Menu
Tsjechië

Leuke rondwandeling naar Malá Pravčická brána en Šaunštejn

Hike Malá Pravčická brána Boheems Zwitserland

In Tsjechië vind je aan de grens met Duitsland het Nationale Park Boheems Zwitserland. Dit park is een prachtig natuurgebied, vol met bossen, valleien, rotsen, rotsbruggen en rotskastelen. Het Duitse gedeelte van dit natuurgebied heet Sächsische Schweiz. In oktober 2022 genoten wij hier van een prachtige wandelvakantie. Omdat we vlakbij de grens met Tsjechië zaten, gingen we natuurlijk de grens over en maakten we twee mooie wandelingen in Tsjechië. Zo genoten we onder andere van een leuke rondwandeling naar Malá Pravčická brána en Šaunštejn, waarover ik je in dit artikel meer vertel.

Start in Mezní Louka

In de zomer van 2022 hebben in gedeeltes van het Nationale Park Boheems Zwitserland felle en verwoestende bosbranden gewoed. Het wandelpad van Hřensko naar Mezní Louka was daarom voor een groot gedeelte gesloten toen wij er in de herfst kwamen. Helaas! De allerbekendste bezienswaardigheid van deze regio vond je ook in dit gebied: Pravčická brána, een imposante rotsbrug. Gelukkig ontdekte ik dat er in de buurt ook een kleine variant van deze rotsbrug te vinden was: Malá Pravčická brána. De wandeling hierheen begint vanuit het dorpje Mezní Louka, waar een grote parkeerplaats te vinden is. Al gelijk bij de start van de wandeling zien we de gevolgen van de bosbranden als we een heleboel dode en omgekapte bomen zien. Er is nog wat ochtendmist aanwezig, wat het ook wel weer bijzonder maakt.

Door het bos naar Malá Pravčická brána

Zoals ik al zei lopen we vanaf de parkeerplaats gelijk het bos in. Al snel komen we bij een splitsing en we zien dat het pad naar links het afgesloten Gabriela-pad is. Wij volgen het pad met de wit-rood-wit markering en klimmen omhoog dieper het bos in. Dit gedeelte van het bos is grotendeels gespaard gebleven, dus om ons heen zien we veel mooi verkleurde bomen. Het is duidelijk herfst! Af en toe zien we wel wat stukken zwartgeblakerde grond, maar het is er verder mooi wandelen.

Malá Pravčická brána

Na een klein uurtje wandelen komen we aan bij de kleine variant van de beroemde rotsbrug: Malá Pravčická brána. In tegenstelling tot de grote variant Pravčická brána kun je hier wél op de rotsbrug klimmen. Heel erg leuk! Vanaf het uitkijkpunt op de rotsbrug van zandsteen hebben we een schitterend uitzicht over Boheems Zwitserland in Tsjechië. We zien voor onze ogen de mist optrekken, heel mooi. We nemen het er van en genieten van een lange pauze op deze rustige plek. Slechts af en toe komt er een enkele wandelaar naar boven geklommen, maar in de herfst is het hier verder heerlijk rustig.

Verder naar Šaunštejn

Na de rotsbrug volgen we het wandelpad naar beneden. Het pad daalt een klein beetje en slingert dan verder langs de rotswand. Eigenlijk is het maar een paar honderd meter lopen totdat we aankomen bij de voormalige rotsburcht Šaunštejn. Ook op het pad hier is het heel rustig trouwens.

Rotsburcht Šaunštejn

Šaunštejn was vroeger (14e eeuw!) een kasteel dat op afzonderlijke rotsmassieven stond. De rotsmassieven zijn tegenwoordig door middel van bruggen met elkaar verbonden en vormen een geweldig uitkijkpunt. De overblijfselen van de rotsburcht, zoals in de rotsen uitgehouwen kamers, zijn nog te zien. Verder is er niet echt wat terug te vinden van de rotsburcht. Op bovenop te komen beklimmen we een aantal zeer steile trappen die door nauwe kloven en een rotsgat gaan. Erg leuk! Als het druk is, zul je dus even moeten wachten om omhoog te komen, maar het is een leuke ervaring. Hier kun je nog wat meer informatie lezen over Šaunštejn.

Afdalen naar Vysoká Lípa

Nadat we zijn afgedaald van Šaunštejn en weer op het wandelpad terecht gekomen zijn, willen we door het bos teruglopen naar Mezní Louka. Helaas is dit pad afgesloten, omdat het nog niet veilig is na de recente bosbranden. Daarom moeten we eerst naar het dorpje Vysoká Lípa wandelen en vanaf daar teruggaan naar ons startpunt Mezní Louka. Gelukkig is het een mooi stukje, eerst nog door het bos maar al snel ook over de goed begaanbare weg naar Vysoká Lípa. We hebben ook nog eens mooie uitzichten op Šaunštejn als we achter ons kijken. In Vysoká Lípa pakken we een terrasje, wat vanwege de lage prijzen zeker een aanrader is.

Terug naar Mezní Louka

Na een rustpauze vangen we het laatste stuk van de wandeling aan. Omdat het pad door het bos dus is afgesloten, moeten we zo’n twee kilometer over de autoweg lopen. Gelukkig valt de drukte reuze mee en is het dus niet heel onveilig wandelen. Na zo’n twee kilometer kunnen we over een wandelpad naast de autoweg lopen. Dat is een aangename verrassing, want het is ook best een leuk pad. We volgen daarna de bordjes terug naar Mezní Louka. Al met al was het leuke wandeling! Jammer dat het laatste stukje wat anders was dan voorgesteld, maar ook logisch natuurlijk na zo’n verwoestende brand. Malá Pravčická brána en Šaunštejn zijn in ieder geval heel gave uitkijkpunten om te bezoeken en de moeite waard!

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: oktober 2022
Kilometers: 10 kilometer
Hoogtemeters: 300 meter
Hoogste punt: 411 meter
Tijdsduur: 3 uur zonder pauze

Je kunt onze leuke rondwandeling naar Malá Pravčická brána en Šaunštejn hier downloaden. Veel wandelplezier!

1 Comment

 • Bob
  30 april 2024 at 14:37

  April 2024: het pad is weer open.

  Groet, Bob.

  “Helaas is dit pad afgesloten, omdat het nog niet veilig is na de recente bosbranden. Daarom moeten we eerst naar het dorpje Vysoká Lípa wandelen en vanaf daar …. “

  Reply

Laat een reactie achter