hebben, ontdekken we dat we toch echt op de via ferrata terecht zijn gekomen. We lopen hem een stukje, maar besluiten voor de veiligheid hem toch af te breken en weer terug te gaan. Aan het begin van de via ferrata heb je echter wel een prachtig uitzicht op de waterval Cascada de Sorrosal, dus dat is wel een aanrader! Na een tijdje zoeken vinden we gelukkig toch het goede pad en zo komen we weer veilig in Broto aan.

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: april 2023
Kilometers: 10,5 kilometer
Hoogtemeters: 380 meter
Hoogste punt: 1234 meter
Tijdsduur: 2,5-3 uur zonder pauze

Je kunt deze leuke rondwandeling bij Torla en Broto hier bekijken en downloaden.
Tip: Bezoek na of tijdens je wandeling ook Cascada de Sorrosal in Broto. Vooral in de ochtend is dit mooi, want dan schijnt de zon op de waterval!

Geen reacties

    Laat een reactie achter