Menu
Tsjechië

Prachtig uitzicht bij Mariina skála over Boheems Zwitserland

Mariina skála Boheems Zwitserland

In Tsjechië vind je aan de grens met Duitsland het Nationale Park Boheems Zwitserland. Dit park is een prachtig natuurgebied, vol met bossen, valleien, rotsen, rotsbruggen en rotskastelen. Het Duitse gedeelte van dit natuurgebied heet Sächsische Schweiz. In oktober 2022 genoten wij hier van een prachtige wandelvakantie. Omdat we vlakbij de grens met Tsjechië zaten, gingen we natuurlijk de grens over en maakten we twee mooie wandelingen in Tsjechië. Zo genoten we onder andere van een prachtig uitzicht bij Mariina skála over Boheems Zwitserland, waarover ik je in dit artikel meer vertel.

Start van de wandeling

De wandeling naar Mariina skála begint in het dorpje Jetřichovice. Vanwege wegwerkzaamheden moesten wij de auto parkeren op de parkeerplaats aan het begin van het dorp, maar normaal gesproken kun je op de parkeerplaats aan de andere kant van het dorp parkeren. Dit scheelt je gelijk enkele kilometers lopen. Wij lopen in ieder geval door het dorp heen naar de start van de wandeling. We zien al vanaf de weg Mariina skála hoog op de rots boven het dorp uittorenen. Rechts van Mariina skála ligt de rotsburcht Falkenštejn. Hier zullen we op de terugweg langskomen. We nemen het weggetje links van het grote roze gebouw in de richting van het bos.

Mariina skála

Door het bos omhoog

We maken deze wandeling op een prachtige herfstdag in oktober. De bomen zijn al prachtig aan het verkleuren wat een heel mooi gezicht is. Er zijn veel trappetjes te beklimmen en aan weerszijden zijn er hoge rotswanden te zien. Na bijna 200 hoogtemeters zien we links boven ons weer het uitkijkpunt op Mariina skála verschijnen. Ondanks dat het wel klimmen is, wordt het nergens echt heel steil. Daarom zijn er ook veel gezinnen (en wandelaars met honden) op dit wandelpad te vinden.

Uitkijkpunt Mariina skála

Om op de top van de rots Mariina skála te komen klimmen we over een trap tussen de rotswanden omhoog. En dan… wauw wauw wauw, wat een prachtig uitzicht over Boheems Zwitserland krijgen we vanaf dit uitkijkpunt! Het gouden uur is aangebroken en de omgeving baadt in prachtig avondlicht. De herfstkleuren maken het mooie plaatje helemaal af. In de verte onder ons zien we het dorpje Jetřichovice liggen. Vanaf het uitkijkpunt zien we rechts nóg een uitkijkpunt. Dat zal vast ook een mooi punt zijn, omdat je dan weer uitkijkt op Mariina skála. We besluiten dan ook om hier nog heen te lopen.

Naar Vilemínina stěna

Op de app maps.me zie ik dat dit uitkijkpunt Vilemínina stěna heet en maar een kilometer lopen is. We dalen eerst af naar een rotswand met picknickplek met de naam Balzerovo leženi. Vanaf daar klimmen we zo’n 70 meter omhoog tot we bij de kruising komen die naar Vilemínina stěna leidt. Bij de rotsen in het bos is het al wat donker aan het worden, maar hoe dichter we bij het uitkijkpunt komen, hoe meer avondzon er door de bomen breekt. Prachtig!

Uitkijkpunt Vilemínina stěna

Het uitkijkpunt Vilemínina stěna op 439 meter hoogte geeft werkelijk een prachtig uitzicht op Boheems Zwitserland. Hier zou ik wel uren kunnen staan, schitterend. Het ‘huisje’ op Mariina skála steekt hoog boven de felgekleurde bossen uit. Ontzettend mooi! Wat was het een goede beslissing om deze wandeling aan het eind van de middag te beginnen. Het had eigenlijk niet mooier gekund.

Mariina skála Boheems Zwitserland

Terug via Falkenštejn

Wij houden altijd van rondwandelingen, dus voor de terugweg kiezen we de optie die ons via de rotsburcht Falkenštejn terugbrengt naar het dorp Jetřichovice. Na de picknickplek bij de rotswand wandelen we nu rechtdoor en gaan zo dieper het bos in. Het wandelpad loopt langs groen bemoste rotswanden en ook hier zorgen de herfstkleuren weer voor nog meer sfeer. We genieten zo dat we de afslag naar de rotsburcht Falkenštejn missen, maar gelukkig komen we hier snel achter. We lopen een klein stukje terug en klimmen dan via een lange trap naar de top van de rotsen. Hier vinden we een ruïne van wat vroeger een rotsburcht was. Eigenlijk is er niet zoveel van te zien, maar bordjes vertellen ons wat zich waar bevond. Het is al best donker aan het worden en dus moeilijk fotograferen. We besluiten dan om terug af te dalen naar Jetřichovice. Wat een ontzettend leuke wandeling was dit!

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: oktober 2022
Kilometers: 7 kilometer
Hoogtemeters: 326 meter
Hoogste punt: 439 meter
Tijdsduur: 2 uur zonder pauze

Wil je ook genieten van een prachtig uitzicht bij Mariina skála over Boheems Zwitserland? Download onze wandeling naar Mariina skála en Vilemínina stěna dan hier.

Geen reacties

    Laat een reactie achter